duminică, iunie 16, 2024
AcasăLocalProcentul de candidate înscrise la alegerile locale este scăzut

Procentul de candidate înscrise la alegerile locale este scăzut

În județul Botoșani numărul femeilor interesate să se implice în administrație, chiar dacă a crescut substanțial în ultimii ani, tot scăzut rămâne. 

O analiză a candidaturilor depuse la cele 78 de funcții de primar „scoase la concurs” pe 9 iunie arată că doar puțin peste 10% dintre candidați aparțin sexului frumos. Astfel, din cei 273 de candidați la primăriile din județ doar 27 sunt femei. Acestea candidează fie din partea unor formaţiuni politice, respectiv 24, fie independent, iar în această situație se regăsesc trei.

Pentru ce primărie se bat cele mai multe femei

Printre cele mai multe candidate femei sunt la Primăria Municipiului Botoșani, unde din șapte candidați, două sunt femei. Este vorba despre Raluca Curelariu (ADU) și de Mihaela Stoiciuc (independent).

Tot câte două candidaturi feminine se înregistrează la primăriile comunelor Călărași, Cândești, Nicșeni. Pentru primăria Călărași s-au înscris în cursa electorală, alături de doi bărbați, Daniela Voiniciuc (AUR) și Alina Havriliuc (PNL). În comuna Cândești s-au înscris în cursă, pe lângă trei bărbați, Sanda Chițac (PNL) și Iavorenciuc Ioana (MRS). La Nicșeni au fost înregistrate trei candidaturi, dintre care două ale unor femei, respectiv Marcela Patrar (PSD) și Narcisa Sacu (Alianța Națională Creștină).

O femeie contra mai multor bărbați

Sunt și comune unde candidează o singură femeie alături unul sau mai mulți bărbați. Un exemplu în acest sens este Ștefănești, unde candidează Raluca Vaipan (PSD), la Brăiești candidează Mihaela Bejenaru (MRS), la Broscăuți Dorin Tiron (PNL), la Concești Maria Ilaș (independent), la Cordăreni Angela Cazacu (PNL).

Situații similare se înregistrează și la Corlățeni, aici candidează Mihaela Cureliuc (PNL), la Cristești Cristina Gheban (PNL), la Cristinești Daniela Stredie (PSD), la Dobârceni Niculina Chiteală (AUR). În același timp, la Havârna a intrat în cursa electorală Rodica Baltă (PSD), la Hilișeu – Horia Mioara Iftimie- Stredie (AUR), la Rădăuți – Prut Simona Covaș (PSD), la Pomârla Iuliana Modrean (AUR), la Răuseni Maria Jîjîe (PSD). Pentru funcția de primar de la Stăuceni candidează Andreea Antoneac- Miron (PNL), la Vârful Câmpului Maria Huțu (PSD), la Vlădeni Svetlana Ursache (independent) și la Todireni Eugenia Popovici (AUR).

Ce partide mizează mai mult pe femei

Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) nu se dezmint nici la Botoșani, fiind formațiunile care mizează cel mai mult pe femei. Fiecare partid are câte șapte reprezentante ale sexului frumos înscrise în cursa electorală. Dacă ne raportăm la numărul de candidați liberali la fotoliile de primari, procentul femeilor este de 9%, la fel și în cazul social democraților.

Și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) încearcă să dea lovitura cu femeile la primării. După numărul de candidate la primăriile din județ, AUR se clasează imediat sub PSD și PNL, având șase femei înregistrate în cursa electorală, care reprezintă 11% din membrii ce vor să ocupe funcțiile de primari.

Pe locul trei în această ierarhie se înscriu candidatele independente, din cei nouă candidați nesusținuți de o formațiune politică, trei sunt femei. Pe următoarea treaptă se clasează partidul Mișcarea România Suverană (MRS) cu două femei din totalul de șase candidați în județ.

Câte o femeie a intrat în cursa electorală din partea Alianței Dreapta Unită (ADU), respectiv Raluca Curelariu, dar și din partea Alianței Național Creștină, adică Narcisa Sacu.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
23.8 ° C
25.4 °
23.2 °
53 %
2.8kmh
1 %
Dum
26 °
lun
26 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici nu știi, la vremea asta, și îți dai seama abia când te întorci la mașină că e vremea culesului.

EDITORIAL

Aproape sigur, în istoria locurilor în care ne ducem existențele, Valeriu Iftime nu va rămâne ca nabab, afacerist de frunte sau ca profesionist desăvârșit...

EPIGRAMA ZILEI

Pleacă ăștia, nu-i problemă Însă eu am o dilemă : Oare ăia care vin Or să fure mai puțin? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...