Nemulţumiţi de ordonanţa salarizării în sistemul de stat, angajaţii din spitalele din Botoşani se pregătesc de grevă generală. Primul pas va fi organizarea unei greve de avertisment de două ore. Astfel, pe 19 octombrie, aceştia vor opri lucrul, între orele 08.00 şi 10.00, interval în care vor fi rezolvate doar cazurile de urgenţă, urmând ca pe 31 octombrie să intră în grevă generală.
Potrivit legii, pe durata grevei din sănătate, trebuie asigurată 30% din activitate pe secţii şi în policlinică. La Urgenţe, singura formă de protest luată în calcul de angajaţi a fost purtarea de banderole inscripţionate cu cuvântul „Grevă.”
Cadrele medicale sunt nemulţumite de inechităţile salariale apărute după aplicarea ordonanţei privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. Acestea cer aceeaşi salarizare pentru personalul din unităţile clinice şi cele neclinice, dar şi calcularea sporurilor şi a altor drepturi la salariul de bază actual.
„O altă nemulţumire ar fi reaşezarea salariilor pentru tot personalul de specialitate pe aceeaşi funcţie şi pe aceeaşi grilă. Dacă funcţia este aceeaşi, de exemplu asistent medical, dorim ca şi salarizarea, indiferent de studii, să fie aceeaşi. Dorim de asemenea, promovarea unei legi a salarizării specifice sectorului sanitar şi nu să fim legaţi de toate unităţile bugetare”, a declarat Lia Temciuc, liderul Sanitas de la Spitalul Judeţean.
Sindicaliştii din sănătate au fost în grevă şi în noiembrie 2012. Şi atunci principala nemulţumire a fost cea vizând salarizarea, problemele sunt departe de a fi rezolvate. Deşi în ultimii ani, salariile din sănătate au fost majorate, existente în continuare diferenţe între persoane cu aceleaşi sarcini şi aceeaşi funcţie. Un exemplu este cel al asistenţilor, cei cu studii superioare având salarii mai mari decât cei cu studii medii, deşi fac aceeaşi treabă.
Şi angajaţii Penitenciarului Botoşani spun că vor protesta, urmând a picheta sediul instituţiei pe 13 octombrie, în semn de nemulţumire faţă de condiţiile de muncă şi de faptul că trebuie să lucreze peste program. Sindicaliştii din educaţie sunt şi ei revoltaţi că ar fi apărut inechităţi salariale ca urmare a noilor reglementări, şi nu exclud organizarea de proteste.