marți, noiembrie 12, 2024
AcasăLocalPrimele condamnări pentru polițiștii de la Rutieră, prinși de DNA că luau...

Primele condamnări pentru polițiștii de la Rutieră, prinși de DNA că luau șpagă! Ce a stabilit instanța

Închisoare cu suspendare. Asta au primit în primă instanță patru dintre polițiștii Serviciului Rutier Botoșani trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Alături de ei au mai fost condamnați și doi civili.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Este vorba despre Viorel Anton, Ionel Balan, Virgil Podaru și Gabriel Botezatu, care au mers pe recunoașterea faptelor și au solicitat judecarea în formulă simplificată. În cazul civililor, este vorba de Dumitru Dan Pușcașu și Costel Mihai Sănduleac. Pedepsele variază de la caz la caz, în funcție de faptele reținute în sarcina lor și de numărul actelor materiale comise.

Condamnare pentru luare de mită în forma continuată și abuz în serviciu

Primul condamnat a fost Viorel Anton, în cazul căruia magistrații au stabilit o pedeapsă rezultantă de trei ani închisoare cu suspendare pentru luare de mită în forma continuată și abuz în serviciu. În schimb, Ionel Balan s-a ales cu o pedeapsă de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în forma continuată. Aceeași condamnare a fost dispusă și în cazul lui Gabriel Botezatu.

La rândul său, Virgil Podaru a fost condamnat pentru luare de mită în formă continuată și abuz în serviciu la o pedeapsă rezultantă de 2 (doi) ani, 7 (șapte) luni și 10 (zece) zile închisoare. Un alt inculpat, Dan Dumitru Pușcașu s-a ales cu pedeapsă de un an şi 4 (patru) luni închisoare. Acuzat de instigare la dare de mită și instigare la abuz în serviciu, Costel Mihai Sănduleac a primit o pedeapsă rezultantă de 2 (doi) ani şi 1 (una) lună închisoare.

Termen de supraveghere pentru vinovați

În toate cazurile, magistrații Tribunalului Suceava au dispus suspendarea executării pedepselor și s-a stabilit câte un termen de supraveghere. Cei condamnați s-au ales și cu o serie de interdicții, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta. Totodată, ei vor trebui să presteze ore de muncă în folosul comunității și să respecte o serie de măsuri și obligații.

În situația în care pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credință, cei în cauză nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligațiile impuse ori stabilite de lege, precum și, în cazul în care pe parcursul termenului de supraveghere săvârșesc o nouă infracțiune, instanța va revoca suspendarea și va dispune executarea pedepsei în regim de detenție. În plus, toate sumele obținute ca urmare a faptelor de corupție vor fi confiscate.

Procesul continuă pentru ceilalți implicați

Față de ceilalți inculpați (n.r. – dintre care 12 polițiști rutieri), Florin Eduard Iacob, Robert Neculai Fecioru, Dumitru Cătălin Luca, Stelian Iulian Coşman, Constantin Ciprian Rusu, Constantin Dorel Gherasim, Ionuţ Pavel Guriuc, Nicolae Ovidiu Puşcaşu, Ştefan Bunduc, Lucian Ripiceanu, Mihai Romanescu, Sorin Guraliuc, Toma Bogdan Burdulea, Ioan Cristian Manole şi Ionel Rîznic, magistrații Tribunalului Suceava au dispus formarea unui nou dosar și continuarea procesului. Pronunțată astăzi, sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Faptele au ieșit la iveală la începutul lunii iunie 2021, când procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au organizat mai multe percheziții în județ, inclusiv la sediul Serviciului Rutier Botoșani. Până atunci, opt dintre polițiștii care erau vizați de investigațiile DNA și care au aflat de cercetări s-au pensionat. În urma descinderilor, opt dintre polițiști au fost arestați preventiv, dar ulterior au fost plasați sub control judiciar.

21 de inculpați trimiși în judecată

Ancheta a durat până la începutul lunii decembrie 2021, când DNA a dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpați, majoritatea polițiști în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier în legătură cu infracțiuni de luare de mită pentru a nu sancționa conducători surprinși în trafic cu abateri de la regimul rutier. Din cauza unor situații de incompatibilitate sau a abținerilor din partea judecătorilor botoșăneni, dosarul a fost transferat la Tribunalul Suceava, acolo unde se desfășoară acum procesul.

Documentele aflate la dosar arată, însă, că investigațiile ar fi început în 2020, când s-au realizat și primele interceptări, iar supravegherea a durat până în noiembrie 2020, cu sprijinul celor de la Direcția Generală Anticorupție. Astfel, cu acordul instanței de judecată, anchetatorii au plasat aparatura de înregistrare audio-video chiar în mașinile de poliție, în vestitul Logan gri neinscripționat BT 05 VYG și într-un un VW Polo. Așa au aflat procurorii cum acționau polițiștii.

Dosar penal „aranjat”

Între timp, comisarul șef Eduard Iacob, unul dintre cei vizați de procurori, care ar fi „aranjat” un dosar penal pentru a-l scăpa pe un botoșănean de răspundere penală, a plecat într-o misiune internațională în Palestina, misiune pe care nu a mai dus-o la bun sfârșit întrucât a fost chemat în țară și pus sub acuzații.

În colimatorul procurorilor anticorupție au intrat și Dorel Gherasim, Ionuț Pavel Guriuc, Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Ștefan Bunduc, Ovidiu Pușcașu, Lucian Ripiceanu, Sorin Guraliuc, Robert Fecioru, Cătălin Luca, Gabriel Botezatu, Ionel Balan, Iulian Stelian Coșman, Viorel Anton și Ciprian Rusu. În sarcina lor au fost reținute mai multe infracțiuni de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fals intelectual și uz de fals. În schimb, cinci civili au fost acuzați de dare de mită, instigare la dare de mită sau instigare la abuz în serviciu.

Sume cuprinse între 100 lei și 100 euro

„În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.

Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar. Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată”, au arătat procurorii DNA.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
3.9 ° C
3.9 °
2.6 °
90 %
3.9kmh
99 %
mar
6 °
mie
9 °
joi
8 °
vin
7 °
sâm
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Sunt o grămadă care țipă fără să-i doară nimic, mai ales în campanie, dar asta o să afle copii când or să aibă drept...

EDITORIAL

Având în vedere că finala prezidențială din 2000 e pe cale să se repete, deși cu alți protagoniști, tot mai mulți români și-au amintit...

EPIGRAMA ZILEI

Am fost ieri la magazin Și tare m-am indignat: Peste tot, ulei virgin Și deloc ... destrăbălat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...