joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTUSR a lansat Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL

USR a lansat Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL

USR a lansat Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL. Reprezentanţii formaţiunii susţin că coaliția de la guvernare negociază funcții și schimburi de putere, în condițiile în care țara fierbe pentru că nemulțumirile românilor sunt din ce în ce mai mari.

Aceştia au făcut o listă cu „realizăril” celor care se află la putere:

  • Cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. La alimente, prețurile s-au majorat în medie cu circa 20% (vârfuri – lapte 60%, unt 45%, ulei 40%)
  • Cea mai mare parte a inflației a fost determinată de prețurile din energie, umflate artificial chiar de stat.
  • Au explodat ratele la credite. Sute de mii de români (350.000 au credite dependente de ROBOR, 400.000 au credite dependente de IRCC) au fost nevoiți să plătească sume de aproape două ori mai mari.
  • Datoria publică a depășit 50% din PIB, adică e mai mare decât jumătate din tot ceea ce producem în România. Doar în primele 4 luni din 2023, Guvernul PSD-PNL a împrumutat peste 84 miliarde lei la dobânzile cele mai mari din regiune și din Europa, de 7-8% (vârf de 9,26% anul trecut în iulie).
  • Dezmățul cheltuielilor publice. Deși au tot spus că îngheață angajările, numărul angajaților la stat ajunsese la sfârșitul lunii noiembrie 2022 la maximul istoric al ultimilor 12 ani: 1,280 milioane persoane. Au explodat și cheltuielile cu achizițiile de bunuri și servicii, iar așa-zisa ordonanță a austerității nu determină nicio economie reală la buget.
  • Taxe mai mari: au supraimpozitat contractele part-time, au obligat mii de microîntreprinderi să treacă de la cotă de impozitare la 3% la 16%, au introdus „taxa pe Soare”. Toate acestea s-au tradus în peste 180.000 de locuri de muncă desființate.
  • România riscă să piardă miliarde de euro din PNRR. Pe primul trimestru din 2023, niciunul din cele 13 jaloane nu a fost îndeplinit. Iar printre jaloanele neîndeplinite se află reforme de care Guvernul nici nu s-a apucat în realitate, cum sunt reforma pensiilor speciale și refera sistemului de pensii. Au mințit românii că nu pot majora pensiile din cauza PNRR și a pragului de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR, dar cheltuielile pentru pensiile contributive sunt în jur de doar 7%, la care se adaugă 1% pentru pensiile speciale. Dacă ar fi vrut, PSD și PNL puteau crește pensiile cu peste 25%.
  • Au salvat pensiile speciale. În 2023, Guvernul Ciucă plătește 12 miliarde lei pentru pensiile speciale, adică mai mulți bani decât pentru construcția de autostrăzi. Premierul Ciucă are o pensie specială de 18.000 de lei pe lună, în vreme ce 3 milioane de pensionari încasează mai puțin de 1.800 de lei.
  • Eșecul „României educate”. Legile Educației adoptate de Parlament în forma propusă de guvernul PSD-PNL nu fac altceva decât să înrăutățească tot ce era deja rău în învățământul românesc. Noile legi nu rezolvă cu nimic problema sutelor de mii de copii care se află la risc să abandoneze școala din motive de sărăcie. Nu propun nimic pentru îmbunătățirea rezultatelor la testele internaționale, unde România e constant la fundul clasamentelor. Nu oferă nicio garanție că statul român va aloca banii necesari pentru modernizarea școlilor și creșterea salariilor profesorilor.
  • Eșecul aderării la Schengen. Un eșec major al modului absent, umil, incompetent și neasumat în care Guvernul PSD-PNL și președintele Iohannis fac politică externă de ani buni de zile.
Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...