sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăLocalCum se alege președintele Asociației de Proprietari

Cum se alege președintele Asociației de Proprietari

Alegerea președintelui asociației de proprietari în România este reglementată de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Procesul de alegere include mai mulți pași, după cum urmează:
1. Convocarea Adunării Generale: Adunarea generală a proprietarilor trebuie să fie
convocată de către comitetul executiv al asociației de proprietari. Convocarea trebuie să fie
anunțată cu cel puțin 10 zile înaintea datei stabilite pentru desfășurarea adunării.
2. Ordinea de zi: Convocarea trebuie să includă ordinea de zi, care va specifica faptul că unul dintre punctele de pe ordinea de zi este alegerea președintelui asociației de proprietari.
3. Cvorum: Pentru a putea avea loc alegerile, este necesară prezența a cel puțin jumătate plus unu din numărul total al proprietarilor. Dacă acest cvorum nu este întrunit, se va convoca o nouă adunare generală în termen de 7 zile, care va putea adopta hotărâri indiferent de numărul proprietarilor prezenți.
4. Candidaturile: Proprietarii interesați de funcția de președinte își pot depune candidatura în fața adunării generale. De obicei, aceștia vor avea ocazia să își prezinte intențiile și planurile pentru mandatul lor.
5. Votul: Alegerea președintelui se face prin vot secret, conform regulilor stabilite de asociația de proprietari. Fiecare proprietar are dreptul la un vot, corespunzător cotelor-părți din proprietatea comună.
6. Majoritatea necesară: Președintele este ales cu majoritatea voturilor celor prezenți sau
reprezentați în adunarea generală. În caz de egalitate, se organizează un al doilea tur de scrutin între candidații care au obținut cele mai multe voturi.
7. Mandatul președintelui: Președintele ales va avea un mandat de maxim 4 ani, cu
posibilitatea de a fi reales.
8. Proces-verbal: Rezultatele alegerilor trebuie consemnate într-un proces-verbal, semnat de către președintele de ședință și de secretarul adunării generale. Acest proces-verbal trebuie înregistrat și păstrat în arhiva asociației de proprietari.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
16.6 ° C
16.7 °
16.1 °
97 %
2.3kmh
0 %
sâm
29 °
Dum
34 °
lun
28 °
mar
27 °
mie
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şeful de la NovaApaserv, singur şi debusolat după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în care toată lumea l-a întrebat de ce nu este...

EDITORIAL

E an electoral, prin urmare e firesc ca discuțiile cu pretenții patriotice să ocupe o mare parte din timpul românilor, mai ales a celor...

EPIGRAMA ZILEI

Pe-un velier mi-ar fi plăcut Să admirăm albastra zare Dar n-ai venit, că tu ai vrut Pe-un altul, c-un catarg mai mare ...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...