spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocalCazul fostului primar arestat pentru viol generează reacții. Copila a ajuns la...

Cazul fostului primar arestat pentru viol generează reacții. Copila a ajuns la DGASPC, iar ancheta continuă (VIDEO)

Acuzațiile deosebit de grave la adresa fostului primar al comunei Viișoara, Dinu Moroșanu, arestat joi sub acuzația de viol după ce ar fi abuzat de o copilă în vârstă de 16 ani, au bulversat comunitatea locală.

Asta cu atât mai mult cu cât fostul edil are familie, are la rândul său două fete majore, iar prin sat era cunoscut ca om gospodar. La fel, fata care ar fi fost violată provine dintr-o familie de oameni muncitori și Localnicii au aflat de cele întâmplate abia în momentul în care fostul primar a fost arestat. Totuși, deocamdată, nimeni nu a divulgat cum au evoluat evenimentele și cum a fost posibil așa ceva.

„Are familie, doi copii, două fete”

„Am aflat și noi despre acest caz ieri. Primăria n-ar putea face decât să sesizeze Protecția Copilului, în cazul minorei, pentru a fi consiliată, și alte măsuri ce se impun pe parcurs pe partea de Protecția Copilului. Pe partea cealaltă deja, poliția și organele abilitate au intervenit. Este o familie bună, fără probleme în societate, muncitoare, niciun fel de probleme. Sunt de 16 ani aici.

Nu-mi pot explica. Efectiv nu pot să-mi explic situația. Din câte știu eu nu am mai auzit despre așa ceva. Am rămas și eu efectiv blocat. Are familie, doi copii, două fete. Sunt mari fetele. Au terminat facultatea. El este consilier local în momentul de față și intenționa să candideze la funcția de primar.

Este antreprenor cu utilaje, magazin mixt, de altfel un om muncitor. Pe partea de politică nu mă bag, nu mă interesează. Minora provine dintr-o familie normală, muncitoare, la locul lor, fără probleme în societate. Eu am aflat aseară”, a spus Cristian Giani Epure, referent social în cadrul Primăriei Viișoara, cel care se ocupă cu asistență socială.

Arest pentru 30 de zile

Totuși, nu există nici un dubiu că fostul edil a fost arestat. Prezentat în fața magistraților de la Judecătoria Darabani, Dinu Moroșanu a primit un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Bărbatul de 54 de ani a fost reținut pentru 24 de ore de către polițiștii Secției de Poliție Rurală nr 7 Darabani, pentru săvârșirea infracțiunii de viol. Ulterior instanța de judecată a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestuia”, a confirmat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

Nu mi-a spus nimic”

Nici mama fetei nu poate să spună cum s-au derulat faptele. Asta pentru că fata nu i-a spus nimic când a venit acasă. În schimb, părea schimbată.

„Când a venit de la magazin era schimbată, speriată, încercănată. Nu era fata care a plecat la magazin. Când a venit înapoi parcă nu mai era ea. Nu mi-a spus nimic. Luni a făcut o prăjitură cu o colegă de la Viișoara, marți a participat la un concurs, fără să bănuiesc nimic. Dar ea era schimbată, un comportament ciudat, stresată. Nu mai este fata care a fost”, a povestit mama victimei. De altfel, și poliția ar fi fost sesizată de o colegă a copilei. Asta pentru că fetei i-a fost rușine să povestească ce i s-a întâmplat.

„Mie personal nu mi-a spus nimic. Fata s-a dus la școală miercuri dimineață. La ora 14.04 minute am primit un mesaj pe WhatsApp că ea nu vine cu mașina de la școală și mi-a zis ca vine cu poliția. Eu m-am speriat, am ieșit afară din casă și am sunat-o să o întreb de ce. Mi-a zis așa – <<Mama, s-a întâmplat ceva, nu am putut să-ți spun acasă>>.

Un domn șef a vorbit cu mine la telefon și mi-a spus ca fata a venit să reclame un viol. Moroșanu Dinu ar fi abuzat de ea. Ea s-a dus la poliție printr-o colegă. S-a destăinuit unei colege prin scris pe o foaie. Colega a sfătuit-o. Ea s-a dus și a declarat fapta care s-a întâmplat. Eu am aflat de la poliție. Fata se simte rău. E terminată. Când am ajuns la Botoșani miercuri după amiază, am auzit ce a explicat fata. E ceva strigător la cer”, a relatat mama copilei.

Copilă ademenită în casă

Cum a ajuns ca fata să intre în casa fostului primar a povestit tot mama victimei. La audieri, fata a spus că fostul primar ar fi intrat în casă să ia cheile, după care i-ar fi strigat din ușa camerei să vină și ea să aștepte cât caută el cheile.

