sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăLocalCampanie electorală cu pumni şi electroşocuri

Campanie electorală cu pumni şi electroşocuri

În timpul campaniilor electorale, tensiunile și rivalitățile politice sunt adesea transferate către actori politici care nu știu să gestioneze situațiile conflictuale, ceea ce poate scoate la iveală aspectele cele mai urâte ale politicii.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

La Ibănești, reprezentanții Partidului Social Democrat (PSD) îi acuză pe reprezentanții Partidului Național Liberal (PNL) de amenințări și agresiuni. Incidentele s-au lăsat și cu plângeri penale, dar până la soluționarea cazurilor toți cei implicați vor beneficia de prezumția de nevinovăție. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani a confirmat că au fost înregistrate mai multe sesizări, inclusiv pentru ruperea afișelor electorale.

Candidat agresat la Ibăneşti

Un incident grav a avut loc pe 18 mai, când Dumitru Stan, candidat PSD la consiliul local din Ibănești, ar fi fost agresat. În vârstă de 49 de ani, Dumitru Stan s-a dezechilibrat și a căzut pe un drum din localitate din cauza unor probleme medicale. Imediat, cinci persoane au coborât dintr-o mașină și l-au atacat. Unul dintre atacatori l-a lovit cu picioarele, acuzându-l că a rupt afișele electorale ale PNL.

Un alt individ l-a fotografiat după ce a aruncat afișele peste el, iar un angajat al Primăriei l-a electrocutat cu un dispozitiv cu electroșocuri. Dumitru Stan a fost transportat la Spitalul Municipal Dorohoi pentru investigații medicale și ulterior a obținut un certificat medico-legal, după care a depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi, solicitând anchetarea celor vinovați.

Un alt incident violent ar fi avut loc pe 11 mai, când același Dumitru Stan ar fi fost lovit cu capul în gură de Vasile Ungureanu, unul dintre presupușii agresori din data de 18 mai. Motivul – un alt localnic ar fi spus că el este cel care rupe afișele electorale.

„Am fost amenințat în fața casei mele”

La rândul său, Florin Ababei, candidatul PSD la funcția de primar al comunei Ibănești, susține că ar fi fost amenințat în noaptea de duminică spre luni de mai mulți consilieri PNL.

„Am fost amenințat în fața casei mele de consilierii PNL Ibănescu Petrea, Căruntu Valică și Pînzariu Dănuț în jurul orei 23. Am fost amenințați telefonic și verbal pentru că am îndrăznit să candidăm la alegerile locale. Am solicitat ajutorul poliției, iar şoferul C.V. era sub influența alcoolului și a fost dus la spital pentru recoltarea probelor biologice”, a spus Florin Ababei, care a sunat la poliție.

Cei acuzați au susținut că se aflau pe stradă și se credeau urmăriți, iar un localnic s-a așezat în fața mașinii lor, blocându-le calea. Șoferul a fost însă verificat cu etilotestul, iar rezultatul a indicat o îmbibație de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat. Interesant este și șoferul a depus la rândul său plângere pentru lipsire de libertate.

Amenzi pentru afişe rupte

În județ au fost raportate și alte incidente legate de campania electorală, în principal ruperea afișelor electorale. La Vlăsinești, o persoană a fost amendată cu 600 de lei pentru ruperea afișelor, iar la Todireni, un candidat la primărie l-a acuzat pe actualul primar de distrugerea afișelor electorale, cazul fiind în cercetare.

„Au existat mai multe sesizări ca fiind incidente electorale. În unele cazuri, faptele s-au confirmat și s-au dispus măsurile legale, dar în alte situații cercetările continuă. Au fost aplicate și sancțiuni contravenționale pentru ruperea afișelor”, a declarat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
16.6 ° C
16.7 °
16.1 °
97 %
2.3kmh
0 %
sâm
29 °
Dum
34 °
lun
28 °
mar
27 °
mie
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şeful de la NovaApaserv, singur şi debusolat după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în care toată lumea l-a întrebat de ce nu este...

EDITORIAL

E an electoral, prin urmare e firesc ca discuțiile cu pretenții patriotice să ocupe o mare parte din timpul românilor, mai ales a celor...

EPIGRAMA ZILEI

Pe-un velier mi-ar fi plăcut Să admirăm albastra zare Dar n-ai venit, că tu ai vrut Pe-un altul, c-un catarg mai mare ...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...