marți, iunie 18, 2024
AcasăLocalDrum liniștit, MIRCEA MOGA

Drum liniștit, MIRCEA MOGA

Mircea Moga  este omul care rămâne în memoria colectivă directorul cel mai important din istoria contemporană a municipiului Dorohoi.

A venit în Dorohoi în 1978, împreună cu soția Voichița, pentru a pune în funcțiune o întreprindere devenită în scurt timp, prin managementul adus de el, emblema Dorohoiului.

De loc din Ardeal, a venit  în Dorohoi de la Alba Iulia, fiind trimis de conducerea Centralei  pentru că, tânăr fiind, demonstrase deja calități profesionale remarcabile în fabricarea porțelanului.

Le-a pus în valoare din primul an, investiția din cadrul Întreprinderii de Corpuri de Iluminat Dorohoi devenind secție și viitoare Fabrică de sticlă și porțelan, în anul 1980.

Cu directorul MIRCEA MOGA, fabrica din Dorohoi a devenit, în mai puțin de 5 ani, o fabrică de top nu numai în România dar și în afara granițelor, el fiind artizanul unei activități de pionerat: a îmbinării tehnologiei porțelanului cu arta.

M-am numărat printre cei care  i-au fost alături în tot acest timp și multe dintre acele lucruri frumoase le-am realizat împreună, începutul colaborării noastre nemijlocite fiind  prima ”Galerie de artă contemporană de sticlă și porțelan” din România, înființată în 1985.

După ce a făcut din orașul Dorohoi unul dintre cele mai căutate locuri din țară, oamenii venind pentru adevăratele opere de artă realizate din sticlă și porțelan, după ce a trimis ambasadorii acestei arte atât de specifice a porțelanului în Germania, Japonia și Statele Unite și după ce a realizat exportul a sute de mii de produse, MIRCEA MOGA a continuat să-și dovedească  calitățile profesionale și capacitatea managerială și în alte locuri.

În 1987 pleacă la Cluj, unde pune bazele fabricii de porțelan ”IRIS” iar după anul 1990 a devenit unul dintre primii antreprenori de vârf din România, el realizând la Cluj în 1990, împreună cu soția Voichița, prima fabrică privată de porțelan și continuând să promoveze imaginea României prin produsele unice de porțelan atât de căutate în întreaga lume.

Este motivul pentru care, în numele meu și al multor dorohoieni care, direct sau indirect, l-au cunoscut pe directorul MIRCEA MOGA, transmit familiei condoleanțe și mesajul că imaginea sa va rămâne vie pentru totdeauna în conștiința comunității orașului Dorohoi.

Dumnezeu să-l aibă în pază!

 

20.05.2024                                                                               Mihai Debeli

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
20.6 °
17.8 °
84 %
1.4kmh
9 %
mar
28 °
mie
32 °
joi
25 °
vin
28 °
sâm
30 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De când cu egalităţile astea de gen, nici nu mai ştii cine intră peste tine la baie.

EDITORIAL

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ori s-au făcut de râs, ori au făcut-o intenționat, caz în care și-au bătut...

EPIGRAMA ZILEI

Sper ca la iarna  viitoare Să nu strig iar în gura mare : ”La vremuri noi, Tot ... boi!” -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...