spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalInflaţia împuţinează bucatele de pe masa de Crăciun (video)

Inflaţia împuţinează bucatele de pe masa de Crăciun (video)

Botoșănenii vor să aibă pe masa de Crăciun toate bunătățile specifice perioadei, însă nu în cantitate la fel de mare ca în anii trecuți. Mâncarea costă din ce în ce mai mult, de la an la an, mulți spun că au încercat să ia câte puțin din toate, iar alții se gândesc de două ori înainte de a pune un produs în coș.

Botoșănenii au plătit mai mai mult decât anul trecut pentru preparatele necesare de sărbători. Carnea, considerată preparatul de bază la masa de Crăciun, este mai scumpă decât în 2022 cu aproximativ 15%. Preparatele din carne de porc, nelipsite de pe masa de sărbători odată, acum sunt înlocuite de cele din carne de pui sau vită.

Kilogramul de carne de porc pornește de la 20 de lei. Pentru un kilogram de carne tocată, botoșănenii plătesc între 20 și 28 de lei. Un kilogram de cotlet de porc costă 26 lei, prețul unui kilogram de slănină începe de la 20 de lei. Pe de altă parte, prețul pieptului de pui pornește de la 22 de lei, însă pieptul de pui dezosat de la 28-30 de lei, iar pulpele de pui sunt în jur de 16- 19 lei.

În supermarket-uri, în schimb, prețurile pentru anumite alimente sunt mai mici, astfel că unii oamenii preferă să cumpere din astfel de magazine decât din piață.

„Parcă, de la an la an, tot mai mulți oameni preferă să meargă în supermarket-uri, spun ei că găsesc mai ieftin acolo și sunt mai aproape, poate așa este, nu zic nu. Ar trebui să ia, însă, în considerare că nu este aceeași calitate, produsele din piață sunt mult mai bune, nu sunt tratate cu tot felul de chimicale, de asta poate au și câțiva bani în plus la preț. Nu prea mai preferă carnea de porc, acum se face salata de boeuf și cu piept de pui, cârnați sau alte preparate asemănătoare se fac mai rar în casă, deci mai întrebată este carnea de pui”, a spus o comerciantă din Piața Centrală.

„Esența este să fim fericiți, nu să mâncăm până nu mai putem”

Pentru ingredientele necesare pregătirii salatei de boeuf, a piftiei și a sarmalelor (ouă, faină, ulei, legume, condimente etc) prețurile sunt în jur de 150-200 de lei, în funcție de cantitate, în toate unitățile comerciale.

„Bugetul nu prea există, încercăm să nu exagerăm, luăm câte puțin din fiecare. Nu cumpărăm în exces pentru a nu fi nevoiți să risipim după, să aruncăm mâncare, nu ne place să facem asta. Plus că, acum suntem puțin mai cumpătați din cauza prețurilor în creștere, dar și pentru faptul că nu mai vedem rostul acelor mese îmbelșugate pe care nu reușim să le consumăm, esența este să fim fericiți, nu să mâncăm până nu mai putem”, a spus o botoșăneancă.

„O salată de boeuf o să fac, o ciorbă, soțul e specialist pe fripturi, deci asta va fi în sarcina lui, aperitive, facem o prăjitură, comandăm un cozonac și cam atât, iar ăsta cred că va fi și meniul pentru Revelion. Mai există și varianta în care facem o cantitate mai mare acum și înghețăm pentru Revelion”, a mai adăugat aceasta.

Botoșănenii trebuie să scoată sute de lei din buzunare

În ceea ce privește desertul, cozonacul este pe lista preparatelor tradiționale de Crăciun, iar costurile variază, în funcţie de preferințe, de la 15 de lei până la 100 de lei. În funcție de preferințe, pentru o masă de trei persoane, botoșănenii trebuie să scoată din buzunare peste 500 de lei la care se adaugă băuturile dorite, astfel costurile crescând și mai mult, în funcție de alegerile făcute.

Botoșănenii spun că anul acesta, în ciuda prețurilor crescute, încearcă să facă și economii. Suma medie pe care botoșănenii declară că au cheltuit-o anul acesta pe mâncare şi băuturi este de 550 lei, pentru cadouri 450-500 lei, iar pe decoraţiuni 150 lei.

 

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...