vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTGreva din Educație continuă cu tot cu memorandum

Greva din Educație continuă cu tot cu memorandum

Greva din învățământul preuniversitar continuă, cadrele didactice exprimându-și neîncrederea în memorandumul Guvernului privind majorarea salariilor din educație, publicat joi în Monitorul Oficial. În ciuda nemulțumirilor, sindicaliștii iau în calcul suspendarea protestului pentru ca examenele naționale să se poată desfășura, urmând ca greva să fie reluată la începutul următorului an școlar.

Președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ, Liviu Axinte, pune la îndoială valoarea juridică a memorandumului adoptat de Guvern, precizând că o declarație politică poate fi încălcată cu ușurință. El a reiterat că forma îmbrăcată de actul normativ nu ține cont de amendamentele sindicatelor din educație.

„Nici legea nu se respectă la noi”

„Noi nu știm ce valoare juridică are acest memorandum sub formă de declarație politică, atâta timp cât nici legea nu se respectă la noi. Dacă Legea 153 s-ar fi respectat, noi am fi avut creștere salarială prin lege și nu era nevoie să facem nicio grevă, nimic absolut. Pentru că această lege prevede un lucru pe care Guvernul nu îl respectă – respectiv modul în care se stabilesc salariile începând cu 2023.

Ne-ar fi greu să credem acum că o declarație politică devine un fel de Biblie pentru cei care guvernează. Nu putem spune că acesta este documentul de căpătâi al celor două partide și nu se vor abate deloc de la ceea ce și-au asumat. Este exact în forma în care a fost pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Educației. Noi am avut o serie de propuneri care nu sunt cuprinse deloc”, a declarat Liviu Axinte.

El a anunțat că liderii sindicali se gândesc să amâne greva generală pentru debutul următorului an școlar, pentru ca elevii din anii terminali să poată susține examenele.

„Am avut o discuție ieri în cadrul colegiului liderilor sindicali și una dintre variantele puse în discuție este o eventuală suspendare a grevei pentru a fi susținute examenele naționale, cu monitorizarea atentă a ceea ce se întâmplă cu Legea salarizării și o eventuală reluare a protestului începând din toamnă dacă Guvernul nu ar ține cont de ceea ce s-a angajat să facă. Este una dintre variantele pe care noi le luăm în calcul în acest moment”, a mai afirmat Axinte.

Între timp, Ministerul Educației continuă să adopte măsuri disperate pentru ca mediile elevilor să fie încheiate, iar probele de Evaluare Națională și Bacalaureat să nu sufere amânări majore.

Primele probe de la Bacalaureat se amână cu două zile

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat joi după ședința în care Guvernul a adoptat memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării că această decizie răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Ea a spus, de asemenea, că probele de competențe de la Bacalaureat se amână pentru zilele de 14-23 iunie iar datele pentru probele scrise nu se modifică.

Ligia Deca a anunțat că încheierea situației școlare pentru elevii din clasele terminale a fost prelungită până în 13 iunie. În acest context, probele orale ale examenului de bacalaureat vor avea loc în perioada 14 – 23 iunie. Deocamdată, calendarul pentru probele scrise – nici la clasa a VIII-a, nici la clasa a XII-a – nu se modifică.

Mediile elevilor ar putea fi încheiate cu doar două note la fiecare materie

Ministerul Educației vrea să modifice regulamentul de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar astfel încât mediile să poată fi încheiate cu doar două note la fiecare disciplină.

„În continuarea demersurilor de a adapta activitățile de final de an școlar la contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar, Ministerul Educației a publicat, în consultare publică, proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 4183/2022”, arată un comunicat al ministerului.

Potrivit ordinului pus în dezbatere publică, „în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două”.

Greva profesorilor a debutat pe 22 mai. Principalele revendicări ale cadrelor didactice sunt majorarea salariilor din învățământ, plata orelor suplimentare, decontarea cheltuielilor legate de navetă sau instalare, investiții în infrastructura școlară, suplimentarea dotărilor și echipamentelor, renunțarea la aplicația EduSal.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...