luni, decembrie 2, 2024
HomeLocalÎncepe Postul Crăciunului. Ce nu e bine să faci în această perioadă

Începe Postul Crăciunului. Ce nu e bine să faci în această perioadă

Postul Crăciunului 2024 începe vineri, 15 noiembrie și se va termina marți, 24 decembrie. Totodată, joi, pe 14 noiembrie, are loc Lăsatul Secului pentru perioada postului, reprezentând ultima zi în care credincioșii pot consuma alimente „de frupt”.

Începerea postului este programată mereu cu 40 de zile înainte de Crăciun. Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, numit și Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului sau Advent, este o perioadă precedentă Crăciunului.

Lăsatul Secului, joi

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin ortodox, marcând trecerea de la perioada de desfătare alimentară la una de purificare spirituală și abstinență. Cu ocazia Lăsatului, familiile se reunesc pentru a savura ultima masă înainte de a intra în Postul Crăciunului.

De Lăsatul Secului este indicat să avem o mâncare din belșug. Pe 14 noiembrie se mai spune că nu trebuie să împrumutăm nimic, deoarece se crede că altfel se vor înmulți lupii. Mai mult, în noaptea zilei de 14 noiembrie, bătrânii spun că vasele folosite trebuie să fie spălate și așezate cu gura în jos, astfel încât să fie alungate spiritele rele ce pot intra în casă.

Alimente interzise în postul Crăciunului 2024

Pe parcursul Postului Crăciunului, credincioșii sunt sfătuiți să urmeze câteva principii ce contribuie la purificarea trupului și a spiritului. Printre acestea se regăsește renunțarea la consumul de carne, produse lactate și ouă. Postul Crăciunului este deseori asemănat cu o cură de detoxifiere pentru corp. Totuși, credincioșii trebuie să mai știe că dincolo de hrana interzisă există și dezlegare la pește.

Ce nu e bine să faci, conform tradițiilor din popor

Cu prilejul începerii Postului Crăciunului, rânduielile creștine impun câteva restricții, printre care zile în care nu se săvârșește Taina Cununiei în Biserică. Cununia religioasă nu se poate organiza în Biserică în zilele de post de peste an și nici în zilele Praznicelor Împărătești. De asemenea, din popor se spune că trebuie evitate petrecerile zgomotoase și a exceselor de orice fel, precum evitarea activităților care pot distrage de la rugăciune și introspecție, cum ar fi cearta, vorbele urâte. Scopul postului este de a încuraja modestia, autocontrolul și o viață spirituală mai profundă.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
4.9 ° C
5 °
3.3 °
98 %
0.5kmh
83 %
lun
5 °
mar
5 °
mie
4 °
joi
2 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cu ocazia renumărării voturilor, a trecut și prefectul la munca de jos.

EDITORIAL

Indiferent cine a câștigat ieri și indiferent cine va câștiga lunea viitoare, cu toții vor avea o misiune extrem de dificilă: să facă echilibristică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar înflori România Iute și fără efort Dacă am da la export Tupeul, lenea, prostia!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...