joi, iulie 25, 2024
AcasăLocalCopiii abuzați de angajații fundației au fost preluați de DGASPC. Cum a...

Copiii abuzați de angajații fundației au fost preluați de DGASPC. Cum a ieșit totul la iveală (VIDEO)

Cazul copiilor exploatați de reprezentanții unei fundații din Botoșani provoacă reacții. Cei care aveau cunoștințe în cadrul centrului rezidențial administrat de fundație spun că lucrurile au ieșit la iveală după ce o parte dintre copii au cerut să fie transferați la „Micul Prinț”. Ei au relatat rudelor ce se întâmpla acolo.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

„Copiii au stat în centru până ieri (n.r. – duminică, 16 iunie a.c.), când au fost luați. Cred că i-au dus la <<Micul Prinț>>”, a explicat o femeie, care a dorit să-și păstreze anonimatul. Tot de ieri, centrul a fost închis, iar astăzi era pustiu pe acolo. Botoșăneanca care a acceptat să vorbească a povestit că polițiștii au apărut duminică în jurul prânzului, când au înconjurat clădirea, iar dubele și mașinile erau parcate peste tot. „Au fost mulți polițiști pe aici, și de la DIICOT, și de la Suceava”, a mai relatat femeia.

Cert este că din ce se întâmpla în centru a transpirat prea puțin. „De bătăi nu am auzit, ce să vorbesc aiurea…dar ce a spus o fetiță care a stat aici a fost că tot copiii le-au făcut reclamații. Erau mulți copii acolo…și mari și mici. Sunt și mulți care merg la școală, la Școala nr. 1, unul în clasă cu nepoțelul meu. Mai venea și se juca aici cu copiii, dar el nu spunea niciodată că a fost bătut. Îi mai băga la treabă, ce să spun.. îi mai vedeam la treabă pentru ei, în grădină, să fie curat”, a adăugat femeia. Cert este că în centru erau aduși copii din mai multe locuri, iar la un moment dat activitatea a fost extinsă. „Ei sunt de mult aici, dar nu locuiau și ei aici. Au mai cumpărat și casa de alături…mai multe case…”, a mai povestit femeia, care a mai adăugat că în decursul timpului pe acolo au trecut ai mulți copii. „Nu știu de unde erau, cum erau aduși (n.r. – copiii), dar au mai avut reclamații tot de la copii”, a mai spus botoșăneanca.

La rândul ei, Doina Nacu, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, a confirmat că totul a pornit de la relatările unui copil aflat sub o măsură de protecție la fundație, care a mărturisit că era bătut și pedepsit de către salariați. „El a declarat că era și pus la munci legate mai mult de construcții, în cadrul fundației sau la o altă locație aflată în administrarea domnului de la fundație și situată în afara orașului”, a declarat Doina Nacu.

Directorul DGASPC Botoșani a mai menționat că instituția lucrează cu fundația respectivă de aproape 20 de ani și că niciodată nu au existat suspiciuni cu privire la activitatea derulată de reprezentanții fundației. Asta cu atât mai mult cu cât managementul de caz, adică lucrul cu copiii, consiliere și discuții, este asigurat de către DGASPC, iar partea de activitate legată de respectare standarde și licențiere este asigurată de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.

„În locație erau 15 copii. Am preluat 4 copii, pe măsură ce copiii au recunoscut că sunt pedepsiți și abuzați, iar ieri, urmare a activității polițiștilor, cu care am ținut legătura în permanență, am preluat și ceilalți 11 copii”, a mai spus Doina Nacu.

Faptele au ieșit la iveală astăzi, după ce polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, în colaborare cu procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani, au dezvăluit o serie de activități infracționale ale unei fundații din Botoșani. Cinci persoane sunt cercetate pentru trafic de minori, rele tratamente aplicate minorilor și supunerea acestora la muncă forțată, unul dintre suspecți fiind acuzat și de împiedicarea exercitării libertății religioase.

Investigațiile au arătat că, în perioada 2022-2024, administratorul fundației a recrutat minori aflați sub protecție socială, pe care i-a adăpostit într-un centru rezidențial al fundației, cu scopul de a-i exploata prin muncă. De asemenea, acesta ar fi folosit donațiile primite (mai ales din străinătate) pentru interesul propriu. Probele strânse indică faptul că administratorul și alți angajați ai fundației au aplicat asupra minorilor rele tratamente fizice și psihice. Printre abuzuri se numără forțarea copiilor să stea în genunchi timp de cinci până la opt ore, punându-le astfel în pericol dezvoltarea fizică, intelectuală și morală. Administratorul fundației ar mai fi folosit autoritatea pe care o avea asupra victimelor pentru a le obliga să participe la servicii religioase de mai multe ori pe săptămână. Refuzul de a participa era pedepsit cu agresiuni fizice și psihice. Două dintre persoanele cercetate, aflate acum în arest, au transportat minorii în diverse locații din județul Botoșani, obligându-i să muncească în condiții grele. Printre activitățile impuse minorilor se numără descărcarea tirurilor, dezmembrarea unui acoperiș, renovarea unei biserici și îngrijirea animalelor.

Pe 14 iunie 2024, autoritățile au efectuat opt percheziții domiciliare în județul Botoșani, găsind și ridicând mai multe probe. Pe 16 iunie, procurorii DIICOT au dispus reținerea a două persoane pentru 24 de ore, urmând ca acestea să fie prezentate judecătorului pentru arestare preventivă pentru 30 de zile. Alte trei persoane sunt cercetate sub control judiciar pentru 60 de zile. Acțiunea a beneficiat de suportul Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română și de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Menționăm că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală și de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
20.1 ° C
20.6 °
18.9 °
87 %
2.4kmh
100 %
joi
28 °
vin
26 °
sâm
28 °
Dum
35 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...