spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocalPericol iminent în comuna Roma. Un iaz blocat cu moloz riscă să...

Pericol iminent în comuna Roma. Un iaz blocat cu moloz riscă să cedeze sub presiunea apei (video)

Un iaz situat în comuna Roma se află în atenția autorităților județene după ce sistemul de golire a fost blocat cu moloz. Riscul de deversare necontrolată a apei și de afectare a localităților din zonă a fost discutat în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), care a avut loc vineri la Instituția Prefectului.

Conform informațiilor prezentate de Cătălin Zaharia, inspector de specialitate în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani, barajul iazului „Grădina 1” din comuna Roma este acoperit de moloz, ceea ce împiedică golirea apei și reprezintă un risc major.

„În 2022 și 2023 am descoperit o situație neconformă a acestei acumulări. Mai exact, barajul acumulării – golirea de fund și descărcături de ape mari sunt acoperite de moloz. Deci ele nu mai pot fi descărcate. Volumul de apă acumulată în acel baraj nu mai poate fi golit. Starea tehnică a barajului nu este corespunzătoare. Taluzul aval este acoperit cu dale și cu resturi din materiale de construcții. Vreau să vă mai prezint faptul că această acumulare a fost deținută sau administrată de o persoană fizică din comună, dar în acest moment acumularea este abandonată”, a arătat Cătălin Zaharia, inspector de specialitate în cadrul SGA Botoșani.

Localităţi întregi în pericol

Mai mult, starea tehnică precară a barajului pune în pericol localitățile aflate în aval, satul Costești, din comuna Răchiți, fiind direct amenințat.

„Riscul la momentul actual, barajul fiind cu apă, riscă să se rupă și să afecteze acumulările din aval, localitatea cea mai apropiată fiind localitatea Costești. Având în vedere cele prezentate, propunem golirea acumulării Grădina 1 prin realizarea unei breșe sub stricta supraveghere a personalului de specialitate de la Gospodărirea Apelor. Făcând o breșă în această acumulare, asigurăm golirea liberă a apei. Acum nu știu dacă trebuie făcută o breșă neapărat sau mergând la fața locului cu un utilaj, observăm dacă pot fi decolmatate golirea de fund și corpul vertical al acumulării (n.r. – călugărul, în termeni populari), a adăugat Cătălin Zaharia.

SGA nu au prezentat o soluție concretă

Surprinzător, deși situația era cunoscută de mai mult timp, reprezentanții SGA nu au prezentat o soluție concretă, solicitând punctul de vedere al CJSU. În acest context, prefectul județului, Sorin Cornilă, a propus înființarea unei comisii care să analizeze situația direct în teren și să stabilească cea mai eficientă soluție.

„Vom stabili o zi în care se va putea face o analiză a barajului și a situației de acolo. Trebuie să identificăm o soluție care să fie în interesul cetățenilor din zonă, inclusiv pentru agricultură și animale”, a precizat prefectul Sorin Cornilă.

„Cred că ne grăbim cu datul drumului la baraje”

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Birta, a cerut găsirea unei soluții durabile, evitând golirea prematură a acumulării, care ar putea afecta resursele de apă pentru agricultură și animale în viitor.

„Cred că ne grăbim cu datul drumului la baraje şi la acumulări. Știm prin ce am trecut cu mai mulți ani în urmă cu seceta. Cred că ar trebui să depunem eforturile să facem astfel încât să decolmatăm și să controlăm deversarea acestei acumulări pentru a putea folosi zona, sunt atâtea animale, cunosc zona. Rezerva de apă ştiţi cum este şi o să ne trezim la vară că nu o să mai fie apă pentru animale în zonă”, a spus Dorin Birta.

Astfel, situația va fi evaluată în detaliu de către comisia formată din reprezentanți ai autorităților locale și specialiști, care vor decide cea mai eficientă metodă de intervenție pentru a preveni o eventuală catastrofă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16.6 ° C
19.9 °
16.1 °
62 %
2.2kmh
57 %
lun
25 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...