sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăLocal BTLocatari puşi la plată pentru reabilitarea termică

Locatari puşi la plată pentru reabilitarea termică

Zeci de familii de botoşăneni care locuiesc în blocurile reabilitate termic în cadrul proiectului derulat de municipalitate ar putea fi puse la plată din toamnă. În şedinţa de azi, consilierii municipali vor dezbate şi proiectul vizând sumele care urmează a fi recuperate de la proprietari în urma realizării lucrărilor pe proiectul de reabilitare a unor blocuri în vederea creşterii eficienţei energetice. Sunt vizate 172 de familii, care locuiesc în blocurile aflate pe străzile Împărat Traian 21, scările A-C, Săvenilor 40, scările A-E şi Tudor Vladimirescu, scările A-B, iar suma pe care municipalitatea trebuie să o recupereze de la acestea este de 282.574 de lei. Beneficiarii acestui program vor plăti banii într-o perioadă de cinci ani, în câte două tranşe anuale. Prima tranşă trebuie achitată în această toamnă şi poate ajunge până la 460 de lei. În anii următori ei vor avea de plată sume maxime de până în 400 de lei anual. În total, sumele de achitat de o familie sunt cuprinse între 688 şi 2.601 lei, în funcţie de lucrările realizate.

Reabilitarea termică presupune anveloparea blocurilor cu strat izolant, montarea de ferestre de tip termopan, refacerea teraselor, izolarea subsolurilor, dar şi reabilitarea instalaţiilor de alimentare cu apă şi canalizare din subsolul blocurilor.

Locatarii suportă 10% din costuri

 

Proiectul vizând reabilitarea termică a blocurilor a fost demarat în 2014. Atunci au fost reabilitate trei blocuri de locuinţe, respectiv Tudor Vladimirescu 14, scările A şi B, Împărat Traian 21, scările B, C şi Săvenilor 40, scările A-E.

Anul trecut au fost demarate lucrări la blocurile Cuza Vodă 2, Victoriei 1, Arcului 4, scările A şi B, Săvenilor 42, scările A-C şi Calea Naţională 56, acestea fiind finalizate recent. Datele centralizate de reprezentanţii primăriei arată că valoarea totală a investiţiei a fost de 2,139 milioane lei. 60% din costuri au fost acoperite din fonduri europene, 30% de municipalitatea botoşăneană, partea de contribuţie a proprietarilor de apartamente fiind de 10%. Potrivit conducerii primăriei, cel mai important beneficiu al reabilitării termice a blocurilor de locuinţe ar urma să fie reducerea costurilor de încălzire cu circa 40%, ceea ce conduce la economii importante pe timpul iernii. Nu trebuie neglijate confortul termic pe timpul verii, dar şi aspectul faţadelor blocurilor reabilitate.

Municipalitatea va continua programul şi va solicita noi finanţări pe exerciţiul financiar 2014-2020. Se estimează că în total vor fi reabilitate 10.000 de apartamente.

 

– Virginia CONSTANTINIU

vconstantiniu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
16.1 ° C
17.1 °
16.1 °
90 %
1.2kmh
0 %
sâm
32 °
Dum
27 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei să ai o scuză când te întreabă poliţia de ce ai parcat neregulamentar, poţi să spui că ai dat maşina la gunoi.

EDITORIAL

Așteptată cu mare interes de către botoșăneni, prima întâlnire de lucru dintre Doina Federovici și Valeriu Iftime a debutat cu felicitări reciproce, pricinuite de...

EPIGRAMA ZILEI

În week-end, la o agapă, A schițat o lege bună : Măcar o dată pe lună Să consume lumea ... apă !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...