vineri, iunie 9, 2023
AcasăLocalDupă o săptămână de grevă generală, sindicaliștii din Probațiune acuză – Ministerul...

După o săptămână de grevă generală, sindicaliștii din Probațiune acuză – Ministerul Justiției e mut, surd și orb

Aproximativ 400 de consilieri de probațiune din întreaga țară, printre care și cei de la Botoșani, sunt în grevă generală de 7 zile și angajatorul, Direcția Națională de Probațiune, împreună cu Ministerul Justiției, nu au avut nicio reacție publică pe acest subiect.

În schimb, ieri, pe 10 mai, a fost zi de salarii în instituțiile subordonate Ministerului Justiției, iar recentele ordine emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care toți angajații instanțelor și parchetelor, de la magistrat până la la șofer și aprod, beneficiază de recalcularea salariilor în baza unei valori de referință sectoriale (VRS) de 605,225, neplafonate de Legea cadru 153/2017, au început să producă efecte, salariile mărite fiind deja puse în plată sau urmând să fie puse în plată începând cu luna mai 2023.

În schimb, sistemul de probațiune rămâne singura instituție din Ministerul Justiției în care salariile rămân plafonate la vechea valoare de referință sectorială.

Acuzațiile sindicaliștilor

„Erorile de calcul ale Direcției Națională de Probațiune, în machetele de salarizare care au stat la baza propunerilor de grile pentru Legea cadru 153/2017, nu au fost corectate până în prezent, în ciuda multiplelor demersuri (petiții, adresa, proteste publice, greve, acțiuni în instanță și executare judecătorească) realizate de către consilierii de probațiune, demersuri care însumează un istoric de peste 5 ani.

Cum explică ministrul Justiței faptul că un șofer sau aprod, personal cu studii medii și responsabilități reduse este salarizat cu un VRS de 605,225 lei, în timp ce consilierii de probațiune au rămas blocați, din 2018 până în prezent, la un salariu calculat în baza unui VRS de 347,109, ca urmare a plafonării Legii cadru 153/2017!?”, acuză consilierii de probațiune.

În acest context, Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune solicită identificarea unor soluții urgente de corectare a inechităților aplicate sistemului de probațiune și asumarea lor publică, prin relevarea unor pași concreți de acțiune.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
29.6 ° C
29.6 °
29.6 °
57 %
1.5kmh
100 %
vin
28 °
sâm
27 °
Dum
20 °
lun
12 °
mar
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La cum e traficul acum, îți trebuie ceva de citit care să nu te înveselească prea tare.

EDITORIAL

Când mă gândesc la greva generală din învățământul românesc, îmi vine în minte un neaoș banc autohton cunoscut de multă lume, dar interpretat până...

EPIGRAMA ZILEI

Marea mea nedumerire Tot nu s-a elucidat: Oare lanțul de iubire Poate fi sudat? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...