joi, septembrie 19, 2024
AcasăLocalÎntâlniri, dezbateri și ateliere, la Zilele Nordului (video)

Întâlniri, dezbateri și ateliere, la Zilele Nordului (video)

Cea de a doua zi de festival a început la ora 10:00, în Piața Nordului. Acolo, a avut loc întâlnirea cu participanții festivalului care au vrut să participe în cadrul turului ghidat din Darabani. Oamenii au vizitat Biserica ctitorită de Theodor Balș și conacul acestuia.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În biserică se află portretele câtorva membrii ai familii Balș: mai exact fiica și soția lui Theodor Balș, Smaranda Balș, respectiv Maria. La etaj, în Conacul lui Theodor Balș, este amenajat și muzeul orașului Darabani.

,,Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la începerea construcției. A fost construit timp de 10 ani. Vă dați seama de dimensiunile clădirii dacă sătenii înainte stăteau în bordee săpate în pământ și veneau aici la judecată.”, a spus Ionel David, ghidul celor prezenți în tur. De asemenea, în traseul ghidat s-a aflat și casa memorială lui Leon Dănăilă.

Începând cu aceeași oră (10:00) până la ora 12:00, a avut loc, la Camping Zilele Nordului, întâlnirea ,,Ritmuri comunitare” cu Bogdan Octav.

Începând cu ora 11:00 au avut loc mai multe ateliere. Până la ora 13:00, în Piața Nordului, au fost desfășurate activități pentru copii și familii. De asemenea, participanții la festival au putut lua parte la evenimentul intitulat: ,,Viitorul orașului: consultare publică cu cetățenii din Darabani​​​​”. În cadrul dezbaterii, a fost prezent și primarul orașului Darabani, Mihai-Alin Gîrbaci.

Dragoș Pătraru: „Mi s-a părut senzațional”

Festivalul din acest an a adus nume mari la Darabani, jurnalistul Dragoș Pătrarul fiind unul dintre cei prezenți.

La Liceul Cantemir, a avut loc atelierul ,,Fabrica de idei: Exerciții de creativitate” cu Doru Șupeală & echipa Hacking Work. În continuarea atelierului, de la ora 12:30 până la ora 14:00, Dragoș Pătraru a susținut atelierul ,,Starea sănătății”.

,,Liceul arată foarte bine, clase cu table inteligente, toaletele arată extraordinar. Mi s-a părut senzațional! Foarte, foarte multă lume! Oameni extraordinari, o dezbatere excelentă! M-am încărcat cu o energie foarte, foarte bună săptămânile următoare.”, a spus Dragoș Pătraru despre atelierul susținut la Liceul Dimitrie Cantemir din Darabani.

Până la ora 16:00, la Liceul Cantemir, a avut loc atelierul ,,Teatru și alte exerciții de libertate” cu Jo Brăilescu.

Cei prezenți la Darabani au putut să mai ia parte la o întâlnire cu Dragoș Pătraru, de data aceasta împreună cu Șerban Țigănaș și Mihaela Cocîrță.

,,Suntem o echipă mixtă, în plină schimbare în fiecare an, care face acest festival după job, în timpul liber. Facem asta pentru că avem această ambiție de a răspunde la întrebarea: <ce se întâmplă în lumea din ziua de astăzi? Nu mai există granițe în a pleca de acasă, lucru care-i stimulează foarte mult pe tinerii de astăzi din orașele, localitățile mici să o facă. Ce se întâmplă cu relația dintre om și locul în care s-a născut?>”, a spus la începutul conferinței organizatorul festivalului ,,Zilele Nordului”, Ștefan Teișanu, cel care a și coordonat discuția invitaților prezenți.

Dragoș Pătraru, Mihaela Cocîrță și Șerban Țigănaș au dezbătut, mai mult de o oră, împreună cu cei prezenți pe tema hotarelor individuale și celor comune, au vorbit despre comunitățile mici și importanța implicării membrilor ei.

,,Am văzut hotare care au contribuit la dezvoltare și contribuie și acum, vorbim despre o mândrie locală: dorința de a ieși în evidență prin produsele locale. Am văzut și hotare care contribuie mai puțin și asta ține de orgoliu.”, a spus la începutul dezbaterii Mihaela Cocîrță.

,,Zona de nord mi se pare săracă față de ce ar trebui și ce ar putea să fie. Mi se pare în anumite zone depopulată. Am trecut prin foarte multe zone cu multe case părăsite, cu multe gospodării neîngrijite, multe localități fără trotuare. Vedeam oamenii pe mijlocul drumului, trebuia să mergi încet. M-am uitat să văd trotuarul și nu există în sensul că nu e deloc, nici măcar o cărare! Tocmai astfel de inițiative, astfel de acțiuni fac ca lucrurile să se miște la nivelul comunităților mici.”, a spus Dragoș Pătraru la finalul celei de a doua activități, adăugând faptul că oamenii din nord sunt foarte primitori, primind chiar și invitații de a sta la ei.

,,Sunt foarte mulți oameni cate sunt alături de noi, ne susțin, știu de noi, ne urmăresc. Asta este ce am constatat: poate mai puțini contributori la proiectul nostru decât în alte părți și asta spune multe despre cât își permit oamenii din zonă, cât de mult pot ei să contribuie. Dar faptul că ei găzduiesc astfel de manifestări în comunitățile în care locuiesc o să ducă la lucruri bune.”, a mai adăugat jurnalistul.

De la ora 18:00 la ora 19:00, la Casa de Cultură a avut loc interpretarea piesei de teatru ,,Micuțele doamne” de Louisa May Alcott, în distribuție fiind implicați membrii trupei de teatru Orfeu.

De la ora 17:00 până la ora 02:00, în Poiană Teioasa, au fost organizate activități pentru copii și familii. La sfârșitul zilei, au urcat pe scenă mai multe trupe, publicul nu foarte numeros, probabil în această seară fiind invitați cei de la Menting Dice, Alternosfera și Luna Amară. Membrii trupei Frate Gheorghe au deschis seara. Au urmat cei de la Norzeatic & Qinta Spartă cu melodii mai noi, mai vechi, câteva reinterpretări ale șlagărelor românești (,,Dor de Viată” – Aura Urziceanu). La final, au cântat cei de la Impex, o trupă cu un sound puțin mai balcanic. Aceștia au cântat la vioară, clape și două tobe.

De la ora 22:00 până la 00:00, la Conacul Balș a fost organizată proiecția filmului ,,Libertate” în prezența regizorului Tudor Giurgiu și a actorului Ionuț Caras. A mai fost organizat și un after party: Wrong Time Wrong Planet cu Vamanu & Alex HG.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.8 ° C
13.8 °
13.6 °
66 %
3.1kmh
100 %
joi
20 °
vin
21 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
26 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și șoferi de BMW care iubesc restul participanților la trafic. Probabil și semnalizează.

EDITORIAL

România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și...

EPIGRAMA ZILEI

Acest sport, de-l pui sub lupă Vezi sudoare, multă muncă Dar tare cred că-l aruncă După! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...