„O căutat cheile cât le-a căutat. Undeva pe perete are oglinzi, iar fata e înnebunită să facă poze și și-a făcut două poze – una într-o oglindă. Într-una din ele de la șifonier apărea și domnul Dinu. A reflectat. Fata a șters poza. Ea a dat să iasă afară din holul respectiv, el ar fi prins-o de mâini și ar tras-o înapoi, înspre camera respectivă, spre dormitorul unde s-a întâmplat fapta. De acolo nu mă mai întrebați că e ceva…”, a adăugat mama fetei.

„Nu m-am așteptat să facă așa ceva”

Vestea s-a dus prin sat și a ajuns și la urechile sătenilor. „Soția lui era plecată. E om de sat, e fost primar, mergeam la el la magazin, făceam cumpărături. Nu m-am așteptat să facă așa ceva. N-am mai auzit. Candida pentru primărie anul acest din câte auzit”, spun sătenii. În schimb, părerile sunt împărțite.

Am auzit ce s-a întâmplat, dar parcă îmi pare ca nu e adevărat. A fost primar, acum iar voia să candideze. Păcat ca are două fete mari. Parcă aș crede ca e o înscenare. Poate e cam obrăznicuț, dar era liniștit, vorbea cu băieții să-l aleagă primar. Sunt puține fete în sat. Familia fetei sunt niște oameni muncitori și buni, gospodărești. Mai ales mama fetei muncește, lucrează. E tare muncitoare și el la fel. Fata lor nici nu i-am auzit glasul. O fată tare liniștită”, a spus o femeie din sat.

Urma să candideze”

În schimb, alți săteni susțineau că nu au aflat nimic. Alții sunt rezervați în a-și spune părerea.

Am auzit ce s-a întâmplat. Îl cunosc, e vecinul meu. Nu-i frumos așa ceva. Nu știu, n-am mai auzit până acum. Urma să candideze. Este un om înstărit, are utilaje, tractoare, magazin. Îl cunosc ca om bun. Părerea mea este că asta a fost o făcătură pentru a-l scoate din cursa pentru primărie. Ca fiecare om, dacă vine femeia peste tine… nevasta era plecată. Îmi pare rău. Nu o cunosc pe fată. Am auzit că ar fi venit la el, el are un chioșc. Nu știu câte șanse avea ca primar. Îmi pare rău de el”, a spus un alt bărbat din sat.

Caz în atenţia DGASPC

Pe fir au intrat și cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Victima urmează să fie consiliată și evaluată.

„Cazul a intrat în atenția noastră cu ocazia audierii minorei, minoră care a fost adusă in camera de audieri de către organele de poliție. Momentan lucrăm la raportul de evaluare și în funcție de concluziile acestui raport vom stabili direcțiile de intervenție în cadrul minorei. Probabil, colegii mei vor recomanda o consiliere psihologică a tinerei, o consiliere chiar și a părinților vis-a-vis de comportamentul pe care aceștia trebuie să-l aibă față de această tânără care clar a suferit o traumă și un abuz, și, evident, dacă se va impune, în funcție de ce vor recomanda organele de cercetare penală, vom continua cu măsurile noastre”, a precizat Valentin Alexandru Colbu, directorul adjunct al DGASPC Botoșani.

Prezentat ca şi candidat din partea PNL

Fost primar în mandatul 2016 – 2020, Dinu Moroșanu a fost reținut miercuri de polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.7 Darabani sub acuzația de viol. Potrivit anchetatorilor, în cursul zilei de pe 31 martie, o copilă de 16 ani din sat ar fi mers la magazinul care aparține fostului primar Dinu Moroșanu, iar acesta ar fi ademenit-o în locuință, unde ar fi violat-o.

În cursul zilei de joi, fostul primar a fost prezentat în fața instanței de drepturi și libertăți de la Judecătoria Darabani, care a dispus arestarea lui preventivă pentru 30 de zile.

În 2016, Dinu Moroșanu a ajuns primar candidând din partea Partidul România Unită. Ulterior, el a trecut în rândul liberalilor, iar în 2020 a candidat din nou la primărie din partea ALDE. Nu a mai reușit să ajungă primar, dar a devenit consilier. Anul acesta, el a fost prezentat ca și candidat la funcția de primar al comunei Viișoara din partea PNL. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, el va beneficia de prezumția de nevinovăție.

Știai că poți susține Monitorul fără să scoți bani din buzunar? Durează mai puțin de un minut să redirecționezi 3,5% din impozit către asociația noastră. Completaţi formularul de mai jos, iar de restul ne ocupăm noi.
Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.6 ° C
19.6 °
15.6 °
46 %
3kmh
9 %
Dum
15 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...