sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăLocalSalariu mai mare pe hârtie, dar mai mic pe card pentru angajații...

Salariu mai mare pe hârtie, dar mai mic pe card pentru angajații cu vechime de peste doi ani

Firmele care au angajați plătiți cu salariul minim pe economie de cel puțin 24 de luni au fost nevoite să le dea mai mulți bani, în teorie. În practică, statul câștigă cel mai mult.

Conform unei Ordonanțe de Guvern, majorarea se aplică pentru angajatul plătit cu salariul de bază minim brut garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022. Astfel, această măsură ar trebui să reducă, în teorie, numărul persoanelor care sunt încadrate cu salariul minim, doar că pune în dificultate atât angajații, cât și angajatorii.

Inițial, prevederea se aplică și pentru angajații din construcții, agricultură și industrie alimentară. Între aceștia și restul domeniilor existau deja diferențe considerabile în ceea ce privește salariul minim pe economie. Ulterior, a apărut un paragraf care reglementează situația acestor domenii domenii.

„Pentru celelalte trei sectoare, construcții, agricultură și industria alimentară, salariul minim este stabilit în baza unor reglementări specifice și nu intră sub incidența acestei legii”, a transmis Daniela Petronela Lozneanu, inspector-șef la ITM Botoșani.

Salariu mai mare pe hârtie, dar mai mic pe card

În Ordonanță nu este menționată o sumă minimă cu care angajatorul poate mări salariile angajaților. Suma cu care se mărește salariul de bază va fi stabilită doar în urma unei negocieri între angajator și angajatul care a împlinit 24 de luni la firma respectivă, la finalul căreia se încheie un act adițional semnat de ambele părți, urmând ca modificarea salariului să se înregistreze și să se transmită în REVISAL în termen de 20 de zile lucrătoare de la data la care a fost făcută.

„Legiuitorul nu a stabilit un cuantum al majorării salariale, respectiv lasă la aprecierea angajatorului să stabilească nivelul acestuia”, a explicat Daniela Petronela Lozneanu.

În anul 2023 s-a dat o Ordonanța prin care se prelungește plafonarea celor 200 de lei la salariul minim pe economie. Însă prin mărirea salariul brut al unui angajat, facilitatea celor 200 de lei se pierde. Pentru a lua în continuare, cel puțin salariul minim net actual, adică 2.079 lei, ar fi necesară o majorare cu 149 de lei a salariului brut (adică 3.449 de lei). Ceea ce înseamnă că la stat se vor duce 1.448 de lei. Așadar, singurul care are cel mai mult de câștigat din toată treaba asta statul.

„Deci nu putem obliga”

Pe de altă parte, există multe modalități de a scăpa de aplicarea acestei legi. De fapt, nici măcar nu există sancțiuni prevăzute pentru nerespectarea actului normativ. Spre exemplu, angajatorul poate desface contractul individual de muncă și să facă altul înainte de data la care ar trebui majorat salariul. În alte situații, angajații pot fi chiar de acord să rămână la același salariu decât să li se mărească cu mai puțin de 145 de lei, urmând să ia mai puțin în mână.

„Atâta timp cât rămâne la latitudinea angajatorului, despre ce sancțiuni să vorbim? Noi cu certitudine vom avea controale, probabil vor fi campanii naționale. Ajungi la un control și angajatorul îți prezintă un tabel cu semnături în care angajații au refuzat, în urma negocierilor, mărirea salarială. Ce putem face? Deci nu putem obliga”, a mai adăugat Daniela Petronela Lozneanu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.8 ° C
18.8 °
15.5 °
65 %
6.3kmh
100 %
sâm
17 °
Dum
23 °
lun
24 °
mar
18 °
mie
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când mâncarea e gustoasă, culoarea politică nu mai contează.

EDITORIAL

În urmă cu vreo douăzeci de ani când la putere, în anul electoral, era punga cu ulei, zahăr sau făină, hâtra mătușa Maria din...

EPIGRAMA ZILEI

De-abia acum, în miezul verii, Când i-am văzut la plajă goi, Am înțeles traseul berii: Dintr-un butoi, în alt butoi! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...