vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTInstanță în prag de colaps. Dosare amânate și martori purtați pe drumuri...

Instanță în prag de colaps. Dosare amânate și martori purtați pe drumuri din lipsă de judecători

Plecarea în masă a unor magistrați de la Judecătoria Botoșani la Tribunal a adus instanța botoșăneană aproape de colaps. Iar cei care au de suferit sunt justițiabilii, care sunt nevoiți să aștepte cu lunile pronunțarea unei sentințe.

La sfârșitul lunii martie, Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători a avizat favorabil transferul a patru magistrați de la Judecătoria Botoșani la Tribunal. Transferul a fost operat începând cu data de 1 mai, iar printre cei care au plecat s-au aflat Ionuț Radu Neagu, președintele instanței. Lista a fost completată de Anabela Cristina Cișmilianu, Simona Elena Miron și Andreea Olivia Ripiceanu. Totodată, un alt magistrat, Ionuț Daniel Bandol, a obținut atunci transferul de la Judecătoria Botoșani la Tribunalul Suceava.

Aparent, acest lucru face parte din așa-numitul calendar al mobilității magistraților, când cei cu o anumită vechime pot obține transferul la o instanță superioară, pentru acoperirea funcțiilor vacante de aici.

Mii de procese rămase în aer

Doar că plecarea celor cinci magistrați a lăsat în aer mii de procese aflate pe rolul Judecătoriei și care fuseseră atribuite spre soluționare completelor din care făceau parte cei cinci. Astfel, toate dosarele care erau la cei cinci judecători și aveau termene de judecată în acest interval au fost amânate din oficiu. Asta pentru că cei din conducerea instanței au trebuit să constituie noi complete de judecată, cu magistrații rămași în activitate, care au preluat dosarele rămase nesoluționate.

Numai că și acești judecători făceau parte din alte complete și aveau la rândul lor programate ședințe de judecată. Așa că dosarele pasate de la vechile complete la judecătorii rămași în activitate au primit termene de judecată în zilele care listele nu erau aglomerate.

Situaţie critică la Secţia Civilă

Cea mai gravă situație este la Secția Civilă, acolo unde dosarele au primit termene din oficiu de la noile complete titulare prin lunile octombrie sau noiembrie a.c.

„S-a ajuns ca la un divorț să se dea un singur termen de judecată pe an. Asta înseamnă că acolo unde foștii soți sunt separați de mai mult timp și au deja alți parteneri, în acest interval poate veni pe lume un alt copil, iar termenele lungi pot genera noi procese de stabilire a paternității pentru copiii născuți în timpul judecării divorțului”, a spus un avocat din cadrul Baroului Botoșani.

Iar în acest interval în care dosarele sunt transferate de la vechile la noile complete de judecată nu se pot administra noi probe, judecătorii interimari pot analizat doar, acolo unde este cazul, cererile speciale din partea părților. Până și martorii care au fost chemați la procese în acest interval, în dosarele pasate de la un complet la altul, au fost trimiși înapoi acasă urmând să fie audiați abia prin toamnă de către noile complete de judecată titulare.

Este drept, marți, pe 16 mai a.c., președintele României, Klaus Iohannis, a semnat mai multe decretele de numire în funcție a judecătorilor și a procurorilor stagiari care au promovat examenul de capacitate desfășurat în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023. Astfel, unul dintre judecătorii stagiari de la Judecătoria Botoșani, Amalia-Georgiana Pintiliescu a devenit judecător titular, dar acest lucru nu schimbă balanța.

Situaţie cunoscută de CSM

Situația deosebită de la nivelul Judecătoriei Botoșani este recunoscută și de către reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, după transferurile celor cinci magistrați, un alt judecător de la Botoșani a dorit să se mute la Iași, dar cererea a fost respinsă motivat de situația extrem de dificilă în care se află Judecătoria Botoșani, sub aspectul resurselor umane.

„Doar 15 judecători (10 la Secția civilă și 5 la Secția penală) funcționează efectiv la nivelul instanței, dintr-o schemă de 35 de posturi, ca urmare a promovării unui număr de 4 judecători la Tribunalul Botoșani, plecării în concedii de studii a celor 4 stagiari, transferului unui judecător și pensionării unui judecător.

Mai mult, la data de 16.02.2023, un alt judecător din cadrul Secției civile a obținut o hotărâre definitivă prin care Consiliul Superior al Magistraturii a fost obligat la emiterea unei hotărâri prin care să se dispună transferul doamnei judecător de la Judecătoria Botoșani la Judecătoria Iași”, se arată în punctul de vedere al CSM.

Măsuri luate în sprijinul judecătorilor

Așa cum se menționa anterior, raportat la situația dramatică cu care se confruntă Secția civilă (schema prevede un număr de 28 de posturi, doar 11 fiind ocupate), au fost luate măsuri pentru a veni în sprijinul judecătorilor din cadrul acesteia. Astfel, s-a hotărât mutarea unui judecător de la Secția penală la Secția civilă, precum și soluționarea și de către Secția penală a ordinelor de protecție și a plângerilor contravenționale.

„La nivelul Secției penale sunt ocupate 6 din cele 7 posturi de judecător, această secție confruntându-se în ultimii ani cu lipsa judecătorilor (ajungând să funcționeze cu 3 posturi ocupate din cele 7 prevăzute în schemă), astfel încât în ultimii 2 ani au fost luate măsuri pe termen lung în vederea completării și stabilizării Secției penale, prin repartizarea în anii 2021 și 2022 a unui număr de 3 judecători nou intrați, având în vedere faptul că, în luna februarie 2023, un judecător urmează să îndeplinească condițiile de pensionare, iar Judecătoria Botoșani este singura instanță de pe raza Curții de Apel Suceava cu penitenciar în circumscripție, un judecător din cadrul Secției penale fiind desemnat supleant al judecătorului de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Botoșani în anul 2023 iar acesta îndeplinește și condițiile de pensionare în luna februarie 2023”, se mai arată în punctul de vedere al CSM.

Mutaţii şi la nivelul conducerii instanţei

Lipsa de personal și plecările succesive au produs mutații și la nivelul conducerii instanței. Astfel, funcția de președinte al Judecătoriei Botoșani a fost preluată de judecătorul Adrian-Vasile Murariu, iar cea de vicepreședinte de Ramona Cristea, numită în funcție la începutul acestui an. Totodată, funcțiile de președinți de secție au fost preluate de doi foști avocați admiși în magistratură în urmă cu mai mulți ani.

Anul 2022 a adus pensionări masive la instanțele din județ. Potrivit unei situații întocmite la nivelul Curții de Apel Suceava, anul trecut au părăsit sistemul prin pensionare trei judecători de la Tribunalul Botoșani și câte un judecător de la Judecătoriile Botoșani și Dorohoi. În schimb, tot anul trecut la Judecătoria Botoșani au existat 23.383 cauze de soluționat, cu 18,3 la sută mai multe decât în 2021, cu o încărcătură medie de 1004 dosare pe magistrat.

Situații deosebite mai sunt și în țară. La Judecătoria Constanța, conducerea a rugat persoanele care au procese să fie înțelegătoare în privința prelungirii termenelor de judecată din cauza lipsei de personal. Pentru a evita apariția unor tensiuni, mesajul a fost postat chiar la intrarea în instanță. Printre motivele care au dus la scăderea numărului de judecători sunt avansările la instanțele superioare, transferurile în alte localități și, mai ales, numărul mare de pensionări din sistem.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...