vineri, decembrie 13, 2024
AcasăLocalRenumele Botoşaniului dus dincolo de graniţe de oameni de cultură excepţionali (video)

Renumele Botoşaniului dus dincolo de graniţe de oameni de cultură excepţionali (video)

Fără munte și fără mare, Botoșaniul a scos capul în lume prin oamenii de cultură pe care i-a dat și pe care îi vezi la toate intrările în județ: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Ștefan Luchian și George Enescu.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


George Enescu s-a născut la Liveni în urmă cu 143 de ani. Acolo se află acum Casa Memorială George Enescu. Comuna poartă numele marelui compozitor, iar casa e un univers al muzicii. Aici a ascultat copilul George Enescu primele note muzicale, de la tatăl care cânta la vioară și mama care cânta la chitară.

Lidia Alexie, muzeograf: „Așa încât George Enescu a avut de unde să moștenească acest talent pe care părinții i l-au simțit din fragedă copilărie și l-au susținut în devenirea lui de mai târziu”.

Drumul lui George Enescu în lumea muzicii a început în această casă cu cerdac din lemn, ca apoi să ajungă pe marile scene ale lumii.

Lidia Alexie, muzeograf: „Și-a început studiile la o vârsta fragedă, la șapte ani. A studiat la Viena, a terminat cu brio studiile acolo și a continuat mai departe la Paris, acolo unde și-a definitivat studiile muzicale și își începe activitatea artistică de la Paris. Susține concerte în întreaga lume”.

Locul unde a copilărit Mihai Eminescu

De la muzică, la poezie. Iar pașii ne duc către Ipotești, locul unde a copilărit Mihai Eminescu și care, indiferent pe unde a ajuns în viață, i-a rămas mereu ”acasă”.

Magda Atănăsoie, muzeograf Memorialul Ipotești: „În curtea Memorialului Ipotești, putem identifica câteva obiecte care au aparținut familiei, obiecte care se găseau în casa veche a familiei Eminovici”.

Cum ar fi biroul tatălui lui Mihai Eminescu, călimara și cufărul pentru documentele importante. Familia Eminovici s-a mutat la Ipotești definitiv pe când poetul avea aproximativ cinci ani. A locuit aici până la 9 ani, când a plecat la studii la Cernăuți.

Magda Atănăsoie, muzeograf Memorialul Ipotești: „Să simți atmosfera aici, la Ipotești, e suficient sa te așezi undeva în curtea casei memoriale și să admiri ceea ce ne înconjoară. Este imposibil să nu asociezi elementele din prezent cu cele pe care le-a văzut Eminescu sau le-a trăit aici, la Ipotești”.

Aproape 30 de mii de turiști au vizitat Memorialul Ipotești numai în 2023.

Vlad, turist: „Este locul de unde a plecat cea mai nobilă poezie din țară. Și este o emblemă a României, Eminescu. Și va fi. Cine știe pe Eminescu cunoaște România”.

Continuarea în Euronews.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
-0.5 ° C
-0 °
-0.6 °
65 %
3.9kmh
45 %
vin
-1 °
sâm
2 °
Dum
4 °
lun
7 °
mar
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oricum vine Moșul din nou, așa mai scapi de jucăriile mai mari decât copilul.

EDITORIAL

Evenimentele ultimelor zile, dar mai ales reacția autorităților, ne-au demonstrat încă odată, deși nu era necesar, ce balamuc de țară a ajuns România. Ce...

EPIGRAMA ZILEI

Seara, când a primit cardul I-a spus după un suspin, Că-i inteligent ca gardul Și frumos precum un ... PIN!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...