duminică, iunie 16, 2024
AcasăLocalPrevenirea furturilor din locuințe – prioritatea zilei a patra din Săptămâna Prevenirii...

Prevenirea furturilor din locuințe – prioritatea zilei a patra din Săptămâna Prevenirii Criminalității

În perioada 20-24 iunie 2024, polițiștii din județul Botoșani desfășoară „Săptămâna prevenirii criminalității”, o inițiativă menită să sensibilizeze cetățenii cu privire la importanța prevenirii infracțiunilor, adoptarea unor măsuri de autoprotecție și conștientizarea consecințelor faptelor ilegale.

Pe 23 mai, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu colegii lor de la Secția de Poliție Rurală nr.1, au desfășurat activități preventive în localitatea Cătămărăști Deal. Campania a pus accentul pe promovarea unor măsuri de protecție a locuinței și a bunurilor din gospodării.

Polițiștii au discutat cu localnicii, oferind sfaturi utile pentru situațiile în care aceștia sunt abordați de către „voiajori” – persoane care doresc să vândă diverse produse sau să cumpere bunuri. Oamenii au fost avertizați că astfel de interacțiuni pot constitui punctul de plecare pentru infracțiuni, „comercianții” putând deveni autori ai unor furturi sau tâlhării. Aceste discuții au vizat în special persoanele în vârstă, care locuiesc singure și sunt mai vulnerabile.

În cadrul campaniei, polițiștii au distribuit pliante și informații referitoare la factorii favorizanți ai furturilor din locuințe, modurile de operare frecvent utilizate de infractori și măsurile de siguranță necesare pentru protejarea locuințelor și bunurilor personale.

De asemenea, s-a pus un accent deosebit pe măsurile de precauție necesare în mediul online. Cetățenii au fost sfătuiți să nu posteze pe rețelele de socializare informații despre plecările de acasă pentru perioade lungi sau imagini cu bunuri de valoare din locuință.

Recomandări ale polițiștilor pentru prevenirea furturilor din locuințe

  • Nu permiteți accesul în locuință persoanelor care vin să vă prezinte diverse „promoții”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie.
  • Verificați documentele de identitate și legitimațiile persoanelor care pretind că reprezintă instituții ce oferă servicii publice (deratizare, instalații electrice, termice sau de gaz) și permiteți accesul doar dacă sunt însoțite de administratorul imobilului.
  • Nu oferiți informații necunoscuților despre bunurile deținute sau despre vecini, chiar dacă aceștia susțin că sunt reprezentanți ai unor instituții.
  • Evitați depozitarea la vedere a ambalajelor obiectelor de valoare achiziționate.
  • Nu comunicați pe rețelele de socializare sau în discuții cu persoane necunoscute detalii despre plecările de acasă pentru perioade lungi. Discutați aceste aspecte doar cu persoane de încredere, care pot veni zilnic să ridice corespondența și să lase impresia unei case locuite.
  • Nu postați pe site-urile de socializare imagini care să arate că dețineți bunuri de valoare în casă.
  • Păstrați bijuteriile, banii, acțiunile sau alte valori în depozite bancare.
  • Apelați la firme autorizate pentru efectuarea menajului sau a reparațiilor.
  • Achiziționați sisteme de închidere/asigurare care corespund standardelor de securitate și alegeți încuietori prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate ușor.
  • Când părăsiți locuința pe timpul nopții, lăsați o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcțiune.
  • În caz de urgență, nu ezitați să apelați 112 – apelul unic de urgență.

Acțiuni similare au avut loc la nivelul subunităților de poliție din județ, iar activitățile de prevenire și combatere a cauzelor generatoare de accidente rutiere vor fi desfășurate constant.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
23.8 ° C
25.4 °
23.2 °
53 %
2.8kmh
1 %
Dum
26 °
lun
26 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici nu știi, la vremea asta, și îți dai seama abia când te întorci la mașină că e vremea culesului.

EDITORIAL

Aproape sigur, în istoria locurilor în care ne ducem existențele, Valeriu Iftime nu va rămâne ca nabab, afacerist de frunte sau ca profesionist desăvârșit...

EPIGRAMA ZILEI

Pleacă ăștia, nu-i problemă Însă eu am o dilemă : Oare ăia care vin Or să fure mai puțin? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...