spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocalChirurg considerat înger păzitor după o operaţie record (video)

Chirurg considerat înger păzitor după o operaţie record (video)

Caz incredibil la Botoşani, unde o femeie cu o tumoră record a ajuns pe masa de operaţie doar după ce a fost păcălită de medicul de familie şi de soţul ei. Aceasta abia se mai putea deplasa din cauza unei tumori care a făcut-o aproape să îşi dubleze greutatea. Chiar şi femeia nu voia să meargă la spital nici în ruptul capului. Doar insistenţele soţului şi un truc al medicului de familie au făcut să ajungă pe masa de operaţii în cele din urmă.

tumoră gigantBotoșăneanca are 41 de ani şi este dintr-o comună din nordul judeţului. De mai bine de doi ani aceasta a început să ia în volum în zona abdominală. Femeia a ales, însă, să ignore starea în care era, din cauza fricii de medici. În cele din urmă, a ajuns în grija chirurgilor după ce soţul ei şi medicul de familie au reuşit să o păcălească.

Intervenţia chirurgicală în urma căreia i-a fost extirpată tumora pacientei a durat aproape trei ore, iar echipa operatorie a fost condusă de medicul primar Iulian Preda. Acesta a fost asistat de medicul primar chirurg Bogdan Viziteu şi medicul anestezist Ana-Maria Zamosteanu, echipa fiind completată de asistentele Brânduşa Radu şi Maria Turiceanu, precum și infirmier de sală Rodica Duduman.

Să vină oamenii repede la spital când descoperă ceva în neregulă”

„Mă simt foarte bine. Ca și cum m-am născut a doua oară. Cântăream 130 de kilograme înainte de operație, iar acum 76. A început să se manifeste cam de un an și ceva. N-am venit pentru că mi-a fost frică de domnii doctori, mare prostie am făcut. Dar am ajuns la un doctor foarte bun. Să-i dea Dumnezeu sănătate. Riscul era mare, dar eu am crezut în Dumnezeu și el m-a ajutat. Să vină oamenii repede la spital când descoperă ceva în neregulă. Să nu procedeze ca mine. Şi la o simplă tăietură, la deget.

tumorăÎnainte de operație mă deplasam greu, și la dormit și la mers și la orice. La noi în sat este un doctor din Hudești, mi-a făcut ecografie, analize, mi-a zis că-s bine, după aceea mi-a zis că trebuie să merg să fac RMN. Mă ţine jumătate de oră, după aceea revin acasă şi totul este OK. După RMN am rămas la spital și luni am intrat în operație.

Am început să plâng când am auzit că mă internează. Mi s-a zis domnul doctor Preda ori mă operez acum, ori există riscul să mor într-o fracţiune de secundă. Mi-au explicat riscurile. Un doctor de milioane. M-a păcălit, pentru că nu voiam să accept, dar pentru binele meu și-i mulțumesc. Şi pentru băiat am venit. Mi-a spus, dacă mă iubeşti cu adevărat, fă-o pentru mine. Şi soţul a insistat de atâtea ori, dar nu aveam curaj”, a povestit femeia de pe patul de spital.

„Eu cred că salvarea femeii a avut-o soţul”

De altfel, chirurgii cred că şi soţul a fost un factor important în salvarea femeii de la o viaţă de chin. Acesta s-a înţeles cu medicul de familie, ca ambii să convingă femeia să ajungă la spital. Ajunsă în atenţia chirurgilor, aceştia i-au explicat femeii că riscurile sunt prea mari ca ea să refuze operaţia, mai ales că este tânără.

„Eu cred că salvarea femeii a avut-o soţul. Am discutat de trei ori cu el şi ea împreună. Şi la un moment dat i-a şi spus, acasă nu te mai primesc aşa. Trebuie să o rezolvăm cumva. Doamna, săraca, şi-a scos un bluzon şi, de ruşine, îşi acoperea cu ea tumora. În loc să o ţină pe umeri, o ţinea pe burtă”, a precizat medicul primar de chirurgie generală Iulian Preda, medic şef secţie chirurgie Spitalul Judeţean Botoşani.

Domnul doctor Preda a fost îngerul meu păzitor”

Femeia a fost deja transferată de la terapie intensivă într-un salon şi este într-o stare foarte bună şi are numai cuvinte de laudă şi mulţumire pentru tot personalul medical.

„Sunt pregătită să o iau de la capăt. De acum o să-mi fie ușor. Foarte bine m-au tratat toți, doctori, asistenți, infirmieri. Domnul doctor Preda a fost îngerul meu păzitor”, mai spune femeia.

Medicii sunt mai mult decât mulţumiţi de evoluţia pacientei, dar spun că în astfel de situaţii inima este supusă unui stres foarte mare. Potrivit specialiştilor, astfel de intervenţii sunt extrem de dificile, având în vedere mărimea tumorii. La o astfel de tumoră sunt o serie de factori de risc la extirpare. Asta pentru că se pune presiune pe artere importante, care ulterior sunt eliberate, în momentul scoaterii tumorii. Din fericire, intervenţia a decurs foarte bine, pacienta fiind stabilă. Aceasta a fost internată în secţia de terapie intensivă, fiind ţinută pentru monitorizare atentă a funcţiilor vitale. Cu siguranţă, însă, tumora este un record absolut pentru istoria medicală a judeţului Botoşani.

“Evoluția este foarte bună deocamdată. Repet, încă sunt îngrijorat asupra activității cardiovasculare. Această presiune de pe cavă și aorta de 54 de kilograme, odată eliberată, încă sunt atent asupra evoluției. Este spectaculos de bine, dar suntem circumspecți. Diferența matematică a fost clară, evident în cântărirea pe același cântar la venire și azi-dimineață cu pacienta ridicată în picioare pe același cântar. Diferența de greutate este de 54 de kg. Doamna a venit cu 130 de kg, iar în prezent are 76 de kg. Am 27 de ani de carieră, este cea mai mare tumoră din viața mea și din cultura mea și din sursele locale este cea mai mare tumoră scoasă în județul Botoșani”, a mai spus medicul Iulian Preda.

Știaţi că puteți susține Monitorul fără să scoateți bani din buzunar? Durează mai puțin de un minut. Completaţi formularul de mai jos, iar de restul ne ocupăm noi.
https://formular230.ro/asociatia-monitorul-de-botosani

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
9.9 °
61 %
0.8kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...