spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal20 de ani de închisoare pentru un botoșănean acuzat de omor prin...

20 de ani de închisoare pentru un botoșănean acuzat de omor prin cruzimi. Faptele întrec orice închipuire

Un bărbat din comuna Călărași, care la începutul anului trecut și-a ucis o rudă prin decapitare, a fost condamnat de magistrații Tribunalului Botoșani la 20 de ani de închisoare, cu interzicerea unor drepturi.

Acuzat de omor calificat prin cruzimi, Maricel Botezatu, în vârstă de 59 de ani, a fost obligat și la plata unor daune morale și materiale față de rudele celui ucis, daune care cumulează aproape 150.000 de lei. Pronunțată astăzi, sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Bărbatul se află însă în arest preventiv, perioada petrecută deja în spatele gratiilor urmând să fie scăzută din pedeapsă.

Bărbat ucis de naș

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunal, crima ar fi avut loc în ianuarie 2023. „S-a reținut că, în ziua de 20 ianuarie 2023, în timp ce se afla în curtea locuinței victimei T.M., i-a aplicat acesteia multiple lovituri cu obiecte contondente (toporișcă, hârleț și furcă), cauzându-i multiple leziuni și decapitarea”, au arătat anchetatorii.

Victima se numea Mihai Toma și locuia singur de câțiva ani. În ziua cu pricina, el a băut de mai multe ori împreună cu cel care avea să-i curme viața, Maricel Botezatu fiindu-i naș de cununie. Ultima dată s-au cinstit la o cârciumă din sat și, pentru victima se îmbătase destul de tare și a căzut din picioare, gestionara i-a cerut lui Maricel Botezatu să-și ducă finul la domiciliu. La un moment dat, l-a ajutat și un consătean să-l ducă până în casă. Ce s-a întâmplat după, este greu de spus. Cert este că Maricel Botezatu a reacționat violent și a început să-și lovească ruda cu o furcă, un hârleț și o toporișcă până ce a văzut că nu mai mișcă, iar la final l-a decapitat pe finul său.

„Pe finu’ îl zbânțuie ceva, că are ceva în casă”

Paradoxal, după crimă el a mers la un magazin, a cumpărat niște pâine și părea să vorbească de unul singur. Localnicii care s-au intersectat cu el au zărit și doi stropi de sânge pe chipul lui. „Pe finu’ îl zbânțuie ceva, că are ceva în casă”, spunea parcă fără nicio noimă Maricel Botezatu. Descoperirea macabră a fost făcută chiar de fratele victimei, care venise în vizită și a găsit trupul neînsuflețit. Ulterior, anchetatorii au descins la locuința lui Botezatu, unde au găsit hainele și încălțămintea cu care bărbatul fusese îmbrăcat în ziua crimei și pe care s-au găsit urmele de sânge ale victimei.

Faptă negată

La început, Maricel Botezatu a negat orice implicare, inclusiv faptul că ar fi stat 40-45 minute la locuința victimei. Abia după vreo trei luni, în aprilie 2023, el a povestit anchetatorilor că l-a dus pe finul său acasă și a apelat la un sătean cu ajutorul căruia l-a pus pe Mihai Toma pe pat. Tot cu acel localnic l-ar fi dezbrăcat de geacă, iar după ce consăteanul ar fi plecat, el a rămas să pună geaca pe pat. Atunci, a susținut el, s-a aplecat deasupra victimei ca să-i pună geaca pe pat, la spate, lângă perete, dar atunci s-ar fi întâmplat ceva.

„Victima s-a schimbat, s-a umflat la față și s-a transformat”, a povestit el, susținând că finul s-ar fi transformat în Necuratul și l-ar fi prins de haine, iar din acel moment nu-și mai amintește nimic. Abia când ar fi ajuns la magazin ar fi început să-și revină. Nu a vorbit nimic cu gestionara și s-a dus acasă, unde i-a spus soției că „la finu se întâmplă ceva groaznic în casă”, fără nicio altă explicație. Doar că aceste variante nu se legau de un alt aspect – crima a avut loc în curte, între locuință și un foișor, nicidecum în locuință, așa cum s-ar putea deduce din spusele bărbatului.

Criminal diagnosticat cu afecțiune psihică

Anchetatorii au dispus și expertizarea lui Maricel Botezatu, care a fost diagnosticat cu o afecțiune psihică pe fondul consumului de alcool, însă toți experții au opinat că faptele ar fi fost comise cu discernământ, atât timp cât bărbatul a rememorat episoade din cele întâmplate în ziua cu pricina. Prin urmare, Maricel Botezatu a fost trimis în judecată și condamnat la 20 de ani de detenție.

„Analizând astfel circumstanțele reale de comitere a faptei de către inculpat se identifică faptul că acesta a executat fapta în așa fel încât a produs victimei suferințe mari, prelungite în timp, care au depășit cu mult suferințele inerente acțiunii de ucidere, astfel cum rezultă din activitatea concretă, respectiv aplicarea de multiple lovituri în zona feței, capului și peste restul corpului, agresiunea culminând cu detașarea capului de trunchi, folosind două tipuri de obiecte tăietor-despicătoare (toporișcă și hârleț), precum și obiect înțepător (furcă), iar la momentul secționării căilor respiratorii victima era încă în viață. Concluzionând, acțiunile inculpatului evidențiază intenția de a ucide, specifică infracțiunii de omor și se subscrie noțiunii de cruzimi, specifică infracțiunii de omor calificat săvârșit prin cruzimi”, au motivat judecătorii pedeapsa dictată.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
17.7 ° C
18.3 °
15.5 °
60 %
3.1kmh
4 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...