miercuri, iulie 24, 2024
AcasăLocalObiceiuri și tradiții de Sânziene

Obiceiuri și tradiții de Sânziene

În fiecare an, pe 24 iunie se sărbătoreşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica, dar şi Ziua Iei.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Potrivit calendarului ortodox, în a doua zi de Rusalii, Biserica cinstește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În lumea satului tradițional, această zi are și o altă semnificație, fiind asociată cu Sânzienele, zânele bune care aduc noroc și belșug. Sărbătoarea mai poartă denumirea de Drăgaica, fiind respectate, în diferite zone ale țării, mai multe tradiții și superstiții transmise din generație în generație.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Astfel, în ziua de Sânziene se joacă Drăgaica, dans ritual asemănător Călușului. Mai multe fete se îmbracă în haine bărbătești și, însoțite de un muzicant, străbat ulițele satului, scrie Antena3.

Una dintre fete se îmbracă în mireasă, fiindu-i interzis să se căsătorească timp de trei ani, după ce a fost Drăgaică. De asemenea, potrivit credinței populare, în noaptea de Sânziene, cerul se deschide, iar zânele încep să cânte și să danseze.

În această noapte, tinerii adună plante de leac, printre care și flori de sânziene, pe care fetele nemăritate le vor purta în sân sau în păr, astfel încât să-și întâlnească mai repede alesul.

Fetele necăsătorite fac un buchețel din flori de sânziene, apoi îl leagă cu ață roșie și în pun sub pernă, urmând să-și viseze ursitul. Se spune că Sânzienele îi pedepsesc pe cei care nu respectă tradițiile în această zi, aruncând blesteme peste aceștia. Totodată, potrivit credințelor populare, în noaptea de Sânziene, animalele grăiesc cu glas de om și, dacă le asculți, poți afla de la ele toate tainele lumii.

În unele locuri, oamenii lasă afară, peste noapte, flori de sânziene. Dimineața, aceștia beau roua așternută peste flori, crezând că vor fi sănătoși tot restul anului.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
21 ° C
22 °
20.5 °
92 %
1.5kmh
100 %
mie
20 °
joi
28 °
vin
26 °
sâm
28 °
Dum
35 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...