luni, iunie 17, 2024
AcasăLocalDosarele grele de corupție pleacă din județ. Un dosar DNA va fi...

Dosarele grele de corupție pleacă din județ. Un dosar DNA va fi analizat de Curtea de Apel Cluj

Fostul director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Mihai Țurcanu, trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu și delapidare, a reușit să obțină strămutarea procesului.

În urma unei cereri formulate luna trecută la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța de judecată a decis, joi, strămutarea cauzei.

„Admite cererea formulată de petentul Țurcanu Mihai și dispune strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 154/39/2024 al Curții de Apel Suceava – Secția penală și pentru cauze cu minori la Curtea de Apel Cluj, instanța căreia i se va trimite dosarul. Menține actele procedurale îndeplinite în fața Curții de Apel Suceava”, se menționează în decizia ÎCCJ.

Dosar strămutat la Cluj

Ieri, urma să aibă loc un nou termen de judecată la Curtea de Apel Suceava, dar completul de judecată nu a mai dezbătut cauza dând astfel curs deciziei ÎCCJ.

„Scoate dosarul de pe rol și dispune trimiterea cauzei la Curtea de Apel Cluj pentru continuarea procedurii”, au menționat magistrații suceveni. A fost pentru a doua oară când s-a încercat strămutarea dosarului, încă din faza Camerei preliminare. Prima tentativă a fost în martie 2023, când celălalt inculpat din dosar, Mădălina-Raluca Roșu a solicitat, prin intermediul avocatului său, o astfel de cerere. Atunci, Curtea de Apel Suceava a respins solicitarea ca nefondată.

Primul judecător a formulat cerere de abținere

Interesant este că și primul judecător de la Curtea de Apel Suceava, la care a fost repartizat aleatoriul dosarul penal, a formulat cerere de abținere, care a fost admisă de conducerea instanței. Motivul – legăturile de rudenie. Astfel, judecătorul la care a fost repartizat aleatoriu dosarul era chiar soția procurorului DNA care a întocmit rechizitoriul.

Dezbaterile în camera preliminară au început în martie 2023, la aproape trei luni după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a finalizat cercetările și a trimis dosarul la instanță. Apoi, în aprilie 2023 instanța a anunțat că amână pronunțarea. Au urmat însă alte patru amânări ale pronunțării, iar soluția a venit pe 14 iunie 2023. Atunci, completul de judecată a respins ca nefondate, cererile și excepțiile formulate de inculpați și a constatat legalitatea întocmirii rechizitoriului, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Instanța a decis totodată începerea judecării cauzei. Doar că decizia nu era definitivă și prin urmare cei în cauză au contestat încheierea de ședință la Curtea de Apel Suceava.

Dosarul bate pasul pe loc

În mod normal, hotărârea este redactată în câteva zile de la pronunțare, ori în circa 15 zile de la deliberare. Dar nu a fost cazul. Au urmat câteva luni bune de așteptare, adică mai bine de jumătate de an pentru că încheierea a fost redactată abia în luna februarie a.c. Astfel, de la deliberare și până la redactare au trecut aproape 250 de zile, interval în care dosarul a fost pur și simplu blocat. Așa se face că de la sesizarea instanței de către DNA a trecut deja un an și trei luni, iar dosarul nu a trecut nici de Camera preliminară urmează dezbaterile de la Curtea de Apel Cluj.

Când vor începe ele, este greu de spus pentru că, deocamdată, dosarul nu a fost pus pe rolul Curții, semn că acesta se află blocat în continuare între instanțe.

Mihai Țurcanu ar fi intervenit ilegal într-o licitație

Mihai Țurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul teritorial Suceava la sfârșitul anului 2022, fiind acuzat că ar fi intervenit ilegal într-o licitație, iar apoi ar fi evaluat în mod abuziv activitatea a două funcționare care s-au opus demersurilor sale, pentru a le concedia. În aceste activități, el a fi fost sprijinit de Mădălina-Raluca Roșu, director al Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Miza ar fi fost un contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei. Totodată, Mihai Țurcanu a fost acuzat de delapidare, după ce ar fi încheiat un contract cu o firmă locală pentru furnizarea de mobilier pentru instituție, în valoare de 130.000 de lei, banii fiind achitați fără ca produsele să fie livrate în totalitate.

În acest caz, el ar fi beneficiat și de sprijinul lui Bogdan Hapău, administratorul societății M.Design SRL Botoșani, care a fost acuzat la rândul lui de complicitate, firma aparținând în trecut fostei soții a actualului deputat PNL Costel Șoptică. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani, în cauză procurorii DNA beneficiind de sprijinul Direcției Generale Anticorupție. Până la pronunțarea unei eventuale sentinței definitive, cei în cauză beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Cazuri similare în judeţ

În trecut au mai existat dosare de corupție care au fost strămutate. De exemplu, cazul celor 16 polițiști de la Serviciul Rutier a fost strămutat la Tribunalul Suceava, după ce magistrații botoșăneni s-au abținut de la judecarea cauzei. La fel, dosarul în care fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Raluca Stăncescu, a fost judecat la Târgu Mureș.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.7 ° C
17.7 °
15.6 °
92 %
1.2kmh
5 %
lun
27 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
25 °
vin
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici nu știi, la vremea asta, și îți dai seama abia când te întorci la mașină că e vremea culesului.

EDITORIAL

Aproape sigur, în istoria locurilor în care ne ducem existențele, Valeriu Iftime nu va rămâne ca nabab, afacerist de frunte sau ca profesionist desăvârșit...

EPIGRAMA ZILEI

Pleacă ăștia, nu-i problemă Însă eu am o dilemă : Oare ăia care vin Or să fure mai puțin? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...