marți, mai 14, 2024
AcasăLocalAPIA oferă fermierilor 100 de euro pe hectar. De când se pot...

APIA oferă fermierilor 100 de euro pe hectar. De când se pot depune cererile

Fermierii pot depune, de luni, cererile pentru ajutorul de 100 de euro la hectar. Schema de ajutor a fost instituită pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. 

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că primirea cererilor va începe de luni, 29 ianuarie, ultima zi de depunere fiind 8 martie. Cererile de acordare se depun la Centrele locale sau județene ale APIA, pe a căror rază teritorială a fost depusă cererea de plată aferentă anului 2023.  APIA pune la dispoziţia solicitanţilor cereri pretipărite, cu suprafeţele determinate în urma controalelor administrative şi la faţa locului, aferente fiecărei culturi pentru anul 2023.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024. Până la acea dată, solicitanți trebuie să se asigure că este activ contul bancar comunicat la APIA.

Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafaţă și este de echivalentul în
lei a 100 euro pe hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro. Valoarea maximă
a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăşi echivalentul în lei
a 280.000 euro. Resursele financiare totale sunt de 1.200.000 mii lei, reprezentând echivalentul a 243.239,956 mii euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Cine sunt beneficiarii finanțării APIA

Beneficiarii schemei sunt producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societăţile agricole, grupurile şi organizaţiile.

Beneficiare ale schemei de ajutor mai pot fi și cooperativele agricole, organismele sau organizaţiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare.

Pentru acordarea grantului direct, solicitanții trebuie să depună cererea pretipărită
pusă la dispoziție de către APIA. Pe lângă asta, ei trebuie să mai aducă și copia documentului de coordonate bancare – cont bancar activ, numai în situația în care acesta a suferit modificări față de cel înscris în cererea de plată pentru anul 2023.

Condiții de eligibilitate

Cei interesați pot solicita acordarea ajutorului dacă au depus o cerere de plată în anul 2023, pentru o suprafaţă determinată de minimum 1 hectar, pentru una sau mai multe dintre culturile grâu comun de toamnă, grâu dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovâz de toamnă, rapiță de toamnă, până la termenul limită de depunere din anul 2023.

Solicitanții nu trebuie să fie în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului

Informațiile privind beneficiarii, condițiile de eligibilitate, documentele ce însoțesc cererea de solicitare a ajutorului de stat, precum și Ghidul solicitantului se vor regăsi publicate pe site-ul APIA http://www.apia.org.ro.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
15.5 ° C
17.1 °
15.5 °
39 %
3.6kmh
72 %
mar
15 °
mie
14 °
joi
16 °
vin
16 °
sâm
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici (foto stânga) a fost în campanie electorală și la târgul agro-zoo de la Popăuţi.

EDITORIAL

Campanie electorală, desigur, astfel că nu trebuie să ne mire faptul că indivizii care visează să ne spolieze în următorii patru ani nu se...

EPIGRAMA ZILEI

Ba-i subțire, ba e gros Dar cu ... caracter frumos. Și oriunde pe pământ E ... purtător de cuvânt! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...