Șocul concedierilor anunțate la societatea Artsana a pus pe jar comunitatea locală, determinând autoritățile locale să acționeze de urgență. Șefii instituțiilor, reprezentanții autorităților locale și cei ai agenților economici și patronatelor s-au adunat astăzi la o ședință a Comisiei de Dialog Social, împreună cu liderii de sindicat, pentru a găsi soluții salvatoare.
Prezent la discuții, prefectul Sorin Cornilă a subliniat gravitatea situației, evidențiind necesitatea de a oferi sprijin și asistență celor afectați. „Trebuie să ne asigurăm că oamenii aceștia sunt protejați și că li se oferă suportul necesar pentru a trece peste acest moment dificil”, a declarat Cornilă.
Sute de persoane concediate
Potrivit unei informări făcute de Anca Apăvăloaie, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani, în momentul de față la Artsana doar personalul administrativ este în activitate întrucât personalul productiv se află în concediu de odihnă în primele două săptămâni din luna iunie, urmând ca de pe 17 iunie să intre în preaviz timp de 22 de zile.
„Am primit notificare pentru concedierea a unui număr de 364 de persoane de la societatea Artsana. La ora actuală, dintre cele 364 de persoane 29 au plecat deja prin demisie. Au primit notificări pentru perioade de preaviz un număr de 270 de persoane în primă fază, deci personalul productiv, urmând ca în a doua etapă un număr de 65 de persoane să primească notificare pentru perioada de preaviz, fiind estimată în luna iulie”, a precizat Anca Apăvăloaie.
Formens face angajări
Cu toate acestea, la AJOFM ar exista solicitări pentru angajarea de personal din partea altor societăți de profil.
„Din ce am văzut în locurile de muncă transmise către noi am constatat că nu este o nevoie foarte mare. În evidența noastră la ora actuală avem doar 114 locuri de muncă comunicate. Astăzi au transmis cei de la Formens și e îmbucurător acest semnal, că ar dori undeva la 30 – 32 de persoane pentru a le recruta din rândul celor de la Artsana. Am primit o ofertă de la GT Company”, a explicat Anca Apăvăloaie, care a adăugat că cei de la Formens au trecut printr-o criză oarecum asemănătoare, dar compania și-a revenit, a reangajat o parte dintre salariații disponibilizați, iar în perioada următoare ar putea angaja și câțiva dintre salariații de la Artsana. Și cei de la GT Company și-au arătat interesul de a angaja personal și prins urmare situația nu este așa de dramatică cum pare a fi.
„Avem nevoie maximă de personal. Avem solicitări și astăzi dimineață am reînnoit circa 100 de persoane cu lista exactă – confecționeri, călcători, mecanici, electricieni”, a declarat Valentina Dănuță, reprezentant GT Company.
AJOFM ia in calcul o nouă Bursă a locurilor de muncă
În schimb, circa o sută dintre actualii salariați de la Artsana au anunțat că ar dori să se orienteze spre alt obiect de activitate, urmând să se reprofileze sau să se înscrie la cursuri de calificare într-o altă meserie. Din acest motiv, conducerea de la AJOFM ia în calcul și organizarea unei Burse a locurilor de muncă la care să fie invitați să participe cei disponibilizați, dar și angajatorii din domeniu, pentru „o interacțiune între cerere și ofertă directă”.
Și de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) monitorizează situația de la Artsana pentru ca angajații să beneficieze de toate drepturile salariale, deși, a susținut Daniela Lozneanu, șefa ITM Botoșani, în decursul anilor angajații de la Artsana nu au avut plângeri înregistrate la ITM privind relația cu angajatorul.
„Lumea este nemulțumită”
Sindicaliștii au invocat însă că unii salariați din domeniul confecțiilor nu sunt bine informați și nu și-ar cunoaște toate drepturile întrucât angajatorii nu agreează ideea negocierilor cu sindicatele. În acest context, Radu Fegher, lider de sindicat la Nova Apaserv, a invocat că în județ circulă mai multe informații privind posibile disponibilizări și la alți agenți economici din domeniu, însă nimeni nu face referire la acestea.
„Trebuie să folosim aceeași metodă pentru toate unitățile. Aceeași dezbatere nu am avut-o pentru Formens, mâine, poimâine vine Serconf, Doamne ferește. Semnalele care se transmit sunt că se vor închide ăla, ăla și ăla, iar lumea este nemulțumită”, a declarat Radu Fegher, lider de sindicat în cadrul Nova Apaserv, care a adăugat că despre situația de la Artsana s-ar fi știut de anul trecut.
În schimb, directorul AJOFM a susținut că instituția nu poate interveni în activitatea angajatorilor sau să acționeze pe baza unor informații neoficiale.
„Noi discutăm și acordăm măsuri pentru ce știm oficial, nu pentru ce se aude în piață. Mai sunt situații când la un anumit moment activitatea angajatorului este la un anumit nivel și într-o perioadă de o lună, două se poată redresa. Noi nu putem interveni în activitatea economică a unui angajator, nu putem interveni nici măcar în decizia lui de concediere colectivă sau parțială”, a mai spus Anca Apăvăloaie.
Întâlnire informală
Prin urmare, ședința de astăzi a fost doar informală pentru că, peste aproximativ două săptămâni va fi organizată o altă ședință pe baza unor informații concrete. Asta pentru că, dincolo de cum vor reacționa autoritățile, totul depinde și de poziția pe care o vor adopta cei disponibilizați de la Artsana – dacă se vor adresa AJOFM sau nu, dacă vor negocia direct cu alți angajatori sau dacă vor căuta soluții în altă parte.
În schimb, în încheierea întâlnirii, prefectul Sorin Cornilă a subliniat importanța continuării dialogului și a colaborării între autorități și agenții economici.
„Cu toate discuțiile și intervențiile pe care le-am avut, întâlnirea de astăzi este un punct important pentru a găsi o rezolvare pentru situația cu care se confruntă acești oameni. Cu sprijin din partea agenților economici care activează în industria textilă își vor găsi de muncă în domeniu. Am încredere că situația se va rezolva”, a concluzionat Cornilă.