miercuri, mai 15, 2024
AcasăLocal BTCopiii românilor din diaspora și comunitățile istorice vor ajunge, vara aceasta, în...

Copiii românilor din diaspora și comunitățile istorice vor ajunge, vara aceasta, în Tabăra „Codrii de Aramă”

Tabăra de copii și tineret „Codrii de Aramă” de la Agafton va găzdui, vara aceasta, mai multe grupuri de copii ai românilor din diaspora, dar și din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat Gheorghe Cârciu, șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Este vorba despre un proiect intitulat „Taberele ARC 2023” derulat de DRP în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Agenția Națională pentru Sport, ajuns la cea de-a XIV-a ediție.

Potrivit acelorași surse, tabăra „Codrii de Aramă” va fi gazda mai multor copii în perioadele 03 iulie – 31 iulie 2023 și 14 august- 28 august 2023.

„Ne propunem să arătăm, și în acest an, câtorva mii de tineri români, care trăiesc departe de țară, cum este România autentică, să-i ținem aproape de istoria, cultura și obiceiurile noastre”, a spus secretarul de stat Gheorghe Cârciu.

5000 de tineri vor participa la proiect

Un număr de 5000 de elevi, studenți și tineri, din comunitățile istorice și din diaspora vor participa la acest proiect, cu ajutorul profesorilor și voluntarilor care susțin consolidarea identității românești, prin aprofundarea cunoștințelor de limba română. Totodată, elevi și tineri din Republica Moldova au fost invitați să participe la Programul de Tabere ARC 2023.

Festivitatea oficială de deschidere va avea loc joi, 6 iulie 2023, la Centrul de agrement Tabăra Sulina, județul Tulcea și se va realiza în format video-conferință, conectând simultan toate celelalte cinci centre de agrement din țară care participă la proiect respectiv Căprioara, județul Hunedoara, Codrii de Aramă, județul Botoșani, Oglinzi, județul Neamț, Săcelu, județul Gorj, Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud), în care se vor afla grupurile de participanți la tabere.

Program desfășurat la nivel național

Programul de Tabere ARC, inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și destinat elevilor și tinerilor români de pretutindeni, se desfășoară în perioada 3 iulie – 28 august 2023, în serii de câte 7 zile, organizate în 6 centre de agrement din România, după cum urmează:

– Căprioara, județul Hunedoara, în perioada 03 iulie – 07 august 2023;

– Codrii de Aramă, județul Botoșani, în perioadele 03 iulie – 31 iulie 2023 și 14 august- 28 august 2023;

– Oglinzi, județul Neamț, în perioada 03 iulie – 21 august 2023;

– Săcelu, județul Gorj, în perioada 03 iulie – 07 august 2023;

– Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, în perioada 03 iulie – 28 august 2023;

– Sulina, județul Tulcea, în perioada 03 iulie – 28 august 2023.

Ediția din acest an se desfășoară timp de opt săptămâni, interval în care elevi și tineri români din 24 de state ale lumii (Albania, Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia, Italia, Iordania, Israel, Kazahstan, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Maroc, Olanda, Republica Moldova, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Ucraina, Ungaria) vor participa la atelierele organizate de profesori și voluntari din țară. În plus, participanții la tabere se vor bucura de excursii la obiectivele culturale și turistice din zonele taberelor și se vor conecta într-o singură comunitate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.5 ° C
14.6 °
11.1 °
48 %
2.2kmh
100 %
mie
11 °
joi
17 °
vin
20 °
sâm
15 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Tot ăsta rămâne cel mai bun sistem antifurt la români. Mai ales că e și ieftin.

EDITORIAL

O vorbă înțeleaptă, larg răspândită, spune că gusturile nu se discută. Sunt întru totul de acord că deosebirile structurale care există între oameni afectează...

EPIGRAMA ZILEI

Au plecat toți în vacanță Chiar de nu și-au fixat ruta, Au lăsat în schimb, în clanță, Un bilet : NEAM DUS CU PLUTA !   Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...