spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocalPremieră de excepție la Teatrul „Mihai Eminescu” (video)

Premieră de excepție la Teatrul „Mihai Eminescu” (video)

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii, în acest sfârșit de săptămână, la premiera spectacolului „Substanță de contrast”, după „Bucăți de suflet” de Laurențiu Budău.

Sâmbătă, 23 martie și duminică, 24 martie, începând cu ora 18:00, iubitorii de teatru sunt așteptați la Casa Tineretului pentru un spectacol care explorează procesul de descoperire de sine și de început în lumea artistică a unei tinere aspirante. Regia îi aparține Oanei
Maria Tudoran, scenografia spectacolului este semnată de Gelu Rîșca, coregrafia de Victoria Bucun, videografia, Toma Rîșca. Cu Oana Maria Tudoran.

„Este primul spectacol pe care îl regizez și pe care îl și joc”

Piesa de teatru evidențiază presiunile și provocările cu care se confruntă personajul în călătoria spre afirmare, inclusiv nevoia de autenticitate în fața unei lumi care uneori poate fi impredictibilă și dezarmantă. La început de drum, o tânără aspirantă este forțată de împrejurări și condiții, să realizeze un moment artistic, într-un spațiu atipic, un loc nonconvențional.

„Este un prim spectacol în calitate de viitor regizor, sunt în anul la trei la Regie la Târgul Mureș, am absolvit Facultatea de Teatru ca actriță. Este primul spectacol pe care îl regizez și pe care îl și joc. În acest spectacol este vorba despre o tânără aspirantă care își dorește să devină actriță, dar, din cauza dificultăților pe care le întâmpină, nu reușește. Însă ea aspiră, ea visează, ea e în toate filmele, în toate piesele, dar de fapt face doar ceea ce poate prin diferite spații nonconvenționale, la grădinițe, în spitale. Unde se poate să fie pe o scenă cât de mică, ea e acolo”, a declarat Oana Maria Tudoran.

„Vreau foarte mult ca lumea să vină la spectacol”

Oana Maria Tudoran a intrat în echipa Teatrului „Mihai Eminescu” de mai puțin de un an, respectiv din aprilie 2023.

De atunci, „trupa a întinerit, se simte energia asta a ei, e primul ei spectacol, e prima ei încercare, eu consider că talentul trebuie ajutat pentru că mediocritatea trece singură prin obstacole și aici chiar e cazul pentru că îmi place de ea. Vreau foarte mult ca lumea să vină la spectacol să o vadă pe ea, să vadă cum se transformă, cum gândește fetița asta, cum trăiește creația ei”, a spus coregrafa Victoria Bucun.

„Am avut de învățat multe de la Oana”

Încântat de colaborarea cu tânăra actriță este și scenograful Gelu Rîșca. Acesta consideră că Oana merită să fie sprijinită, mai ales că se află la începutul carierei sale.

„A fost o fericire să lucrez cu Oana. Am început simplu, am fost întrebat dacă pot să ajut și fără să ezit am spus «da, pot să ajut». Oana merită să fie ajutată, este la început de drum și faptul că a apelat la ce știu eu să fac, ce știe Vica să facă, ce știu colegii noștri să facă, asta a contat foarte mult în efortul, mai degrabă bucuria de a ajuta un tânăr actor, o tânără actriță. (…) Pe parcursul acestor zile am avut de învățat, am avut de învățat multe de la Oana. Așadar, după o viață în care eu fac decoruri, fac costume, lucrez în mod tehnic la spectacole, uite că a venit o tânără actriță de la care au am reușit să învăț și să mai adaug ceva la experiența mea de scenograf”, a declarat scenograful Gelu Rîșca.

Cine este Oana Tudoran

Oana Tudoran a absolvit studiile de licență în Artele Spectacolului la Universitatea de Vest din Timișoara, masterul în Arta actorului din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș și în prezent este studentă la specializarea regie de teatru, în cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș. A obținut Marele Trofeu Ștefan Iordache la festivalul cu același nume în 2022 și a participat la numeroase festivaluri de teatru, precum FITS (Sibiu), FNT (București), Festivalul Internațional de Teatru Turda, Start Arad, Brașov, la finala Galei Hop, în 2021 și la Balul Vienez de la Timișoara, iar de 2 ori consecutiv, a obținut premiul I, în liceu, la Olimpiada Națională de Arta Actorului.

A jucat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrului Național „Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș, Teatrului Evreiesc de Stat din București și în numeroase spații independente din țară.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.2 ° C
15.6 °
13.6 °
61 %
2.4kmh
1 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
22 °
vin
23 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...