miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăLocalElevă de la Colegiul "Laurian", premiată cu o bursă în Franța: „Franceza...

Elevă de la Colegiul “Laurian”, premiată cu o bursă în Franța: „Franceza nu se învață la birou”

Laura Purice, elevă la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani, a câștigat concursul „Parlez-vous francophonie?” și va reprezenta România într-un program Erasmus+ în Franța. Cu o pasiune neprevăzută pentru limba franceză, deși inițial nu o considera atractivă, Laura a demonstrat că perseverența poate transforma o simplă activitate școlară într-o oportunitate internațională. În paralel, se pregătește pentru examene lingvistice și continuă să învețe și limba greacă. 

Ideea ca Laura Purice să participe  la emisiunea – concurs „Parlez-vous francophonie” a venit din partea profesoarei ei de limba franceză, Gabriela Mangîr. Inițial, tânăra nu dorea să participe, dar a susținut etapa județeană și s-a calificat mai departe. În urma participării la emisiunea amintită Laura a câştigat o bursă lingvistică de studii, la Vichy, ce se va desfășura în luna iulie, pentru două săptămâni.

„Este bine să studiem franceză pentru că e altceva și pentru că Franța e clar altceva. Franceza e o limbă culturală. Când înveți franceza, trebuie cumva luat în considerare și acest aport cultural. Nu vorbesc doar de literatură sau cinematografie, dar pentru a învăța franceza există un efort în plus față de engleză, spre exemplu”, a spus Laura.

Început fără pasiune

Povestea cu limba franceză a început pentru Laura, paradoxal, când era în febra pregătirii pentru Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a.

„În clasele V-VII n-a fost neapărat o pasiune sau un moment să mă atragă limba franceză, în mod particular, pentru că nici în școală nu este predată foarte atractiv, în sensul în care manualele școlare prezintă doar texte, cuvinte. Partea de vorbit și de ascultat e destul de neglijată. Depinde și de profesor, dar asta se întâmplă în general”, a povestit Laura.

Motivația de a învăța această limbă a pornit de la întâlnirea cu un francez. „Am foarte mulți prieteni în Franța, am profesori foarte talentați. În primul rând, doamna dirigintă, doamna Mangîr care îmi este mentor și-mi va fi mentor în continuare, domnișoara Ichim care este o fantastică, mi-a fost profesoară în clasa a VIII-a. Prietenii francezi și mijloacele media care mă ajută foarte mult pe partea acesta de a vorbi,”, a spus Laura.

„Cred că ar trebui să se inducă mai mult ideea de autodidacticism”

În ceea ce priveşte modul de predare al limbii franceze în şcoli, Laura susţine că sunt câteva aspecte importante care ar trebui să fie îmbunătăţite.

„Aș schimba programa și manualele și felul în care propun profesorii franceza la clasă. Aș propune manuale franțuzești, nu românești care sunt aceleași încă de foarte mulți ani și nu s-au schimbat. Cred că ar trebui să se inducă mai mult ideea de autodidacticism. Să-i lăsăm pe copii, să le stârnim curiozitatea de a învăța singuri.”, a mai spus Laura.

„Duolingo e dubios. Limbile străine nu se învață la birou.”

După părerea Laurei pentru studiul unei limbi străine e nevoie de curiozitate și foarte multă deschidere în învățare.

„Eu cred că limbile străine nu se învață la birou. Se învață la televizor, prin podcast-uri, călătorii și prin deschidere față de lume. Duolingo e dubios. Recomandarea mea pentru cei care vor să învețe limba franceză este să-și facă un cont pe o rețelele sociale în care să urmărească youtuberi francezi”, a mai spus Laura.

Performanță și la limba greacă

Franceza nu este singura limbă pe care Laura o studiază. În clasa a VI-a, ea a participat la etapa națională a olimpiadei de limba greacă și a luat locul al IV-a. Apoi, a refuzat participarea pentru a doua oară la aceeași etapă, pentru a susține faza națională la olimpiada de limba franceză.

„Acum învăț greaca, în paralel cu franceza. E cumva o provocare pentru mine greaca. Nu o stăpânesc la fel de bine ca franceza, dar mă provoacă și e o limbă la care țin”, a spus Laura.

Pasiune pentru călătorie, desen și muzică

În timpul liber, Laurei îi place să călătorească, să picteze și să asculte muzică, preferata ei fiind, normal,  cea franceză. De asemenea, ea a făcut parte din distribuția spectacolului „L.M.A” de Selma Dragoș, regia Delia Gavlițchi, împreună cu Dana Bucătaru, Andreea Moțcu, Cezar Amitroaei, Lidia Uja, Ioan Crețescu, Alexandra Vicol, Laura-Alexandra Purice și Eric Cracană.

– Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
14.4 ° C
16.6 °
14.4 °
67 %
2.7kmh
97 %
mie
24 °
J
22 °
vin
19 °
S
24 °
D
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când nerăbdarea-i mare, sfâșii pachetul imediat ce l-ai primit, că nu ambalajul e important.

EDITORIAL

Recentul proiect de lege (aprilie 2025) privind eliminarea pensiilor speciale nu reprezintă altceva decât o dovadă în plus că în România normalitatea nu face...

EPIGRAMA ZILEI

La balamuc tv niște niște ciudate Zilnic ne spun, vărsând pe post mânia Că România e-n realitate Cum e Realitatea-n România... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...