spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCe trebuie să știi când rămâi fără permis de conducere. Cum îl...

Ce trebuie să știi când rămâi fără permis de conducere. Cum îl iei înapoi și eviți birocrația.

În urma acțiunilor polițiștilor de la rutieră din ultimele săptămâni, foarte mulți botoșăneni au rămas fără permis. Așa de mulți încât sala unde se dă examen de redobândire de la Botoșani e plină și mai rămân și pe afară. 

Dacă fără permis rămâi relativ ușor, pentru a-l lua înapoi e necesar să știi o mulțime de lucruri. Vom vedea cum se obține înapoi permisul mai rapid, de unde, ce acte trebuie și când se suspendă permisul de conducere.

În România permisul se suspendă pe 30, 60, 90 și 120 de zile. Mai există și cazul anulării permisului de conducere sau a suspendării pe 180 de zile dar, de obicei, această pedeapsă e hotărâtă de instanță, în urma uciderii sau vătămării corporale grave a unei alte persoane, sau a unui permis obținut prin fals.

Atenție, vei găsi online o mulțime de firme care, contra unui onorariu, promit că în câteva zile primești permisul înapoi acasă. Și de multe ori chiar se întâmplă, însă cu prețul unui proces cu poliția. Practic firmele respective contestă în instanță măsură suspendării, iar pe perioada contestării aveți dreptul de a conduce. Dar dacă pierdeți procesul, tot va trebui să predați permisul, așa că recomandat este să contestați în instanță suspendarea permisului când aveți motive credibile.

La permis suspendat o lună, nu e nimic de făcut, însă la suspendare de 60, 90 și 120 de zile puteți susține o testare teoretică pentru reducerea perioadei de suspendare. Dacă promovați, perioada de suspendare se reduce cu o treime.

Există și excepții de la regulă. Sunt anumite situații care duc la suspendarea permisului fără drept de redobândire:
– un șofer care a strâns 15 puncte de penalizare
– un șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice în momentul în care a fost implicat într-un accident rutier
– un șofer care nu a oprit autovehiculul la trecerea la nivel cu calea ferată în momentul în care barierele de protecție erau coborâte sau în curs de coborâre

De asemenea, există situații în care, la suspendarea permisului pentru 90 de zile, dacă nu luați testarea sau, dacă după ce aveți din nou permis, săvârșiți abateri de la codul rutier, se mai adaugă încă 30 de zile de suspendare.

Testul e relativ simplu, birocrația nu 

Testul teoretic e relativ simplu, constă într-un set de 15 întrebări, și se promovează cu 13 răspunsuri corecte. Întrebările au trei variante de răspuns, însă, spre deosebire de proba de la obținerea permisului, doar o singură variantă e corectă.

Pe ecran aveți scris numărul răspunsurilor corecte și greșite în timpul testului, precum și posibilitatea de a amâna răspunsul la întrebările la care nu sunteți sigur de varianta corectă.

Puteți da examenul de oricâte ori se organizează în primele 20 de zile de când nu mai aveți dreptul de a conduce. La Botoșani e organizat la sediul poliției rutiere, în fiecare marți la ora 14 și vineri la ora 10. Cel cu permisul suspendat trebuie să aibă asupra sa cartea de identitate. Polițiștii vă vor cere și dovada cu care ați condus, însă nu e precizat nicăieri că e obligatorie.

Atenție! Ce nu  se știe este că puteți da examenul și mai devreme de cele 15 zile cât mai e valabilă dovada cu care conduceți. Legea 349/2018, pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, stabilește că puteți da examenul de redobândire de când vă expiră dovada de circulație sau de când depuneți dovada la poliție.

Adică, dacă vreți să mergeți în concediu la vară, renunțați la cele 15 zile de condus cu dovadă și puteți da testul de reducere a perioadei de suspendare mai rapid.

După ce ați promovat examenul, începe alergătura prin birocrația română. Pentru a primi permisul înapoi mai repede aveți nevoie de următoarele acte:

  • copie după procesul verbal (adică dați poliției un act pe care deja îl are)
  • copie după dovada de circulație, față-verso (din nou, poliția deja are originalul)
  • copie după cartea de identitate (care este deja în baza de date a poliției)
  • dovada pentru plata amenzii primite, dacă e cazul
  • cerere tip către comandantul poliției (deși condițiile de reducere sunt stabilite prin lege)

Culmea, singurul act care nu e necesar e hârtia că ai promovat testarea pentru redobândire permis. „Păi, trecem rezultatele în sistem și colegii de oriunde din țară le pot vedea”, a spus un polițist examinator. De ce nu fac așa și cu restul actelor e o enigmă la care nici MAI nu a răspuns.

