sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăLocalBebeluş de doar câteva sute de grame, adus pe lume la Maternitate....

Bebeluş de doar câteva sute de grame, adus pe lume la Maternitate. Mama are 19 ani

Un bebeluş puţin mai mare decât pumnul unui bărbat a venit pe lume la Maternitatea Botoşani. Micuţul, la propriu şi figurat, a văzut pentru prima dată lumina zilei, miercuri, după o operaţie de cezariană.

Mama, o tânără, de 19 ani, originară din Iaşi, a fost supusă unei intervenţii de urgenţă după o complicaţie a sarcinii.

Cu sarcina de doar 28 de săptămâni, puţin peste limita de avort, tânăra a adus pe lume un băieţel de numai 690 de grame. Micuţul a fost imediat preluat de medicii neonatologi, intubat şi ventilat chiar din sala de naşteri. “Bebeluşul a avut scor Apgar doi la un minut şi patru la cinci minute. Era instabil pe aparatul de ventilaţie, necesitând ventilare cu presiune pozitivă cu mască şi balon. A fost direcţionat cu o ambulanţă cu medic la Maternitatea Suceava”, a spus medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şefa secţiei Neonatologie din cadrul Maternităţii.

Bebeluş transferat de urgenţă la Suceava

Aceasta este o unitate medicală de rang superior celei din Botoşani, şi poate gestiona astfel de cazuri din punct de vedere al aparaturii şi medicaţiei. O ambulanţă cu medic din cadrul SJA Botoșani l-a transportat pe acesta la Suceava, medicii neonatologi din judeţul vecin încercând să îl ajute să se dezvolte şi să supravieţuiască.

Cazul vine la doar o lună de la un alt bebeluş sub un kilogram. Atunci băieţelul a avut 790 de grame la naştere, tot după 28 de săptămâni de sarcină.

Anual, în maternitatea Spitalului Județean de Urgență Mavromati au loc 2.600-2.800 de nașteri. Dintre acestea aproximativ 10% sunt prematuri și 10-15% nou-născuți eutrofici, care necesită îngrijiri speciale în Terapie Intensivă.

Potrivit medicilor specialişti, anul 2023 nu a început prea bine din punct de vedere al naşterilor. În primele două luni ale acestui an s-a înregistrat un număr crescut de copii prematuri. Au fost chiar şi cazuri extreme, cu bebeluși de 390 grame, 500 grame, 680 grame şi acesta, de 790 grame.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
28.8 ° C
28.8 °
28.6 °
33 %
5.3kmh
33 %
sâm
31 °
Dum
29 °
lun
30 °
mar
28 °
mie
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când îți place prea tare ce scrie pe bord, nu mai are importanță unde parchezi.

EDITORIAL

M-am înfiorat ascultându-l pe Ciolacu, fantele de Buzău devenit prim – ministru, cum declamă pe sticlă: impozităm luxul și viciul și averea, scădem numărul...

EPIGRAMA ZILEI

Cred că are râie, vara Unei cunoștințe dragi C-o mănâncă subsuoara Din ... nădragi!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...