Oficial, potrivit reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, peste 11.000 de miei au fost sacrificați pentru mesele copioase de sărbători. Neoficial, însă, numărul acestora este mult mai mare pentru că mulți au sacrificat animalele în gospodării, așa cum prevede tradiția.
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale din 2025, în județul Botoșani nu a fost înregistrată nicio solicitare din partea operatorilor economici sau a autorităților locale pentru amenajarea de spații temporare dedicate sacrificării mieilor, așa cum se întâmpla în anii anteriori.
Chiar și în lipsa acestor puncte temporare, activitatea a fost intensă în cele cinci abatoare autorizate sanitar veterinar, unde s-au desfășurat operațiuni de tranșare și preparare a cărnii. Aici au fost sacrificați, în total, 11.295 de miei.
Prețul de vânzare a cărnii de miel a oscilat între 35 și 45 de lei, iar cei care nu și-au permis să cumpere în carcasă, au avut ocazia să achiziționeze cantități mici, pe sortimente.
În schimb, resturile de origine animală rezultate în urma procesului – cunoscute sub denumirea de SNCU (subproduse nedestinate consumului uman) – au fost gestionate în conformitate cu normele legale. Acestea au fost neutralizate fie prin incineratoare proprii autorizate sanitar veterinar din incinta abatoarelor, fie prin operatori specializați care dețin contracte de prestări servicii în vederea incinerării acestora.
Concluzia celor de la DSVSA a fost una singură – tradiția s-a respectat, iar botoșănenii au avut din nou pe masă gustul autentic al mielului de Paște, în condiții sigure și controlate.