duminică, iunie 16, 2024
AcasăLocalFața nevăzută a exercițiului de la Agafton. Focuri de armă și intervenții...

Fața nevăzută a exercițiului de la Agafton. Focuri de armă și intervenții cu elicopterul pentru anihilarea unor teroriști (VIDEO)

Exercițiul de amploare derulat astăzi în pădurea „Codrii de Aramă” de lângă Agafton, primul de acest gen organizat la Botoșani, a implicat luptători din cele mai performante forțe speciale din România. Zeci de luptători din serviciile speciale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Ministerului Apărării Naționale (MApN) au participat la antrenament, sprijiniți de un elicopter Black Hawk al Inspectoratului General de Aviație.

Scenariul exercițiului a simulat anihilarea unei rețele de terorism, implicând focuri de armă, salvări de ostatici și intervenții complexe, simultane. Comisarul șef Tudor Costîn, șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care a fost unul dintre inițiatorii acestei desfășurări de forțe, a precizat că a fost vorba de un exercițiu tactic major, derulat sub coordonarea Inspectoratului General al Poliție Române (IGPR), care a reunit aproximativ 100 de specialiști din Serviciile de Acțiuni Speciale (SAS), Forțele pentru Operațiuni Speciale (FOS) din cadrul Ministerul Apărării Naționale și a Serviciului de Intervenție și Acțiuni Speciale al IGPR. „Pregătirea specialiștilor este permanentă. Am conceput acest format împreună cu colegii de la Suceava pentru a arăta pregătirea și dotarea excepțională a luptătorilor SAS”, a explicat comisarul șef Tudor Costîn, care a ținut să precizeze că astfel de exerciții zonale au mai avut loc și în alte județe din țară, însă cel de astăzi a fost primul organizat la Botoșani.

Exercițiul a simulat o intervenție reală asupra unor elemente ostile și a presupus anihilarea a șase ținte, ajutate de 16 locotenenți, toate persoane înarmate, care au luat mai mulți ostatici. Astfel, operațiunea a presupus capturarea suspecților și salvarea ostaticilor, operațiunea soldându-se și cu răniți în rândul forțelor de ordine. S-au tras sute, dacă nu chiar mii de focuri de armă cu muniție de manevră, fiind folosite și grenade de mână, fumigene sau de semnalizare.

Elicopterul Black Hawk, utilizat în exercițiu, este singurul de acest tip aflat în dotarea Ministerului Afacerilor Interne și a fost achiziționat din Polonia, actualul șef al IPJ Botoșani participând la perfectarea documentelor pe când ocupa funcția de atașat de afaceri interne în Republica Polonă, la Ambasada României de la Varșovia.

„Am avut un exercițiu amplu care a implicat foarte multe forțe, mulți ostateci, mulți suspecți. Și forțele noastre au fost destul de mari pentru că am încercat să vedem cum am lucra, dacă am avea o situație care să implice un număr mare de oameni…Să vedem cum am gestiona coordonarea dintre structurile pe care le-am menționat. Lecția cea mai bună pentru noi a fost că ne-am putut da seama de lucrurile care de fapt nu funcționează și pe care să le corectăm și să le îndreptăm și din punctul acesta de vedere, astăzi am câștigat foarte mult pentru că ne-am dat seama de niște aspecte foarte importante care ne-au ajutat pe noi în activitate”, a spus unul dintre coordonatorii tactici.

Exercițiul a implicat și victime rănite prin împușcare, solicitându-se sprijin aerian pentru transferul acestora în locuri sigure. Prin urmare, activitatea a testat capacitatea de reacție a forțelor speciale din regiune, pregătindu-le pentru situații reale de criză. După finalizarea activităților, se va întocmi un raport care va fi trimis la IGPR pentru evaluare și măsuri ulterioare. Interesant este că o parte dintre luptători au rămas anonimi întrucât ceștia au refuzat să iasă în spațiile publice în prezența presei pentru a nu-și deconspira identitatea sau apartenența la aceste servicii speciale. De exemplu, cei din FOS nu au fost zăriți pe nicăieri. La fel, cei din SIAS au apărut abia la final și au preferat să stea la distanță de presă.

Reamintim că în perioada 20-24 mai a.c., IPJ Botoșani a fost gazda unui amplu exercițiu de antrenament integrat al structurilor de intervenție și acțiuni speciale ale unităților de poliție de pe flancul nord-estic al României, organizat în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava și cu participarea polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, de la nivelul județelor Botoșani, Suceava, Maramureș, Iași, Vaslui, Galați, Tulcea, Bacău, București și din Republica Moldova. „Scopul exercițiului a fost de a realiza schimbul de experiență și bune practici între structurile de intervenție și acțiuni speciale române și cele din Republica Moldova, în vederea cunoașterii și înțelegerii diferitelor tipuri de amenințare, elaborării strategiilor de combatere și neutralizare a acestora, precum și reziliența structurilor implicate”, a menționat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani.

Derulate sub genericul „Blue Guardians”, activitățile s-au desfășurat Tabăra Air Soft ”Codrii de Aramă” de la Agafton, dar și în poligonul militar Copălău și au constat în pregătire tactică, tragere cu toate categoriile de armament, iar exercițiul tactic a încheiat această perioadă de pregătire.

Prezența atâtor echipaje de poliție, dar și a elicopterului, i-a alertat pe unii dintre botoșăneni care, neștiind ce se întâmplă, și-au anunțat imediat cunoștințele sperând să găsească explicații.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
21.7 ° C
22.8 °
21.6 °
60 %
1.6kmh
0 %
Dum
20 °
lun
26 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici nu știi, la vremea asta, și îți dai seama abia când te întorci la mașină că e vremea culesului.

EDITORIAL

Aproape sigur, în istoria locurilor în care ne ducem existențele, Valeriu Iftime nu va rămâne ca nabab, afacerist de frunte sau ca profesionist desăvârșit...

EPIGRAMA ZILEI

Pleacă ăștia, nu-i problemă Însă eu am o dilemă : Oare ăia care vin Or să fure mai puțin? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...