joi, mai 9, 2024
AcasăLocal BTJudețul Botoșani, pe harta evenimentului ,,Noaptea Muzeelor la Sate''

Județul Botoșani, pe harta evenimentului ,,Noaptea Muzeelor la Sate”

Rețeaua Națională a Muzeelor din România organizează în premieră ,,Noaptea Muzeelor la Sate”. Pe harta evenimentului apare și Botoșaniul cu două colecții muzeale, este vorba de colecția muzeală ,,Ion Siminiceanu” din Corni și colecția muzeală a bunicii Anica din Cotârgaci.

Cu ocazia nocturnei muzeale rurale, vizitatorii sunt invitați să descopere în Corni o colecție personală ce cuprinde elemente de port popular, țesături de interior, obiecte de uz casnic și gospodăresc, unele foarte vechi sau decorații curente precum și rarități din Sistemul Național de Decorații, brevete ale acestora.

Totodată, publicul mai poate regăsi în colecția ,,Ion Siminiceanu” distincții curente și rarități acordate de către Biserica Ortodoxă Română, medalii cu tema creștinism, ustensile de uz liturgic, straie preoțești, uniforme militare, baionete și alte efecte, numismatică, monede și bancnote curente și rarități.

Accesul este gratuit și se realizează pe data de 2 septembrie, între orele 14:00- 00:00. Colecția ,,Ion Siminiceanu” se găsește pe strada Rătoșel nr. 37 din satul Corni.

Colecția bunicii Anica din Cotârgaci

Cea de-a doua colecție de la ,,Noaptea Muzeelor la Sate” Botoșani este cea a bunicii Anica Ciornea- bunica din căsuța pictată cu personaje din povești, care de-a lungul timpului a pus deoparte și a așezat laolaltă tot ce a găsit mai frumos în casele din sătucul ei cel mic.

Colecția muzeală este amplasată într-un spațiu din cadrul Grădiniței cu program normal nr. 3 Cotârgaci și are ca exponate, printre altele, obiecte de uz casnic, țesături, cusături și împletituri tradiționale, precum și elemente vestimentare ale portului popular local.

,,Ne dorim ca vizitarea colecției muzeale să se desfășoare interactiv, într-o atmosferă de șezătoare, în care oamenii se informează și învață împreună și unii de la alții. Pe de o parte, gazdele vor oferit cu generozitate explicații privind proveniența obiectelor, vechimea, simbolistica semnelor și modelelor folosite, materialele folosite de-a lungul timpului (bumbac, lână, cânepă etc.)”, au spus reprezentanții de evenimentului.

,,Vizitatorii sunt încurajați să participe activ”

Aceștia au mai adăugat că ,,nu vor lipsi momentele demonstrative de lucru, astfel încât participanții să afle cum se cos cămășile populare, cum se țese și cum se desfășoară toate activitățile pregătitoare –  torsul lânii și al cânepii, depănatul firelor, urzitul. De cealaltă parte, vizitatorii, sunt încurajați să participe activ, să pună întrebări și chiar să relateze amintiri, povești și experiențe proprii privind arta populară”.

Nocturna muzeală rurală va fi precedată de câteva activități intergeneraționale care au un rol important în păstrarea și transmiterea tradițiilor culturale și artistice de-a lungul generațiilor, fiind modalități prin care cunoștințele și abilitățile legate de arta populară sunt transmise de la vârstnici către tineri, asigurând astfel continuitatea și îmbogățirea moștenirii culturale.

Colecția bunicii Anica va putea fi vizitată pe 2 septembrie, între orele 16:00- 00:00. Accesul este gratuit în incinta Grădiniței cu program normal nr. 3 Cotârgaci din comuna Roma.

,,Noaptea Muzeelor la Sate”

Unică în Europa, această nouă marcă culturală derivată din evenimentul european ,,Noaptea Muzeelor” se va desfășura în data 2 septembrie 2023. Ea va propune publicului activări culturale și programe educative în diverse spații cu valoare istorică și de patrimoniu, din satele și comunele României.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România are în vedere prin acest program de debut muzeele, colecțiile, casele memoriale și obiectivele de patrimoniu imobil localizate în comune și sate din România, unele aflate în subordinea unor structuri muzeale de tip complex sau a unor muzee județene, a unor primării locale, altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.2 ° C
11.6 °
9.9 °
87 %
0.6kmh
100 %
joi
17 °
vin
20 °
sâm
19 °
Dum
18 °
lun
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când președinta CJ le dă drumul acasă celor care îi scriu pe Facebook, se cunoaște din prima propoziție.

EDITORIAL

…îl semnează recent unul dintre botoșănenii ce n-au încetat să caute, să cerceteze, să găsească, să îmbogățească amintirea mereu neodihnită a Luceafărului. Acesta se...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...