Lovitură de teatru în dosarul de corupție care a zguduit administrația locală din județ. Curtea de Apel Suceava a decis, joi, 15 mai 2025, ca primarii Dumitru-Verginel Gireadă (comuna Mihai Eminescu) și Dan Oloeriu (orașul Flămânzi), cercetați pentru luare de mită, să fie puși în libertate, urmând să fie cercetați sub control judiciar.
Hotărârea instanței vine după ce, cu doar câteva zile în urmă, Tribunalul Suceava prelungise măsura arestului preventiv în cazul celor doi edili. Contestațiile depuse de Gireadă și Oloeriu au fost însă admise, iar judecătorii Curții de Apel au considerat că nu mai este necesară menținerea acestora în detenție.
Ce prevede decizia instanței
Măsura controlului judiciar este valabilă timp de 60 de zile, începând din 15 mai și până pe 13 iulie 2025. În acest interval, inculpații trebuie să respecte o serie strictă de obligații, printre care:
-
Să se prezinte la organele judiciare ori de câte ori sunt chemați.
-
Să anunțe imediat dacă își schimbă domiciliul.
-
Să nu părăsească teritoriul localității de domiciliu fără aprobare judiciară.
-
Să nu intre în sediile primăriilor unde activează (sau activau) ca primari.
-
Să nu comunice sub nicio formă cu ceilalți inculpați, martori sau angajați ai primăriilor din Mihai Eminescu și Flămânzi.
-
Să nu își exercite funcția publică pe durata măsurii.
IPJ Botoșani – Serviciul de Investigații Criminale – Biroul Supraveghere Judiciară a fost desemnat să monitorizeze respectarea acestor condiții.
Ce riscă dacă încalcă regulile
Instanța i-a avertizat pe ambii inculpați că, în cazul în care nu respectă cu bună-credință obligațiile impuse sau dacă săvârșesc o nouă infracțiune cu intenție, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau chiar cu arestul preventiv.
Dosarul mită în administrația locală
Judecătorii au dispus eliberarea lor imediată din arestul preventiv, dacă nu sunt reținuți în altă cauză.
Șpagă în materiale de construcții
Reamintim că dosarul vizează fapte de corupție comise între aprilie 2023 și octombrie 2024. Procurorii susțin că omul de afaceri Vasile-Marcel Bârsan, arestat la domiciliu în același dosar, ar fi oferit mită sub formă de foloase materiale pentru obținerea unor contracte publice. Edilii ar fi fost recompensați cu materiale de construcții și alte beneficii. Gireadă ar fi primit bunuri în valoare de 92.000 de lei, precum și sprijin pentru firma familiei sale și un teren subevaluat. Oloeriu ar fi beneficiat de materiale în valoare de 75.000 de lei și lucrări pentru o locuință personală.
Ancheta, extinsă în tot județul
Investigațiile DNA au început cu 39 de percheziții efectuate în județele Suceava și Botoșani, inclusiv în instituții publice și sedii de firme. Printre cei vizați se află și alți oficiali locali, cum ar fi Ionuț Voicu (secretar general adjunct al PNL), Ilie Ivanache (fost primar), Rareș Batîr (administrator public) și Neculai Șchiopu (viceprimar PSD). Aceștia se află, deocamdată, sub control judiciar.
Toți inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei decizii definitive.