Legea 267/2021 spune că „Se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale.” 

Deși legea există de doi ani, nu se aplică. Mai trebuie unele ajustări la sistemele informatice, zice ministrul Burduja de la digitalizare. Numai că poliția are un singur sistem, e o singură instituție, și ar trebui să fie în stare să respecte legea asta.

De ce e important? Pentru că cererea nu se depune la Botoșani, ci în județul unde a fost suspendat permisul. De ce nu se poate depune la Botoșani și să ajungă în alt județ? Din nou, enigmă.

Deci, dacă aveți, de exemplu, permisul suspendat în județul Bihor, trebuie să depuneți cererea de reducere a perioadei de suspendare la poliția rutieră Bihor. Nu vă grăbiți însă să urcați în autobuz, întrebați întâi, dacă aveți noroc s-ar putea să accepte să le trimiteți actele electronic, la o adresă e email.

Recuperarea permisului de conducere 

Perioada de suspendare se calculează începând cu prima zi când un șofer nu mai are dreptul de a conduce. Dacă pe perioada suspendării e prins la volan, fapta constituie infracțiune și se pedepsește penal.

Atenție! Permisul de conducere se ridică de la unitatea de poliție care l-a emis. Adică, dacă locuiți în Botoșani, dar ați luat permisul la Iași, după suspendare, îl veți ridica de la poliția rutieră Iași.

Cazurile în care se suspendă permisul de conducere 

Ultimele modificări legislative au înmulțit situațiile pentru care se suspendă dreptul de a conduce și puteți rămâne fără permis ușor dacă nu sunteți la curent cu modificările.

Suspendare pentru 30 de zile

  • depășirea altor vehicule în timp ce așteptau la culoarea roșie a semaforului
  • neacordarea priorității pietonilor care se află pe sensul de deplasare a șoferului și care trec prin locurile special amenajate si semnalizate
  • neacordarea priorității vehiculelor care au acest drept
  • nerespectarea ordinelor polițistului rutier
  • acumularea a 15 puncte de penalizare în șase luni
  • comportament agresiv în conducerea pe drumurile publice

Suspendare pentru 60 de zile

  • neacordarea priorității, depășirea neregulamentară sau trecerea pe roșu, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat pagube materiale
  • nerespectarea interdicției temporare de circulație pe un drum public
  • depășirea neregulamentară
  • nerespectarea regulilor de circulație referitoare la coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană
  • circulația pe sens opus, cu excepția efectuării regulamentare a depășirii.

 Suspendarea pentru 90 de zile

  • conducerea sub influența alcoolului, dacă fapta nu constituie infracțiune
  • conducerea vehiculului cu probleme la sistemul de frânare sau mecanismul de direcție
  • depășirea limitei de viteză cu 50 de km/h
  • folosirea în mod nejustificat a benzii de urgență

 Suspendare pentru 120 de zile

  • întoarcerea pe autostrada sau mersul pe contrasens
  • nerespectarea regulilor la traversarea cu calea ferată
  • depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteza

Punctele de penalizare 

Sancțiunile contravenționale bănești vin la pachet și cu puncte. Atingerea pragului maxim de puncte duce la pierderea dreptului de a conduce.

În România, numărul maxim de puncte de penalizare pe care un șofer le poate avea este 15. Odată ce s-au acumulat cele 15 puncte într-un termen de maximum 6 luni pentru încălcarea repetată a mai multor norme rutiere, permisul va fi automat suspendat 30 de zile și va trebui predat Politiei Rutiere. Dacă de la data ultimei amenzi s-au scurs 6 luni și sancțiunile au fost plătite, atunci punctele se anulează și se revine la zero.

Potrivit prevederilor Codului Rutier, la cerere, ai dreptul să obții la sediul poliției rutiere de pe raza orașului unde locuiești date referitoare la numărul de puncte de penalizare ce ți-au fost aplicate. Aceste informații pot fi aflate doar dacă te prezinți personal cu actul de identitate la unul dintre ghișeele dedicate.

În 2023, valoarea punctului de amendă rămâne la 145 de lei pentru sancțiunile rutiere.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...