spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalTeatrele botoșănene, decorate în prezența ministrului Culturii (video)

Teatrele botoșănene, decorate în prezența ministrului Culturii (video)

Cele două teatre botoșănene au primit distincțiile conferite de Președintelui României, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Astăzi, într-un cadru festiv, Ministrul Culturii, Raluca Turcan și consilierul prezidențial Sergiu Nistor au înmânat distincțiile reprezentanților Teatrului „Mihai Eminescu” și Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache”. Ceremonia de decernare a avut loc în prezența primarului Cosmin Andrei, a prefectului Sorin Cornilă, a președintelui Consiliului Județean, Doina Federovici, dar și a numeroși angajați din cele două instituții de cultură premiate.

Astfel, în semn de apreciere pentruîndelungata contribuție la dezvoltarea artei dramatice în spațiul moldovenesc, pentru rolul avut timp de peste un secol în promovarea istoriei naționale și valorilor culturii și identității românești”, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta spectacolului”, Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.

„S-au sacrificat aproape 10 ani în acea clădire în care funcționăm acum”

În discursul său, directorul adjunct de la Teatrul „Mihai Eminescu”, Lucian Băleanu, a ținut să le mulțumească angajaților care și-au dat silința să mențină calitatea spectacolelor, chiar și în lipsa unui teatru adecvat.

„În primul rând, vreau să mulțumesc celor 80 și ceva de lucrători ai Teatrului „Mihai Eminescu”, fără de care nu s-ar fi întâmplat acest lucru și care s-au sacrificat aproape 10 ani în acea clădire în care funcționăm acum, fără a face abatere de la calitatea actului teatral. Știm cu toții ce rezultate am avut în ultimii ani și este exclusiv efortul acestor oameni minunați”, a spus Lucian Băleanu, director adjunct al Teatrului „Mihai Eminescu”.

„Mulțumiri deosebite publicului botoșănean care nu ne-a părăsit chiar și în pandemie, chiar și în condițiile sălii în care activăm acum. Au fost alături de noi, ne-au susținut, ne-au prețuit și ne-au dat acea energie în plus care ne-a determinat să mergem înainte. Eu sper să fie doar o primă distincție dintr-un șir care va urma de acum înainte, mai ales după ce ne vom muta în clădirea nouă a vechiului teatru”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, pentru „îndelungata contribuție la educarea copiilor și tinerilor prin arta animației și valorificarea filonului tradițional al poveștii, legendelor și tradițiilor românești, președintele României a conferit „Ordinul Meritul Cultural” în grad de ofițer, Categoria D- „Arta spectacolului”, Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani.

„Au dat contur definiției că teatrul este o artă colectivă”

Mulțumirile lui Marius Rogojinschi, managerul Teatrului „Vasilache”, s-au îndreptat atât către fondatorul instituției, cât și către generațiile de actori și spectatori care s-au perindat prin sala de spectacol.

„Vreau să îi mulțumesc celui care nu mai este printre noi și care a înființat în același an atât Filarmonica de Stat George Enescu, cât și Teatrul pentru Copii și Tineret, este vorba despre regretatul Max Weber. Apoi, mulțumesc tuturor generațiilor de actori și spectatori care au dat contur definiției că teatrul este o artă colectivă, spectatori și actori, dar și să le mulțumesc tuturor generațiilor de actori și copii care ne-au călcat pragul. Ușor, ușor, am evoluat și avem o secțiune de spectacole pentru tineri și realitățile lor înconjurătoare pe care le dezbatem spre a da niște răspunsuri sau a pune niște întrebări”, a declarat Marius Rogojinschi, managerul Teatrului „Vasilache”.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...