Fără munte și fără mare, Botoșaniul a scos capul în lume prin oamenii de cultură pe care i-a dat și pe care îi vezi la toate intrările în județ: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Ștefan Luchian și George Enescu.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
George Enescu s-a născut la Liveni în urmă cu 143 de ani. Acolo se află acum Casa Memorială George Enescu. Comuna poartă numele marelui compozitor, iar casa e un univers al muzicii. Aici a ascultat copilul George Enescu primele note muzicale, de la tatăl care cânta la vioară și mama care cânta la chitară.
Lidia Alexie, muzeograf: „Așa încât George Enescu a avut de unde să moștenească acest talent pe care părinții i l-au simțit din fragedă copilărie și l-au susținut în devenirea lui de mai târziu”.
Drumul lui George Enescu în lumea muzicii a început în această casă cu cerdac din lemn, ca apoi să ajungă pe marile scene ale lumii.
Lidia Alexie, muzeograf: „Și-a început studiile la o vârsta fragedă, la șapte ani. A studiat la Viena, a terminat cu brio studiile acolo și a continuat mai departe la Paris, acolo unde și-a definitivat studiile muzicale și își începe activitatea artistică de la Paris. Susține concerte în întreaga lume”.
Locul unde a copilărit Mihai Eminescu
De la muzică, la poezie. Iar pașii ne duc către Ipotești, locul unde a copilărit Mihai Eminescu și care, indiferent pe unde a ajuns în viață, i-a rămas mereu ”acasă”.
Magda Atănăsoie, muzeograf Memorialul Ipotești: „În curtea Memorialului Ipotești, putem identifica câteva obiecte care au aparținut familiei, obiecte care se găseau în casa veche a familiei Eminovici”.
Cum ar fi biroul tatălui lui Mihai Eminescu, călimara și cufărul pentru documentele importante. Familia Eminovici s-a mutat la Ipotești definitiv pe când poetul avea aproximativ cinci ani. A locuit aici până la 9 ani, când a plecat la studii la Cernăuți.
Magda Atănăsoie, muzeograf Memorialul Ipotești: „Să simți atmosfera aici, la Ipotești, e suficient sa te așezi undeva în curtea casei memoriale și să admiri ceea ce ne înconjoară. Este imposibil să nu asociezi elementele din prezent cu cele pe care le-a văzut Eminescu sau le-a trăit aici, la Ipotești”.
Aproape 30 de mii de turiști au vizitat Memorialul Ipotești numai în 2023.
Vlad, turist: „Este locul de unde a plecat cea mai nobilă poezie din țară. Și este o emblemă a României, Eminescu. Și va fi. Cine știe pe Eminescu cunoaște România”.
Continuarea în Euronews.