sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăLocalTransportul voturilor, suspendat. Materialele electorale sunt păzite de personalul Ministerului de Interne...

Transportul voturilor, suspendat. Materialele electorale sunt păzite de personalul Ministerului de Interne (VIDEO)

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) au anunțat, astăzi, că transportul voturilor către Biroul Electoral Județean a fost ssuspendat.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Documentele au fost depozitate în spații aflate la dispoziția birourilor electorale, iar spațiile sunt păzite de personalul Ministerului de Interne, până la reluarea procedurilor.

„Personalul Ministerului Afacerilor Interne nu are acces în incinta în care sunt ținute materialele electorale, în care sunt ținute voturile, procesele verbale sau celelalte materiale electorale. De asemenea, personalul Ministerului Afacerilor Interne nu participă la numărarea voturilor, nu avem atribuții în acest sens. Avem atribuții în ceea ce privește siguranța transportului materialelor electorale de la secția de votare către locurile de depozitare și ne referim aici la Birouri Electorale sau la celelalte zone în care sunt depozitate aceste materiale.

Acele locații sunt sigilate și predate de către președinți sau de către reprezentanții Birourilor Electorale sau celelalte zone unde sunt depozitate, pe proces verbal. structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Acea încăpere este sigilată, nimeni nu mai are acces în acea încăpere, și nici personalul Ministerului Afacerilor Interne, bineînțeles, până când aceste locații vor fi predate de către personalul Ministerului Afacerilor Interne către președinți, tot pe baza de proces verbal”, a spus Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani.

Potrivit Larisei Ocu, subofițer în cadrul Biroului de presă al IJJ Botoșani, jandarmii vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică până la finalizarea procesului electoral.

Erori descoperite în procesele verbale

Situațiile au apărut după ce la predarea documentelor către BEJ au fost descoperite mai multe erori în întocmirea proceselor verbale din secțiile de votare, erori care au apărut ca urmare a comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale. Erorile au necesitat corecturi, iar procesul de predare s-a întins destul de mult. La fel, sistemul informatic s-a blocat de câteva ori.

Din acest motiv, reprezentanții secțiilor de votare au ajuns să aștepte ore în șir în incintele BEJ pentru a preda documentele. La fel, forțele de ordine care asigurau paza transporturilor de la secții către BEJ se aflau în misiune de mai bine de 48 de ore, fiind epuizați fizic și psihic.

Măsuri cerute de preşedintele AEP

Precizările din partea structurilor MAI au venit în contextul în care Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a trimis luni o circulară către birourile electorale de circumscripție, cerându-le să ia toate măsurile necesare pentru a asigura desfășurarea neîntreruptă a procesului electoral.

În cazul în care birourile electorale decideau să întrerupă procedurile, acestea trebuiau să se asigure că toate documentele și spațiile de depozitare sunt predate în paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Circulara sublinia importanța luării acestor măsuri pentru a garanta siguranța materialelor și documentelor rezultate din alegeri, asigurând că integritatea acestora nu va fi compromisă.

 

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
16.6 ° C
16.7 °
16.1 °
97 %
2.3kmh
0 %
sâm
29 °
Dum
34 °
lun
28 °
mar
27 °
mie
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şeful de la NovaApaserv, singur şi debusolat după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în care toată lumea l-a întrebat de ce nu este...

EDITORIAL

E an electoral, prin urmare e firesc ca discuțiile cu pretenții patriotice să ocupe o mare parte din timpul românilor, mai ales a celor...

EPIGRAMA ZILEI

Pe-un velier mi-ar fi plăcut Să admirăm albastra zare Dar n-ai venit, că tu ai vrut Pe-un altul, c-un catarg mai mare ...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...