joi, mai 16, 2024
AcasăLocalContracte pentru lapte şi corn semnate abia la final de an

Contracte pentru lapte şi corn semnate abia la final de an

Bătaie de joc sau economie pe seama copiilor. Cam așa s-ar putea rezuma în câteva cuvinte ceea ce s-a întâmplat în acest an școlar cu programul „Laptele și cornul”.

Asta pentru că toate contractele vechi cu firmele care furnizau aceste produse au expirat de anul trecut, iar autoritățile s-au încurcat în măsuri și licitații. Așa s-a ajuns în situația ca toți copiii de grădiniță și elevii de până la clasa a VIII-a inclusiv să primească lapte și corn sau fructe abia cu două luni înainte de finalul anului școlar. Asta din cauza birocrației și a întârzierii cu care au fost adjudecate licitațiile organizate de administrația județeană.

Program demarat cu stângul

Programul „Laptele și Cornul” a demarat cu stângul încă de anul trecut, din cauza publicării târzii a hotărârii de Guvern care reglementează acest program. Actul normativ a apărut în Monitorul Oficial abia pe 8 august 2023, iar ordinul comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Agenției Naționale pentru Achiziții Publice privind criteriile de licitație a fost publicat mai târziu, adică pe 6 septembrie.

A mai fost nevoie de o săptămână ca Instituția Prefectului să centralizeze situația elevilor și să finalize lista de produse. Apoi, cei din Consiliul Județean au trebuit să se consulte cu cei de la nivelul orașelor și comunelor cu privire la organizarea licitațiilor. Iar ultimul răspuns a venit abia pe 19 octombrie 2023. Prin urmare CJ a trebuit să amâne și el demararea procedurilor pentru organizarea licitației, mai ales că era vorba de 21 de loturi, câte trei pentru fiecare zonă de distribuție.

Limita zilnică per elev, o problemă importantă

O problemă majoră a reprezentat-o și limita valorică zilnică per preșcolar/elev, stabilită la 0,70 lei pentru porția de fructe (2 pe săptămână), 1,11 lei pentru porția de lapte de consum (5 pe săptămână), și 0,65 lei pentru porția de produse de panificație (5 pe săptămână). Astfel, costul săptămânal per elev trebuia să se încadreze în 10,2 lei săptămânal, adică 2,04 lei pe zi.

Într-o zi fără fructe, bugetul scade la doar 1,75 lei. Prin urmare, alocarea extrem de mică per elev a pus presiune și pe producători, care au ezitat să liciteze din cauza costurilor mici, dar și a dificultăților în menținerea calității produselor oferite.

Proiect de zeci de milioane de lei

Abia luna aceasta CJ a semnat contractele subsecvente pentru furnizarea produselor valabile la nivelul județului pentru anul școlar 2023-2024 și următorii doi ani. Astfel, la unitățile de învățământ din Zona 1 Botoșani, Zona 6 Sulița și Zona 7 Flămânzi, produsele de panificație vor fi distribuite de „Casa Pâinii”, iar cele lactate de „Five Continents Group”, în timp ce la grădinițele și școlile din Zona 2 Dorohoi, Zona 3 Darabani, Zona 4 Săveni și Zona 5 Trușești, atât produsele lactate, cât și cele de panificație vor fi distribuite de Spicul 2 Dorohoi. În schimb, la fructe încă nu a fost depășită perioada de depunere a contestațiilor așa că nu era nimic cert. Valoarea totală programului, care se întinde pe trei ani școlari, este de 40 de milioane de lei, fără TVA.

Administrația județeană gestionează, Programul privind acordarea gratuită de lapte, produse de panificație și fructe pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular. De produsele menționate vor beneficia și elevii incluși în învățământul special.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
13.3 ° C
14.6 °
13.3 °
47 %
0.5kmh
39 %
joi
12 °
vin
19 °
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că l-au băgat la bulău pe Dragnea și a unit Iohannis partidele, că era festival și în centru, dar cu altfel de muzică.

EDITORIAL

Vești „bune” pentru învățământul românesc. Săptămâna aceasta trebuia să intre în tipografii „Broșura pentru admiterea în liceu”, un document cât se poate de util...

EPIGRAMA ZILEI

Am înțeles din ce pricini Marea deloc nu le priește : El să n-audă de rechini Iar dumneaei, de … pește! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...