Fenomenul consumului de droguri capătă o amploare tot mai mare la Botoşani. De la începutului anului până în luna septembrie 11 copii au ajuns la spital din cauza consumului de substanţe interzise. De asemenea, alți 26 de adulți care s-au drogat au avut nevoie de îngrijiri medicale și s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Asta în contextul în care în 2023 au fost doi pacienţi minori şi 17 adulţi tot anul, iar în 2021 au fost trei copii şi 19 adulţi.
Din cauza creșterii numărului de persoane agresive pe fondul consumului de droguri și a băuturilor alcoolice, polițiștii botoșăneni au cerut sprijinul cadrelor medicale din spital.
“Cei de la poliție ne solicită ajutorul”
Oamenii legii au cerut ca personalul medical să se deplaseze la domiciliul persoanelor agresive pentru a-i potoli prin tratament de specialitate și ulterior pentru a fi internate la Psihiatrie.
”În ultimul timp, s-a constatat o adresabilitate mare a organelor de poliție către Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani, în ceea ce privește situația unor cetățeni de pe raza municipiului Botoșani, care prin comportamemtul lor, spun organele de poliție, fără a interesa legea penala sau legea contravențională, ar avea nevoie de tratament în cadrul secției de psihiatrie.
Au fost solicitări din partea vecinilor, care au fost adresate atât prefecturii și altor instituții și ne-au fost redirecționate, iar noi le-am spus că Spitalul Județean își desfășoară activitatea exclusiv la sediul autorizat, astfel încât medicii și cadrele medicale nu se pot deplasa la domiciliul unor concetățeni și cu atât mai puțin să-i oblige la tratament medical.
La Psihiatrie se prevede posibilitatea internării nevoluntare a pacientului, dar se realizează de către medicul psihiatru în cadrul unității autorizate și la solicitarea organelor de poliție, jandarmerie, poliție locală, instanță de judecată, membrii familiei sau medicul de familie, medicul curant al pacientului. Suntem în imposibilitatea de a asigura asistență medicală în afara cadrului medical autorizat al secției psihiatrie. Cei de la poliție ne solicită ajutorul să rezolvăm problema, dar nu avem cadru legislativ care sa permita acest lucru”, a declarat Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani.