spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocalSumă uriaşă alocată pentru investiţii la Modern Calor. Banii vin din sume...

Sumă uriaşă alocată pentru investiţii la Modern Calor. Banii vin din sume defalcate din TVA

Municipiul Botoșani este beneficiarul uneia din cele mai mari sume acordate prin legea bugetului de stat pe anul 2024. Oraşul va primi 10,4 milioane de lei, însă aproape toți banii vor fi utilizați pentru investiții la Modern Calor.

Din totalul celor 554,5 milioane de lei ca sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2024, alocate pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital, municipiului Botoșani i-a revenit un fond de 10,4 milioane de lei, fiind a treia cea mai mare sumă de la nivel național, după București și Craiova.

60 de milioane de lei pentru termoficare

Din totalul primit, 10 milioane de lei vor acoperi partea de cofinanțare în proiectul depus la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) în luna decembrie 2023, privind „Extinderea capacității de producție a energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență la S.C. MODERN CALOR S.A. Botoșani”. Valoarea totală a investiției se ridică la 60 milioane lei (cu TVA), din care 85% reprezintă finanțare nerambursabilă din bugetul de stat prin Programul Termoficare, derulat prin MDLPA.

Proiectul vizează modernizarea și extinderea sursei de producere a energiei termice și electrice, prin achiziția unui nou modul de cogenerare, integrarea sa în sursă, dezafectarea și scoaterea din funcțiune a unor echipamente și imobile vechi, construirea unor noi clădiri, instalații și echipamente, contribuind în acest fel la transformarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) din Botoșani într-un sistem de termoficare mult mai eficient.

„Acest proiect este în conformitate cu Strategia locală de alimentare cu energie termică la nivelul municipiului dar și cu legislația națională și directivele UE referitoare la eficientizarea procesului de producere a energiei termice prin utilizarea cogenerării. Reprezintă o materializare a eforturilor autorității publice locale de a se încadra în strategia europeană de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră prin asigurarea unei infrastructuri energetice stabile și sigure”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Investiția va duce la creșterea capacității de producere în cogenerare de înaltă eficiență a energiei electrice și termice și, implicit, a veniturilor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.5 ° C
19.6 °
16.1 °
44 %
0.9kmh
100 %
joi
16 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...