sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTSporuri tăiate în plin protest al cadrelor medicale

Sporuri tăiate în plin protest al cadrelor medicale

Măsură șoc luată în cel mai mare spital din județ. Într-o perioadă de greve și proteste pentru salarii mai mari în sistemul sanitar, conducerea Spitalului Județean de Urgență a luat o măsură drastică.

În cadrul unui comitet director întrunit în cursul zilei de joi, membrii comitetului au decis tăierea tuturor salariilor celor peste 2.500 de angajați ai spitalului.

Măsura vine, se pare, după ce Consiliul Județean, care este ordonatorul principal de credite pentru spital, a comunicat un procent total mai mic al sporurilor, pentru respectarea prevederilor articolului 25 din Legea 153, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Concret, anual se solicită de la Consiliul Județean procentul de sporuri care poate fi acordat salariaților, în vederea respectării articolului de lege.
Articolul spune că suma sporurilor, compensaților, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază. Cu alte cuvinte, atâta timp cât procentul total se respecta, sporurile puteau fi oricât de mari.

Aceste sporuri se calculează cumulat pe an bugetar. Cu alte cuvinte, se pot depăși aceste praguri în unele luni, dar la sfârșitul anului nu trebuie depășit bugetul impus de CJ prin lege.

Sporuri aproape de cele maxime prevăzute

De la apariția legii, Spitalul Județean a acordat angajaților sporuri aproape de cele maxime prevăzute. Ca în fiecare an, SJU s-a adresat la începutul lui 2023 șefilor de la CJ pentru a se comunica ce procent de sporuri trebuie să acorde unitatea salariaților, pentru a se respecta legea. De la șefii județului a venit o informare cu un procent total care este mai mic decât ceea ce primesc acum angajații de la Mavromati. Cum în primele cinci luni acest spor s-a depășit, pentru a se echilibra balanța, acum va fi scăzut.

Astfel, nivelul total al sporurilor trebuie scăzut cu câteva procente. Deși acest lucru ar putea părea banal la prima vedere, la un buget salarial de câteva milioane de euro, pierderile salariale pentru angajați sunt semnificative. De exemplu, potrivit unui calcul inițial, angajați din Urgențe, Terapie Intensivă sau Psihiatrie, unde sunt condițiile cele mai periculoase, unul dintre sporuri ar scădea de la 85 la 55%. Asta s-ar traduce prin pierderi de peste 400 de lei lunar de angajat.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...