spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăLocalFinalizarea lucrărilor la Teatrul Eminescu, amânată pentru anul electoral

Finalizarea lucrărilor la Teatrul Eminescu, amânată pentru anul electoral

Primarul municipiului recunoaşte că lucrările la teatru nu vor fi gata în acest an, termenul fiind amânat pentru finalul anului viitor.

Finalizarea lucrărilor de reabilitare a Teatrului „Mihai Eminescu” se amână cu încă un an. Noul termen prevăzut pentru finalizarea lucrărilor este decembrie 2024, iar banii cheltuiţi după data de 31 decembrie 2023 vor fi suportaţi din bugetul local.

Aleşii locali au votat în cadrul şedinţei Consiliului Local de marţi, 28 noiembrie, pentru alocarea din bugetul local a sumei de 44 de milioane de lei pentru finalizarea acestei lucrări. În plenul CL, consilierul Cătălin Flutur, fost primar, a declarat că lucrările sunt la un stadiu de 53%, deşi termenul prevăzut iniţial pentru finalizarea lor era sfârşitul acestui an, iar primarul Cosmin Andrei dădea asigurări că se va respecta termenul.

Actualul primar susţine, însă, că banii europeni au fost cheltuiţi în întregime şi nu există riscul de a-i pierde pentru a doua oară. Pe de altă parte, edilul se contrazice în declaraţii în mai puţin de două luni. În octombrie acesta spunea că teatrul se va finaliza până la finalul anului 2023.

„Teatrul va fi gata, dar nu până la finalul acestui an, în luna decembrie a anului viitor. Iar banii din fondurile europene au fost cheltuiţi, pot dovedi asta”, a spus ulterior primarul Cosmin Andrei.

Şi procentele l-au contrazis pe edil, gradul de finalizare a lucrărilor este de 53% şi este mult mai mic decât cel spus de Cosmin Andrei şi constructor, la mijlocul lunii octombrie, într-o vizită pe şantier. Atunci, reprezentantul firmei de construcţii dădea asigurări asupra execuţiei lucrărilor în proporţie de 80%.

Valoarea lucrărilor de la Teatrul ,,Mihai Eminescu” s-a triplat

În 2021, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro. În ultimii ani, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.
La ultima modificare a indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiţiei era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro. În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, acum s-a ajuns aproape la o valoare triplă.

Prima finanţare a fost pierdută

Aceasta este a doua finanţare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru acelaşi obiectiv. Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei.
La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Teatru construit în doi ani şi reabilitat în zece

Teatrul „Mihai Eminescu” a fost construit la începutul secolului XX, atunci când a devenit necesar un teatru pe măsura oraşului, care era al patrulea ca număr al locuitorilor, după Bucureşti, Iaşi şi Galaţi. Sătui să aştepte bani de la centru, 75 de acţionari având un capital de 400.000 de lei, adunat prin donaţii, înfiinţează în ianuarie 1912 „Societatea de acţiuni- Teatrul Eminescu”. La 23 septembrie a aceluiaşi an, s-a pus prima piatră a construcţiei acestui „templu al artei”, care a şi fost terminat doi ani mai târziu. Clădirea a fost inaugurată în seara zilei de 21 decembrie 1914.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.4 ° C
19.6 °
18.9 °
62 %
3.4kmh
63 %
mar
24 °
mie
15 °
joi
18 °
vin
20 °
sâm
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...