spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocalAvalanşă de tineri cu forme grave de cancer (VIDEO)

Avalanşă de tineri cu forme grave de cancer (VIDEO)

Medicul Adrian Dondaș, responsabil la Compartimentul de chirurgie orală și maxilo-facială din cadrul Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani, semnalează o creștere a cazurilor de cancer la tineri și îndeamnă comunitatea să efectueze screening preventiv.

Acesta avertizează asupra diagnosticării târzii, menționând că există pacienți cu cancer identificat la vârste de numai 30 de ani. În cadrul unei conferințe de presă, medicul Dondaș subliniază importanța consultării timpurii pentru patologiile oro-maxilo-faciale, acordând atenție inclusiv celor fără asigurare medicală.

„Orice pacient care are o întrebare, o suspiciune, să consulte un medic specialist”

De asemenea, aduce în discuție deficiențele în screening și solicită atenție la semne precum creșteri, ulcerații sau deformări faciale, subliniind că tratamentul prompt poate salva luni de luptă cu patologiile maligne complexe.

”Aș vrea să fac un apel către toată lumea, și anume o îndemnare către screening, care la noi este foarte deficitară. Sunt pacienți care ajung în stadiu foarte avansat al bolii, în special la tumorile maligne, pentru că ele au o caracteristică: în fazele de debut nu dor și atunci pacientul nu se adresează medicului. Așa că orice crescătură, orice ulcerație pe gură, pe piele, trebuie consultată de un medic specialist. Din păcate, avem pacienți care ajung în faze foarte avansate, să nu neglijeze când putem iniția un tratament rapid și eficient, fiindcă orașul nostru, județul nostru și regiunea Moldovei este oarecum deficitară în tratamentul patologiei maligne complexe. 

Centrele de radio terapie sunt puține, foarte aglomerate, iar pacienții care ajung acolo pierd luni de zile prețioase. De aceea, cel mai bun este screening-ul și orice pacient care are o întrebare, o suspiciune, să consulte un medic specialist. Eu, pe toți pacienții care au venit în programul meu de consultații i-am văzut pe toți, chiar dacă sunt asigurați, chiar dacă nu, chiar dacă nu au trimitere, dar măcar să vedem despre ce este vorba și îi îndrumăm după aia. Să nu neglijeze crescăturile, ulcerațiile, simptomele de deformare a feței, simptomele de amorțeală a feței, nu trebuie neglijate niciodată”, a declarat medicul Adrian Dondaș, în cadrul conferinței de presă.

Medicul Dondaș, singurul specialist din compartiment, gestionează anual aproximativ 400 de cazuri, tratând de la urgente traumatice la patologii tumorale complexe.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...