spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalSindicaliștii din Asistență Socială pichetează Ministerul Muncii

Sindicaliștii din Asistență Socială pichetează Ministerul Muncii

Sindicaliștii din Asistență Socială vor picheta sediul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Aceștia amenință cu greva generală dacă nu sunt deblocate de urgență angajările și dacă nu dispar inechitățile salariale.

Astfel, marți, 20 februarie, aproximativ 40 de membri ai Sindicatului „Impact” Botoșani vor participa la acțiune, împreună cu alți 100 de membri ai Federației Naționale Sindicale din Asistență Socială și Protecția Copilului FNS „Pro.Asist”.

De mult timp, sindicaliștii trag semnale de alarmă cu privire la faptul că sistemul de asistență socială, în mod deosebit serviciile sociale rezidențiale (pentru persoane adulte cu dizabilități, pentru persoane vârstnice, dar și pentru copii) au deficit de personal, atât personal de specialitate, dar și personal de îngrijire care la acest moment este situat la 40% din necesar. În aceste condiții, salariații sunt nevoiți să lucreze peste program, fără a fi remunerați pentru orele suplimentare.

„La DGASPC Botoșani am fost nevoiți, conform legislației, să desființăm posturile vacante, astfel că în acest moment avem o lipsă de personal destul de mare și se lucrează destul de greu. Promisiunile care vizează mărirea salarială au cam dispărut. 70% din angajații din Asistență Socială au avut până în decembrie salariul minim pe economie, iar această majorare cu 5% a dus la scădere, nu la creștere a venitului în mână. Sporurile sunt calculate la un salariu de acum 6 ani. Chiar dacă ocupă aceeași funcție și are aceeași vechime, fiecare salariat are salariul lui personal”, a declarat Camelia Socianu, președintele FNS PRO.ASIST.

„Foarte mulți își doresc să facem și în fața autorităților locale”

Mai mult, funcționarii din Asistență Socială își doresc să extindă acțiunile de protest și la nivel local. Aceștia plănuiesc să își strige nemulțumirea în fața Prefecturii și a Consiliului Județean.

„Oamenii sunt nemulțumiți și solicită să facem mai multe acțiuni în stradă la nivel central, dar foarte mulți își doresc să facem și în fața autorităților locale, cum ar fi Prefectura sau Consiliul Județean, pentru că mulți nu se pot deplasa. Asistenții maternali și asistenții personali nu pot lăsa persoanele din îngrijire pentru a se deplasa la București. De aceea ne-au solicitat să facem o acțiune în stradă și la nivel local. În funcție de rezultatul pe care îl vom obține mâine, vom vedea ce acțiuni vom face mai departe”, a explicat Camelia Socianu.

Aceste demersuri pe care sindicaliștii le au către instituțiile abilitate să ia măsuri pentru deblocarea angajărilor în asistență socială și înlăturarea inechităților sociale, sunt premergătoare strângerii de semnături pentru greva generală în sistem. Deși recunosc că ar fi greu de gestionat o grevă generală în cadrul sistemului în care își desfășoară activitatea, angajații sunt hotărâți să facă toate demersurile necesare pentru a-și obține drepturile.

„E prea vulnerabil sectorul ca să ne permitem o grevă generală și asta încercăm să le explicăm și celor de la guvernare. Dar da, oamenii au semnat pentru grevă generală, mai bine de 50%. Spre exemplu, la nivelul sindicatului Botoșani, din cei 2.000 de membrii, avem 1.200 de semnături strânse fizic, deci nu mă refer la semnăturile online. Oamenii chiar sunt nemulțumiți și noi continuăm procedura de strângere de semnături”, spus președintele FNS PRO.ASIST.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.8 ° C
16.6 °
15.6 °
79 %
1.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...