spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTBebeluș cât o sticlă de apă născut la Maternitate

Bebeluș cât o sticlă de apă născut la Maternitate

Un bebeluş cât o sticlă de apă a fost adus pe lume la Maternitatea Botoşani. Micuțul cu o greutate de doar 790 de grame s-a născut luni.

Băiețelul s-a născut la doar 28 de săptămâni de sarcină, adică chiar la limita între avort şi copil. Medicii specialişti s-au chinuit să îl ţină în viaţă şi l-au stabilizat la Botoşani, după care micuţul a fost trimis la Suceava. Practic, copilul era atât de mic la naştere încât grosimea mâinii sale era asemenea grosimii degetului unui adult.

Din acest motiv, după ce a fost stabilizat, bebeluşul a fost direcţionat către Maternitatea din Suceava. Aceasta este o unitate medicală de rang superior celei din Botoşani, şi poate gestiona astfel de cazuri din punct de vedere al aparaturii şi medicaţiei. O ambulanţă SMURD cu medic l-a transportat pe acesta la Suceava, medicii neonatologi din judeţul vecin încercând să îl ajute să se dezvolte şi să supravieţuiască.

Medicii au fost nevoiţi să provoace naşterea bebeluşului, după ce mama a ajuns la spital cu complicaţii grave ale sarcinii. Aceasta a fost diagnosticată cu preeclampsie şi sarcina îi punea viaţa în pericol. Astfel, femeia a fost supusă unei operaţii de cezariană de urgenţă. “Bebeluşul a avut scor Apgar 4 la un minut, şi 5 la cinci minute. A fost intubat şi ventilat mecanic din sala de naştere. Ulterior a fost transferat la unitatea neonatală de nivel III la trei ore de viaţă”, a precizat medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şefa secţiei Neonatologie din cadrul Maternităţii.

Tot mai mulți bebeluși prematuri

Potrivit medicilor specialişti, anul 2023 nu a început prea bine din punct de vedere al naşterilor. În primele două luni ale acestui an s-a înregistrat un număr crescut de copii prematuri. Au fost chiar şi cazuri extreme, cu bebeluși de 390 grame, 500 grame, 680 grame şi acesta, de 790 grame.

Ce este preeclampsia

Stare patologica a femeii insarcinate, care apare dupa a 20-a saptamana de sarcina, ce se caracterizeaza printr-o hipertensiune arterială, prezenţa de proteine în urină şi de luare în greutate, cu edem, dezlipirea placentei.
Netratata, preeclampsia poate fi foarte grava, atat pentru copil, cat si pentru mama.

– complicatiile fetale sunt: suferinta fetala sau moartea la nastere.

– complicatiile materne sunt: eclampsia (definita prin aparitia de convulsii), hematomul retroplacentar (colectia de sange intre placenta si peretele uterin), insuficienta renala acuta, edemul cerebral, hemoragiile masive si tulburarile coagularii sangvine.

Cu scopul de a evita punerea in pericol a vietii copilului si a mamei, se poate decide provocarea unei nasteri inainte de termen.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
18.4 ° C
19.2 °
16.6 °
56 %
1.8kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...