spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal34 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 marcaţi cu o...

34 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 marcaţi cu o slujbă între oficialităţi (video)

Astăzi, la Botoșani, au fost marcați 34 de ani de la căderea regimului totalitar din România. Cu acest prilej a avut loc un ceremonial militar și religios în memoria eroilor de la Revoluție, însă evenimentul s-a dovedit a fi organizat de și pentru oficialități.

Seria manifestărilor a început cu un moment de reculegere a oficialităților botoșănene, care s-au adunat la placheta comemorativă de pe esplanada Palatului Administrativ. De acolo, s-au îndreptat spre biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, unde se află și Monumentul Eroilor Revoluției din 1989.

Oficialii au fost singurii participanți

Astăzi, doar câțiva trecători s-au oprit în fața porții de la biserică pentru a vedea ce se întâmplă. În schimb, curtea lăcașului de cult a fost plină cu oficialitățile județene și locale, împreună cu consilierii, deputații și șefii din structurile MAI și MAPN. Evenimentul a fost organizat de Prefectură și Garnizoana Botoșani.

După ce a ajuns în zonă primarul Cosmin Andrei și comandantul Garnizoanei Militare, Ovidiu Damian, ceremonia a început cu intonarea Imnului României. Apoi preoții Teodor Cenușă, Grigore Diaconu și Cristian Buhaciuc au săvârșit slujba religioasă pentru pomenirea eroilor de la Revoluție.

„Nostalgie după ticăloșiile și regimul mizerabil pe care atunci toți l-am simțit”

După terminarea serviciului religios, Tudor Maxim, reprezentantul „Asociaţiei 22-25 decembrie 1989” a luat cuvântul. În discursul său, Maxim i-a adus în discuție pe cei care susțin că în perioada regimului comunist era mai bine, totodată, a evidențiat și procentul mare a acestora.

„Așa cum m-am temut chiar din acele zile, vor duce în cele din urmă la nostalgie după ticăloșiile și regimul mizerabil pe care atunci toți l-am simțit. Există eterna tradiție a „înainte era mai bine”, eram cu toții mai tineri. Singura modalitate a unora de a-și exprima nemulțumirea este de a pune în balanță situația de acum cu ce a fost. Și, într-adevăr, sunt o serie de aspecte negative care ne marchează pe toți, însă de aici până la a determina aproape 50% din populația acestei țări să spună că era mai bine înainte, pentru asta cred că fiecare dintre noi care am avut o poziție cât de cât în societatea asta trebuie să ne punem întrebarea, „cum de este și cum de a fost posibil?”, a mai adăugat reprezentantul asociației.

„Că tot salutam armata, în Prusia, despre care Voltaire spunea că este o țară în proprietatea unei armate sau o armată care are o țară, la fel s-a întâmplat cu noi după ’89, niște servicii au o țară. Crăciun fericit!”, a încheiat Tudor Maxim.

Manifestările dedicate Revoluției s-au încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori în acordurile Imnului Eroilor.

Cum a fost Revoluţia la Botoşani

Județul Botoșani nu a avut parte de o revoluție în adevăratul sens al cuvântului, însă au existat manifestări şi aici. În dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, zeci de muncitori veniți din Zona Industrială a Botoşaniului s-au adunat în ceea ce se numește astăzi Piața Revoluției, în faţa fostei judeţene de partid şi a teatrului, unde au scandat „Jos Comunismul”.

S-a intrat mai apoi în birourile foștilor membri ai PCR, după care s-au ținut discursuri din balconul teatrului și din balconul Palatului Administrativ. Nu s-au tras focuri de armă, nu au existat lupte și nici răniți. Au fost, însă, zeci de mii de botoșăneni care au ieșit în stradă pentru a se bucura de libertate și care, odată cu schimbarea regimului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.9 ° C
19.9 °
19.9 °
39 %
5.2kmh
2 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...