luni, februarie 26, 2024
AcasăLocalSiguranța în școli, în atenția unui grup interinstituțional. Pe hârtie, datele arată...

Siguranța în școli, în atenția unui grup interinstituțional. Pe hârtie, datele arată bine

Prefectul județului, Sorin Cornilă, a convocat, astăzi, ședința Grupului Interinstituțional responsabil cu punerea în aplicare, la nivel județean, a planurilor teritoriale comune de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar de pe raza Județului Botoșani și grupului de lucru cu atribuții în ceea ce privește întocmirea și monitorizarea implementării planurilor de acțiune.

La întâlnirea de lucru au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului, Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Școlar Județean, Consiliului Județean, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava și Direcției de Sănătate Publică.

Dezbateri organizate săptămânal

Dezbaterile au loc semestrial și analizează modul în care este asigurată protecția unităților de învățământ și sunt implementate acțiunile de prevenirea violenței în mediul școlar, pe baza unui raport întocmit de Biroul de siguranță școlară din cadrul IPJ. Astfel, potrivit polițiștilor, în perioada septembrie-decembrie a anului școlar 2023 – 2024, la nivelul județului Botoșani un număr de 405 (86%) unități de învățământ preuniversitar au efectuat analiza de risc la securitate fizică (91 în urban și 314 în rural), 125 (27%) au implementat măsurile de securitate stabilite în analiza de risc la securitate fizică (46 în urban și 79 în rural), iar 125 (27%) au implementat cerințele minimale de securitate (46 în urban și 79 în rural).

Potrivit IPJ, 237 (50,43%) de grădinițe, școli și licee nu dispun de sisteme de securitate (34 în urban și 203 în rural), 233 (49,57%) dispun de sisteme de securitate (80 în urban și 153 în rural), din care 26 sunt asigurate exclusiv cu pază umană, iar 161 sunt dotate exclusiv cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției (29 în urban și 132 în rural). Totodată, 46 (9,78%) de unități de învățământ dispun concomitent atât de pază umană cât și de sisteme de supraveghere video (35 în urban și 11 în rural).

O înșiruire de cifre care contează în plan administrativ, dar nu ajută cu nimic elevii, părinții sau cadrele didactice. Asta pentru că nu s-a făcut o analiză pe incidente de securitate, cauze, cum au influențat dotările gradul de siguranță în școli și cum a evoluat situația incidentelor comparativ cu dotările, raportat la perioadele similare din anii trecuți. Asta pentru a se vedea care au fost cele mai eficiente măsuri și ce ar trebui să se facă pe viitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.5 °
8.8 °
93 %
0.9kmh
100 %
lun
15 °
mar
12 °
mie
12 °
joi
12 °
vin
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Bine că mai avem şi patrioţi pe două roţi. Care mai sunt şi ecologişti pe deasupra.

EDITORIAL

Așa cum era de așteptat, anul 2024 e din ce în ce mai interesant, mai ales pentru trăitorii din spațiul mioritic. E interesant și...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală… Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...