Cinci medici și liste de așteptare până în luna octombrie. Așa arată, în acest moment, realitatea de zi cu zi la cabinetul de Neurologie din Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, unde adresabilitatea a crescut constant, iar ritmul în care apar cazuri noi pune presiune tot mai mare pe personalul medical.
Bolnavii așteaptă luni întregi pentru o consultație, în timp ce medicii spun că nu pot face „medicină pe repede înainte”, în condițiile în care fiecare caz necesită timp, atenție și investigații complexe.
„Noi suntem cinci medici. Programul în ambulatoriu este de la 7 la 14 și în programul fiecăruia de lucru trebuie să vedem un anumit număr de pacienți: un maxim de șase pacienți într-o oră și jumătate pentru că nu putem să facem medicină la viteză. Avem nevoie de 15 minute să discutăm cu pacientul, să-l consultăm, să-i explicăm ce e de făcut mai departe, să pregătim documentația pentru eventuale explorări. Este un proces consumator de timp”, a declarat medicul specialist în neurologie, Cristina Luchian.
“Mai sunt și alte cabinete private”
Managerul Spitalului Județean, Corneliu Prepeliță, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că o soluție pentru a împiedica această aglomerație ar fi aceea ca pacienții să se adreseze și altor cabinete, care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Botoșani.
„Mai există un ambulatoriu în Spitalul de Recuperare, poate concetățenii noștri ar putea să se adreseze și acelui cabinet. Mai sunt și alte cabinete private, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, care ar putea asigura aceste consultații”, a declarat Corneliu Prepeliță.
Situaţii similare sunt însă şi la alte cabinete din ambulatoriu. Un exemplu este cardiologia, unde prima programare disponibilă e peste trei luni, iar 2.046 de persoane sunt pe liste de aşteptare. Reporterii MONITORUL au scris în repetate rânduri despre aceste probleme. Cel mai recent material pe acest subiect îl puteţi citi aici: