vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTTânăr la un pas să se îmbogățească de pe urma unui voucher....

Tânăr la un pas să se îmbogățească de pe urma unui voucher. S-a trezit însă cu polițiștii la ușă

O eroare strecurată într-un soft a fost cât pe ce să-l îmbogățească pe un botoșănean. Tânărul a speculat eroarea la maxim, iar într-o lună și jumătate a făcut achiziții de aproape 200.000 de lei. „Afacerea” a semănat a escrocherie, iar firma prejudiciată, când a văzut că i se golește depozitul, a sesizat poliția. Prin urmare, tânărul s-a trezit cu polițiștii la ușă. În numai câteva clipe, averea lui s-a volatilizat.

Cazul pare aproape incredibil, dar s-a petrecut în realitate, în timpul pandemiei de Covid-19, când comerțul luase avânt. Abonat la o companie de telefonie mobilă, G.T., de 24 de ani din Botoșani, a câștigat în vara acelui an, la o tombolă, un voucher de 600 de lei. În baza acestuia, tânărul putea să comande bunuri în valoarea acestei sume de pe site-ul unei alte firme, partener la tombolă. Voucherul era valabil pentru o singură achiziție, doar că botoșăneanul şi-a dat seama că site-ul societăţii are o eroare de soft şi că poate folosi voucherul respectiv de mai multe ori, de pe conturi diferite.

Fraudă bine pusă la punct

Astfel, folosindu-se de diverse adrese de email şi numere de telefon, a creat mai multe conturi pe site-ul firmei respective, cu datele unor utilizatori diferiţi, şi a comandat mai multe produse, pentru plata cărora a folosit de fiecare dată acelaşi voucher, Bunurile erau apoi livrate prin curier, botoșăneanul indicând mai multe adrese de pe raza judeţului Botoșani pentru ridicarea acestora, pentru ca frauda să nu fie depistată de reprezentanţii firmei.

Produsele comandate au fost preluate de la curieri fie de botoșănean, fie de concubina acestuia, O.L.A., de 23 de ani, din Bacău, fie de tatăl botoșăneanului, M.T., de 58 de ani, care nu ar fi avut cunoştinţă despre modalitatea exactă în care proceda tânărul. Asta este însă greu de crezut pentru că nu a fost vorba de un produs sau două, ci de peste 500 de comenzi. Ba mai mult, bunurile „achiziționate” erau depozitate la domiciliul botoșăneanului şi la un depozit de pe raza localității Cătămărăşti Deal.

Bunuri vândute de botoșănean

Inițial, reprezentanții firmei nu au sesizat problema. Ce le-a atras atenția a fost că, din luna octombrie numărul comenzilor a crescut, iar la multe dintre achiziții se utilizau vouchere de la tombola organizată cu firma de telefonie, deși numărul voucherelor trebuia să fie mult mai mic. Doar că între timp botoșăneanul pus pe îmbogățit a vândut o parte din bunuri către diverse persoane.

Investigațiile făcute de firma păgubită au durat până pe 10 noiembrie 2020. Doar că verificările lor au arătat că, în perioada 20 septembrie – 2 noiembrie 2020, au fost plasate, în baza acelui voucher, 559 de cereri de livrare de produse, în valoare de aproximativ 200.000 de lei, de la aceeași adresă de IP folosită de o persoană din Botoșani. Prin urmare, firma a făcut o plângere la Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, pentru identificarea autorilor. În mai puțin de o lună, anchetatorii au reușit să-l dibuiască pe botoșănean, iar în urma solicitării Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, judecătorul de drepturi şi libertăţi a aprobat efectuarea unui număr de cinci percheziţii domiciliare la domiciliile suspecţilor precum şi la adresele unde existau informaţii că aceştia deţin bunurile respective.

Bunuri în valoare de 200.000 lei

În urma adescinderilor, polițiștii au găsit și ridicat în vederea continuării cercetărilor toată „averea” agonisită de tânăr, adică obiecte de mobilier, electrocasnice, obiecte de grădinărit, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și cinci drone, valoarea bunurilor indisponibilizate fiind de aproximativ 200.000 lei. De asemenea, polițiștii au găsit și indisponibilizat 80.000 de lei, în numerar. Acuzați de fraudă informatică și fals informatic, botoșăneanul și tatăl acestuia au fost reținuți pentru 24 de ore. În anchetă, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Botoșani au colaborat cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Bacău.

Cu ocazia audierii, tânărul a recunoscut săvârșirea faptelor. La fel, tatăl și concubina lui au recunoscut sprijinul acordat. Cu toate că au lăsat să se înțeleagă că nu ar fi avut reprezentarea caracterului ilicit al faptei, având în vedere relația apropiată dintre ei, numărul şi valoarea bunurilor obținute, anchetatorii au avut imaginea că cei doi au cunoscut, evident acest lucru. Interesant este că în mai 2022, cei implicați au reușit să restituie societății întreg prejudiciul. Așa se face că firma a renunțat la plângerea penală, iar procurorii nu au putut face altceva decât să dispună renunțarea la urmărirea penală, cazul fiind închis. Cazul în sine confirmă încă o dată că noua tehnologie ajută destul de mult activitatea în unele domenii, dar atunci când există erori, pagubele pot fi destul de mari.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...