luni, iunie 17, 2024
AcasăLocalBeneficiile ceaiului din flori de salcâm

Beneficiile ceaiului din flori de salcâm

Florile de salcâm sunt recunoscute pentru frumusețea lor delicată și parfumul îmbătător. Aceste flori nu doar încântă simțurile, ci și oferă numeroase beneficii terapeutice.

Florile de salcâm apar în lunile de primăvară, în mod obișnuit între sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii iunie, în funcție de condițiile climatice. În zonele cu climă mai caldă, salcâmul poate înflori mai devreme, în timp ce în regiunile mai reci, perioada de înflorire poate fi mai târzie.

Cum se culeg şi cum se păstrează

Florile de salcâm se recoltează numai pe vreme însorită, din locuri curate, departe de surse de praf şi poluare. Nu e indicat să le culegeţi din pomii de pe marginea drumurilor. Se usucă la umbră, în straturi subţiri şi se păstrează în saci de pânză sau pungi de hârtie, în locuri întunecoase, răcoroase şi ferite de umezeală. Cum puteţi consuma florile de salcâm proaspete și în anotimpul rece? Simplu. Adunați flori de salcâm și înveliți-le în pungi de hârtie, iar apoi în pungi de plastic și băgați-le la congelator. Se vor păstra proaspete foarte mult timp, iar dumneavoastră le veți putea folosi cu încredere.

Gastrită și ulcer gastric. Pulberea de flori mărunţite se administrează pe stomacul gol, de 4-6 ori pe zi. Tratamentul se face vreme de minimum o lună, putându-se relua ori de câte ori este nevoie. Florile de salcâm au efecte anti-acide şi calmante gastrice

 Regurgitaţii acide. Se administrează la 10-15 minute după fiecare masă câte o lingură rasă din combinaţia în proporţii egale de pulberi de flori şi frunze de salcâm şi de frunze de zmeur. Ambele plante au efecte anti-acide şi antispastice, ajutând la controlul fenomenului regurgitării.

Candidoză bucală şi digestivă. Se consumă pe timpul unei zile infuzia combinată obţinută din 6 linguriţe de flori şi frunze de salcâm. Are efecte antimicotice şi ajută în timp la reglarea acidităţii organismului (element important în ţinerea sub control a candidozei).

Insomnia. Floarea de salcâm continuă să ne uimească cu proprietățile ei curative, iar următorul inamic al nostru de zi cu zi pe listă pe care floarea de salcâm îl combate, este insomnia. Fie că faceți o cură cu infuzie de floare de salcâm timp de o lună sau consumați floarea de salcâm proaspătă, amestecată cu două-trei lingurițe de miere, sau o adăugați în salatele de fructe, acestea au efect de combatere a insomniei.

Tuse. În timpul acceselor de tuse se bea infuzie caldă de flori de salcâm. În cazurile de tuse cronică se consumă zilnic un litru de infuzie combinată de salcâm îndulcită cu miere. Este un excelent adjuvant şi în bronșită sau astm, având proprietăți emoliente, anti-iritative şi expectorante.

Constipație. Se consumă zilnic, dimineața, 3 linguri de flori proaspete de salcâm pisate şi amestecate cu miere. Este un tratament de sezon blând, dar cu efecte puternice, fiind recomandat mai ales femeilor şi copiilor.

Este important de menționat că utilizarea florilor de salcâm pentru tratamente medicale trebuie făcută cu precauție și, de preferat, sub supravegherea unui specialist. Unele persoane pot avea reacții alergice la florile de salcâm, iar supradozarea poate provoca efecte adverse.

Bineînțeles, pentru stadii avansate ale afecțiunilor, florile de salcâm nu înlocuiesc vizita la medic. Deși florile de salcâm oferă multiple beneficii pentru sănătate și pot ajuta la ameliorarea unor simptome și afecțiuni minore, ele nu sunt un remediu pentru stadiile avansate ale bolilor. Utilizarea lor nu trebuie să înlocuiască consultația medicală și tratamentele prescrise de un specialist. Pentru afecțiuni grave sau persistente, este esențial să vă adresați unui medic pentru diagnostic și tratament adecvat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
25.6 ° C
26.6 °
25.5 °
52 %
4.5kmh
2 %
lun
26 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
26 °
vin
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De când cu egalităţile astea de gen, nici nu mai ştii cine intră peste tine la baie.

EDITORIAL

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ori s-au făcut de râs, ori au făcut-o intenționat, caz în care și-au bătut...

EPIGRAMA ZILEI

Sper ca la iarna  viitoare Să nu strig iar în gura mare : ”La vremuri noi, Tot ... boi!” -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...